Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Haziran '11

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Gıda duyarlılığı testi (york testi)

Gıda duyarlılığı testi (york testi)
 

Dr.Kemal ASLAN


 

Gıda intoleransı insan nüfusunun neredeyse yarısını tehdit eden bir sağlık problemi. Dünya Sağlık Örgütüne göre dünya nüfusunun yarısında Gıda İntoleransı bulunuyor. 1 milyar kişide tanısı konmuş Gıda İntoleransı var ve bu rakamın 2015'te 2, 5 milyara ulaşacağı öngörülmektedir. 

 

İnsan vücudu bazı gıdalara karşı tepki veriyor olabilir. Bu da hemen hemen bir çok insan tarafından belki de insan hayatının sonuna kadar hiç fark edilemiyor. Bu nedenle zararsız gözüken bir gıda türü, sindirim sisteminizde problem oluşturup, iyice sindirilemiyebiliyor ve sindirilemeyen besinler bağışıklık sisteminde sanki bir virüs veya bakteriymiş gibi bir antijen gibi vazife görüyor. Bu nedenle de savunma sistemi faaliyete geçerek bu gıdaya karşı antikor oluşturuyor. Bu reaksiyon da ister istemez beraberinde çeşitli sağlık sorunlarını getiriyor. İşte vücudun antikor üreterek bazı gıdalara karşı zamanla geliştirebildiği bu tahammülsüzlük, saldırıya gıda intoleransı diyoruz.

Gıda alerjisi ile Gıda İntoleransı birbirinden farklı reaksiyonlar.
Gıda alerjisi, gıdayı alır almaz IgE tipi antikorların yükselmesi ile dakikalar içinde anafilaksiye kadar gidebilen çeşitli semptomlarla ortaya çıkar. Karakteristik olarak alerjik gıdanın alınmasından sonra dakikalar içinde başlayan, dudaklarda, ağızda ve boğazda kaşıntı, ödem gelişir. Buna cilt döküntüleri, solunum yollarında daralma, baygınlık vb. reaksiyonlar eklenerek devam eden bir süreç söz konusudur.

Gıda İntoleransında ise belirli bir besinin tam olarak sindirilememesi ile daha uzun sürede (günler haftalar hatta yıllar) ortaya çıkan IgG antikorları yükselir. Gıda intoleransında yediğimiz yiyeceklerin olumsuz etkisi gıda alerjisinin aksine gıda alındıktan belli bir süre sonra ortaya çıkmaya başlar ve kronik bir seyir gösterir.
Normal beslenen bir insan 24 saat içinde birçok besin aldığı için, yaşadığı sorunun besinden olduğunu bilse bile, hangi besinden olduğunu tespit etmesi çok zordur. Gıda intoleransı olan kişiler, yıllarca ne yapacaklarını bilmeden normal hayat ve aktivitelerinde sıkıntı yaşayabilmekte hatta bazı vakalarda çalışamaz hale bile gelebilmektedirler.

Bu noktada gıda intoleransı testinin amacı kişilerde rahatsızlığa neden olan gıdaları tespit ederek daha sağlıklı bir yaşam sürmelerine yardımcı olmaktır.

Günlük hayatımızda tükettiğimiz temel gıdalar ile varsa vücudumuzda bunlara karşı oluşmuş IgG tipi antikorları tesbit ederek hangi gıdaların sağlığımız için sorun olduğunu ortaya koymaya çalışırız. YORK testi sonucuna göre , test uygulanan kişiye uyması gereken beslenme programı hekim ve diyetisyen işbirliğiyle oluşturulmaktadır.YORK Testi sonuçlarına göre vücudumuz için sorun yaratan ve antikor oluşmasına yol açan gıdalar tesbit edildiğinden bu gıdaların daha az aralıklı tüketilmesi veya tüketilmemesi sağlanarak vücudumuz için yaratacağı olası sorunlardan kurtulma şansı doğar. Bu şekilde yaşam kalitesinde bir yükselme olur. YORK testi sonrası test uygulanan hastaların önemli bir kısmı, sonuç raporuna göre aldıkları diyet programıyla sağlıklarına kavuşmaktadırlar.
 

En önemli faydası çağımızın en ciddi tehditlerinden biri olan Obezite’nin önlenmesine katkısıdır. Obezite ve buna bağlı sorunlarından kaynaklanan Hipertansiyon, Kalp Yetmezliği gibi sağlık sorunlarının giderilmesi ve bu hastalıklara karşı önlem alınmasını sağlamaktadır. Kilo verememe, Migren, Akne, nedeni bilinmeyen ödem, Gaz, Şişkinlik, Kronik yorgunluk, Kabızlık, Cilt problemleri (örn. sivilceler, kaşıntı nörodermatit, kronik egzema vs.), Romatizmal hastalıklar, Astım, İshal , Mide krampları, Depresyon, Uyku bozuklukları, Baş ağrısı, Solunum yolu hastalıkları, Kronik Farenjit, Sürekli nezle olma, Ağızda yaralar, Epigastrik Ağrılar, Crohn hastalığı, İrritabl Bağırsak Sendromu, Sık gribe yakalanma, Kronik burun akıntısı, OSB (Otistik Spektrum Bozukluğu), Sedef hastalığı, Nörodermatit, Ürtiker… gibi birçok hastalığın nedeni gıda intoleransı olabilmektedir ve bu durumda york testi tanıda çok yardımcı bir silahtır.  

YORK Testi , insan kanında intolerans gelişen gıdaların meydana getirdiği IgG antikor seviyelerini ELISA yöntemi ile tespit eden bir testtir. Parmak ucu veya damardan alınan bir miktar kandan bakılmaktadır. Doğruluk oranı oldukça yüksek olup hızlı sonuç vermektedir. Test sonrası hastaya ayrıntılı bir rapor ve gıda intoleransı tesbit edilirse diyet programı verilmektedir.


 

 
Toplam blog
: 8
: 5424
Kayıt tarihi
: 16.03.11
 
 

Biyokimya ve Klinik Biyokimya Uzmanı. Uzun yürüyüşler yapmayı sever ve 3 bant Bilardo oyuncusudur..