Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ağustos '17

 
Kategori
İlişkiler
 

Ghosting nedir? Nasıl mücadele edilir?

Son dönemde oldukça sık duymaya başladığım, sizlerin de kafasını kurcaladığını düşündüğüm vakalardan biri ghosting. Peki nedir bu ghosting? Neden olur? Nasıl mücadele edilir? Öncelikle düşmanımızı tanıyalım. Ghosting ingilizcede hayalet anlamına gelen ghost sözcüğünden türetilmiş bir terim; kişinin flört ettiği kişiyi bir anda yok sayması olarak özetlenebilir. 

 

Bir arkadaşının vasıtası ile, instagramda, gittiğin bir mekanda ya da uçakta tanışmış olabilirsiniz. Birbirinizi dikkat çekici buldunuz, ilk bakış güzel, sohbet akıcı, esprili.. Telefonlar paylaşıldı, arada mesaj atıp birbirinizi yokluyorsunuz: “Tatildeyim hava güzel, sen nasılsın?” “İşten henüz çıkabildim, çok yorucu bir gündü.” Ne zaman buluşsak, kahve mi içsek, konsere mi gitsek.. Aranızda tatlı bir flört elektriği hakim, arada imalı cümleler de kuruluyor: “Eh, senin kadar güzel olmasa da güzel bir tatildi.” “Ben midye pek sevmem ama sen orayı seviyorsan denemek isterim:)” “İyi geceler” “Tatlı uykular” Zamanları denkleştirdiniz, buluştunuz, görüştünüz, konuştunuz.. Gününüz gayet güzel geçti, mutlu ayrıldınız. Tekrar buluşmak üzere sözleştiniz, tekrar görüştünüz, belki bu sefer biraz yakınlaştınız, el ele tutuştunuz, daha yakın dans ettiniz.. 

 

Kırılma noktası ise buradan sonra başlıyor. Birkaç haftalık/aylık tanışıklık sonrasında, bir ya da iki güzel geçen görüşmenin ardından, siz tam da bu sefer tamam, tuttu kimyamız, oldu bu iş derken karşı taraf ani bir tavır değişikliğine gidiyor. Arayan, soran, gün içerisinde esprili mesajlar atan o kişinin yerinde yeller esiyor. Ardında da oldukça şaşkın, tükenmiş, özgüveni zedelenmiş birini bırakıyor. Şimdi onu arasam da ne diyeceğim? Sevgiliyiz cümlesini hiç kullanmamıştık ama sevgili gibiydik. Paylaştığımız sohbet, aramızdaki elektrik hayal miydi? Puf dedi ve bitti? Nerede yanlış yaptım?

 

O kendini açıklamadıysa ben söyleyip sizi rahatlatayım: Sizin yanlış yaptığınız birşey yok. Birbirine hazır olmayan kişiler var. Hissettikleriniz gerçekti, sadece o sizinle aynı frekansta değildi. Evet; senin hiç aklında yokken o ısrar etti, ikna etti, çemberine girdi. Belki canının sıkkın olduğu bir dönemde seninle olmak iyi geldi. Belki devam eden sorunlu ilişkisine taze nefes oldun. Belki ciddi bir ilişki istediğini düşünüyordu ancak hazır olmadığını gördü. Belki de daha basit bir ilişki peşindeydi ancak seni ikna edebilmek adına farklı davrandı. Sebep her ne olursa olsun, sonuç net olarak gösteriyor ki o kişi senin için doğru insan değilmiş. Bu durumda işin başında yok olması ise en hayırlısı olmuş. Gerçekten beğenen, isteyen insan daha ilk günlerden kusur aramaz, olmazı oldurmanın derdine düşer, ortada bir sorun yokken kaçıp kaybolmaz. Yanlış insanlar için kendimi düzelteceğim diye uğraşmayın.

 

Ghosting’in kadını erkeği yok, yüzleşmekten kaçan herkes maalesef bu kolaycılığı sergileyebiliyor. Dijital dünyada bloklamak tek tuşa bakıyor. Peki böylesi bir seçeneğin de varolduğu acımasız flört dünyasında ne yapmak lazım?

 

Mesajlaşma periyodunu kısa tutun. Devamının gelip gelmeyeceğini bilmediğiniz birine fuzuli zaman harcayıp bağlanmayın. 2-3 hafta içerisinde görüşün, konuşun, gerçekten olur mu olmaz mı kafanızda netleştirin.

Yeni tanıştığınız biri ile dünyanızı paylaşın, kendinizi tanıtın ancak onu memnun etmek adına çizgilerinizin dışına çıkmayın.

Tavırlarınızın dengeli ve tutarlı olmasına özen gösterin. Rahat biri değilseniz mesajlaşırken de sulu şakalara girmeyin. 

Sözler ne olursa olsun siz icraata bakın. İsteyen yapar. İzleyin. Görün.

Gözünüzle gördüğünüz/göremediğiniz için sözlü onay/açıklama beklemeyin. Yolcu koltuğunda oturmayın, direksiyona geçin, karar verin ve devam edin.

 

Ve kalbinizi temiz tutun. Birinin sebep olduğu kırgınlığın acısını hak etmeyen bir başkasından çıkarmak olmaz. Aşırı korumacı ve şüpheci davranışlarla niyeti iyi olanın da enerjisini tersine çevirebilirisiniz. Kimseye haksızlık etmemeye gayret edin. Kendinize davranılmasını istediğiniz şekilde düşünceli hareket edin. 

 

Seçimlerimiz ile kendi yolumuzu çiziyoruz, sevgi tohumları ekelim ki güzel bir yolda yürüyebilelim.

 

Sibel ŞENGÜL

 
 
Toplam blog
: 60
: 143
Kayıt tarihi
: 04.01.17
 
 

Sibel Şengül  ..