Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ekim '08

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Gezici internet kafeler mi geliyor?

Gezici internet kafeler mi geliyor?
 

internetli otobüsler


İnsanlar iyi şeylere layıktır önce bunun altını bir çizelim. İnsanların en çabuk ve kolay adapte oldukları şeyse lükstür yani konfor, işte insanların önceleri garipsese de hemen alıştığı yaşam tarzları. Kişiye git maden ocağında gün boyu güneşi günü görmeden çalış deseniz istemezler. Birileri vardır bu işi koşarak yapsalar da cefasını çekip ekmeklerini kazanırlar. Fakat birine haydi gel bu gece lüks bir yerde yemek yiyip eğleneceğiz dediğinizde mutlaka olumlu tepki alırsınız. Gelemese de teşekkür eder.

Bir dönem eleştirdiğimiz şehirler arası ve banliyölerdeki sınıf ayrımlı kompartımanlarda her ne kadar fiyat farkı olsa da nasıl aynı raydan gideceğimiz yere gidiyoruz diye sucuk gibi işine gidip gelen işçi memur kesimi yanında, üç kuruş fazla veriyorum fakat puf koltuklu kompartımanda işime gidip geliyorum diyen insanlarda vardı. İki çuval malı küçük kargo vagonunda taşıyan insancıklar ise bunların her ikisinden de nasibini almamıştı. Gel zaman git zaman buna da halk alıştırıldı üç kuruş fazla veren puflu vagona, biraz hesap yapan ise tahta kanepeyle donatılmış insanın poposunu acıtan (o da yer bulabilirse) bir ortamda sirkeciden halkalıya hangi istasyonda inecekse oraya kadar çile çekerdi. Tabi hattı örnek verdim genelde böyleydi.

Bir ayırım bir sınıfsallaştırma bir tarihe kadar devam etti. Sonra sınıf farkı ortadan kaldırıldı. O zamanlar lüks seyahatler yokmuydu tabi ki vardı. Şehirlerarası yollarda otobüs firmaları son model otobüsleri ile biraz fiyat farkı olsa da yolculara bu hazzı tattırırdı.Tabi ücretten fedakarlık edene, şimdi belediyelerimiz yeni bir uygulama başlatma arefesinde kötümü tabi ki değil dedim ya her insan iyi şeylere layıktır diye ancak görünen o ki yine bir tartışma alıp başını gidecek. Zira bu ulaşımda zaman ve mesafe yönünden uzak olsa da insanlar otobüsleri geçici bir büro gibi kullanmaya başlayacak . Öyle ya fantezi ise beliklide gidiş dönüş otobüs seyahati ile işlerini görecek insanlar. Bu uygulama özelkleştirme ötesi bir şey İETT hatlarını hantallıktan sıyırma ve gelirini arttırma noktasında bir girişim gibi görünse de yan etkilerinin mutlaka çıkacağını düşünmekteyim.

Nasıl yan etkilerdir bunlar internetle uzaktan yakından ilgisi bulunmayan bir kişi ve hemen yanında ayakta internetle işini o atıl seyahat sürecinde işlerini halletmeyi düşleyen biri. Yolcu kapasitesi ve oturma dışında ayakta yolcu alınmaması durumunda ise böyle bir sıkıntı yaşanmayacaktır. Fakat her durumda ücretli de olsa sınıfsal bir ayrım gündeme gelecektir. Zaman içinde normal sayabileceğimiz bu gelişme gibi görünen bu senaryonun altında İETT nin muhtemelen 500 otobüslük yeni hattın istanbul’da hayatımıza girmesiyle start alacaktır. Bu ihaleyi kim ve nasıl almıştır. İETT nin gelirimi artacaktır. Yoksa birilerinin cebimi dolacaktır 5 bilet tutarındaki bu yolculuk ne kadar kabul görecekltir bunu yakında göreceğiz. Konumuz şuan bu değildir öyle görünüyor ki birileri bu işten parsayı toplayacaktır.

Banliyö midibüsleri ile minibüslerin darmadağın edilmesi, hatların dağıltılmasının ardından ve zamanında toplu taşımaya örnek gösterilen bu taşıma unsurunu belediye tekeline alarak yok etmeye çalışması da ayrı bir konudur. Konuyu yine iyi bir gözlükle bakarak bitirmek isterim. Vatana millete hayırlı olsun.

 
Toplam blog
: 181
: 1067
Kayıt tarihi
: 07.03.08
 
 

1957 Eskişehir doğumlu, Esk.A.Ü İşletme, İşbankası emeklisi, İstanbul Büyükçekmece de yaşayan, ST..