Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Haziran '13

 
Kategori
Güncel
 

Gezi Parkı'nın rakamsal profili

Gezi Parkı'nın rakamsal profili
 

Kendini belli eden kadın


Genar, Araştırma Danışmanlık ve Eğitim (Hizmetleri), Gezi Parkı'ndaki eylemcilere sorular yöneltmiş ve  aşagıdaki cevapları almış. Alıntıladığım bu istatistiki bilgilerin, sonuçların tamamını içermediğini ve Genar'ın sitesindeki sırayı takip etmediğini hatırlatırım..   

Alt kısımda da göreceğiniz üzere eylemcilerin çoğu, Gezi Parkı'nda başlayan olaylarının asıl sebebinin Başbakan olduğunu düşünüyor. Buradan, Taksim Gezi Parkı'nda toplanan kalabalığın %58 inin Recep Tayyip Erdoğan'a sempati duymadığı kanaatine varmak pek yanlış olmayacaktır. Çünkü kitlenin yarıdan fazlası, yaşanan müessif olaylardan Başbakan'ı sorumlu tutuyor. Taşlı, coplu, gazlı, vurmalı, kırmalı, yakmalı, yıkmalı ve barikatlı olayların onun yüzünden çıktığına inanıyor. Onu, %13.7 ile iktidar takip ediyor.

Soru: Sizce Gezi Parkı'nda başlayan olayların asıl sebebi nedir?

Recep Tayyip Erdoğan: %58

İktidar: %13.7

Polis şiddeti: % 8.2

Ağaçların kesilmesi: % 3.4

Özgürlüklerin kısıtlınması: % 2

Ayırımcılık: % 2

Rant: % 1.8

Yanlış uslup: % 1.6

İnatlaşma: % 1.2

Eylemcilerin % 46.4 ü kalabalığa katılma nedenlerinin, "direnişe destek vermek" olduğunu söylemişler. "Ağaçların korunması için katıldım" diyenlerin oranı ise %9.4. Galiba, Park ve ağaçlar eylemcileri zannedildiği kadar ilgilendirmemiş/ ilgilendirmiyor.

Soru: Eyleme katılma nedeniniz nedir?

Direnişçilere Destek: % 46.4

Özgürlük: % 11.8

Park ve ağaçların korunması :% 9.4

Demokrasi: % 4.8

İnsan hakları: % 3.4

Hükümet: % 2.8

Kürtlerin bağımsızlığı: % 2.8

Tayyip Erdoğan'ın uslubu: % 2.8

Polis şiddeti: % 1.2

Direnişçiler, "aile ve arkadaşlarınız dışında hayatta en çok sevdiğiniz kişi kimdir" sorusuna aşağıdaki cevapları vermişler:

Atatürk:% 54.8

A. Öcalan: %9

Deniz Gezmiş:%7

Sırrı Süreyya Önder: %1.6

Diğer: %5.2

Atatürk ve Öcalan'ı en çok seven iki farklı kitlenin, aynı eylemde biraraya gelmiş olmasını hangi ortak noktayla açıklamak uygun düşer bilemiyorum. Kimlik tartışmaları, terör ve barış süreci sebebiyle, "birbirleriyle asla uyuşamazlar" görüntüsü veren bu iki grup, şaşırtıcı bir olgunluk sergiliyor ve aynı eylemde birleşiyor. Bunu ağaç veya Taksim sevgisiyle izah etmeye kalkmanın isabetli bir değerlendirme olacağını sanmıyorum. Bu birlikteliğin başka sebepleri olmalı. Hadi Kemalistler, Gezi Parkı bahanesiyle, "Atatürk'ü ve cumhuriyeti yoketmeye çalıştığını" iddia ettikleri Erdoğan'ı ve hükümetini sarsmaya çalışıyorlar... da Öcalan severlere ne oluyor? Bunlar, terörü bitirip toplumsal barışı sağlamak için büyük risk alan, kendilerine kol kanat gererek günahlarını görmezden gelen bir Başbakan'dan ne istiyorlar? O ki, terörü bitirmek için PKK ile uzlaşarak milliyetçisi, ulusalcısı ve liberaliyle tüm Atatürk'çüleri karşısına almadı mı? İktidarı sarsacak böyle bir eylemde Öcalan'cılar, nasıl oluyor da ezeli ve ebedi hasımlarıyla bir araya gelebiliyorlar, anlayan beri gelsin!

Eylemcilere, "en son seçimde hangi partiye oy verdiniz" diye sorulmuş. Onlar bu soruya, aynen aşağıdaki cevapları vermiş. Bazı televizyon kanallarındaki abartılı iddiaların aksine, son seçimde AK Parti'ye oy verdiğini söyleyenlerin oranı sadece %1.2.  Yani ihmal edilecek kadar az.

Soru: En son seçimde hangi partiye oy verdiniz?

CHP: % 74.3

BDP: % 15.8

TKP:  % 2.4

İP: % 2.1

DSP: % 1.8

AK Parti:: % 1.2

MHP: % 1.2

Bağımsız: % 0.6

DP: % 0.3

SP: % 03

Taksim Gezi parki direnişçileri önümüzdeki seçimde oylarını aşağıdaki partilere vereceklermiş. Burada, Ak Parti'nin yukarıdaki % 1.2 lik oyunu da göremiyoruz. Demek ki, bu cüzi kesim de artık o partiye oy vermeyi düşünmüyor.

Soru:Önümüzdeki seçimde hangi partiye oy vereceksiniz?

CHP: % 64.7

BDP: % 13.5

TKP: % 2.6

İP: % 2.2

Bağımsız: % 1

MHP: % 0.8

DP: % 0.2

DSP: % 0.2

SP: % 0.2

Kararsız: % 1.6

Bundan önceki yazımda, Taksim eylemindeki sağcıların parmakla gösterilecek kadar az olduğunu ana kitleyi solcuların teşkil ettiğini belirtmiştim. Bu, eylemi destekleyenlere bakarak yaptığım bir tahmindi. Yukarıdaki araştırma sonuçları  kanaatimi fazlasıyla doğruladı. Araştırmada ortaya çıkan sonuç aynı zamanda, eylemin masum bir çevre direnişi değil, siyasi bir girişim olduğunu da gösterdi.

Ayrıca, Taksim Gezi parkıyla alakalı fikir ve görüş beyan edenler, çok daha ileri iddialar seslendirdiler ve seslendirmeye devam ediyorlar. CNN ve BBC gibi televizyon kanallarının bir hafta öncesinden canlı yayın aracı kiraladıklarını, olayların patlak verdiği gün, Taksim'den saatlerce canlı yayın yaptıklarını anlatıyorlar. Bugün, İran Devlet Televizyonu'nun Türkiye muhabiri Muhammed El Abbasi, kendisinden yalan haber istedikleri için istifa ettiğini söyledi. Bunlara, Taksim Dayanışma Platformu üyelerinin, "3. köprü, 3. havaalanı ve Kanal İstanbul yapılmasın, HES ler durdurulsun" taleplerini eklediğimde kafam çok uluslu hale geliyor ve ulaştığım kanaati söylemeye dilim varmıyor.

Bir önceki yazımda ise, direnişe önderlik edenlerin toplumun geçim sıkıntısı çekmeyen nisbeten rahat katmanından geldiğini iddia etmiştim. Direnişe katılanlarda işsizlerin oranı % 10. 8. Yani Şubat 2013 itibariyle, % 12.9, olan Türkiye ortalamasının altında. Aynı tarihteki, % 20.4. olan genç nüfustaki işsizlik oranıyla kıyasladığımızda ise, eylemci işsizlerin oranı Türkiye ortalamasının yarısı oluyor. Özetle, bu kesimdeki işsizlerin sayısı genele göre daha az görünüyor. Ancak buradan, "işte rahmetli Ecevit'in kastettiği mutlu azınlık bu!" şeklinde bir netice çıkarmak aptallık olur.

Eylemcilerin meslek gruplarına göre dağılımı:

Ücretli/Maaşlı: % 53.8

Öğrenci: % 24.1

İşsiz: % 10.8

Ev kadını: % 6.4

Kendi işinde: % 2.4

Emekli: % 2.2

Sonuç:Tayyip Erdoğan, Karadeniz kökenlidir ve şahsında, bölgenin has özelliklerini bariz biçimde barındırmaktadır. Zaman zaman asabidir, sinirlidir, dediğim dedikçidir. Zaten takip eden herkes bunu görüyor ve biliyor. Ancak memleket için ciddi çaba sarfetmektedir ve bu gayretinde samimidir. Bazılarımız çok arzu etse de başımızdan gitmesi kesinlikle hayrımıza olmayacaktır. Bu benim kanaatimdir. Katılanın da katılmayanın da canı sağolsun.

Kaynak:

Araştırma sonuçları:www.genar.com.tr
İşsizlik oranları: http://www.tuik.gov.tr/

Resim:ensonhaber.com

Resim

 
Toplam blog
: 462
: 707
Kayıt tarihi
: 28.04.07
 
 

Emekliyim. Herkes gibi benim de bir dünya görüşüm var. İnsanların farklı fikir ve inançlara sahip..