Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Temmuz '10

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Gıda Güvenliği Faslı Turizme Etkileri

AB müzakerelerinde Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı faslı resmen açıldı. Bu faslın öncelikle ülkemize ve turizm sektörümüze hayırlı olmasını dilerim.

Peki bu faslın etkileri neler olacak? Bilindiği gibi Gıda güvenliği, hayvan ve bitki sağlığı politikası faslında, ülkenin uyumu ve uygulama kapasitesi; Avrupa Birliği’nde çiftlikten sofraya kadarki süreçte tutarlı tedbirler ve yeterli izleme çalışmaları yoluyla ve aynı zamanda iç pazarın etkili biçimde işlemesini de sağlayarak, yüksek düzeyde gıda güvenliği, hayvan sağlığı, hayvan refahı ve bitki sağlığını garanti etmeyi hedefleyen AB’nin gıda güvenliği konusundaki entegre yaklaşımını yansıtmaktadır. Güvenli gıda üretimi, sağlıklı koşullarda üretilmiş yemlerle beslenen ve sağlıklı hayvanlardan elde edilecek hayvansal ürünlerin, hijyenik fabrikalarda hammadelere dönüşümü, bu hammaddelerin uygun koşullarda depolanarak otel, restaurant mutfaklarına gelmesi ve hijyenik mutfaklarda üretilen sağlıklı ürünlere dönüşmesi şeklinde gerçekleşecek ve her aşamada gıda güvenliği uzmanları tarafından kontrol ve izlenebilirlik sağlanacaktır. Ulusal kanallarda bu konunun sadece kokoreç ve türk damak tadına indirgenmesi olayı basitleştirmektedir. Oysa konu oldukça ciddi bir halk sağlığı konusudur. Bizlerin yıllardır Antalya daki üst düzey otellerle yaptığımız gıda güvenliği çalışmalarının artık daha etkin olarak ve tüm otel tatil köyü, restoranlarda, gıda depolama alanlarında zorunlu olarak uygulanmasını sağlayacaktır. Tarama raporunun temelinde AB Konseyi tarafınca faslın müzakerelere açılması için 6 açılış kriteri belirlenmiştir. Tüm gıda üretimi yapan yerler, toplu tüketim ve satış yerleri (oteller), depolar, proje aşamasından başlayarak, kullanılacak ekipman ve temel gıda güvenliği kriterlerini yerine getirerek, tüm çalışanlarının gıda güvenliği ile ilgili eğitimlerini gerçekleştirmek zorundadır.

Artık denetim mekanizması daha etkin çalışacak ve hem kendi sağlığımız hem de misafirlerimizin sağlığı korunacaktır. Yapılacak denetimlerle,
Et, süt, su ürünleri, yumurta gibi hayvansal ürünleri işleyenler onaya tabi olacak ve daha sıkı hijyen kurallarına uyacaktır. Gıda güvenliği ile ilgili tüm sorumluluk gıda işi yapanlarda olacak, bunlar çalışanlarının hijyeni ve eğitimini sağlayacaktır. Tüketicilerimiz marketten aldığı etin hangi hayvandan elde edildiğini, bu hayvanın annesinin kim olduğunu, bu hayvanın kimler tarafından alınıp satıldığına dair bilgilere, kaç doğum yaptığı, nerelere seyahat ettiği, uygulanan ilaçlar, aşılar gibi verilere istediği takdirde ulaşabilecektir. Gıdanın güvenli olmadığı anlaşılırsa, ilaçlar gibi piyasadan toplatılacaktır. Lokanta, restoran, satış yerleri, soğuk hava ve depolama yerleri dahil, bitkisel ürünleri işleyerek gıda üreten işyerleri ve yem üreticileri kayıt altına alınacak ve kendileri için belirlenen hijyen kurallarına uyacaktır. Bu çalışmalar sayesinde turizm sektörü de geçen kemerde iki misafirin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan kötü olaylardan daha etkin korunmuş olacaktır. Artık otel ve restoran inşaatları yapılırken gıdaların satın alındığı, depolandığı ve üretildiği yerlerin, mutfak ve servis alanlarının projesi sadece mimarlar tarafından hazırlanmayacak mutlaka bir gıda güvenliği uzmanı tarafından projelerin yönlendirilmesi gerekecektir. Aksi takdirde ya tesisler açılamayacak veya açıldıktan sonra ciddi para cezaları ve yasal işlemlerle karşı karşıya kalacaktır. Avrupa Birliği tarafından açılan bu başlık ülke turizmimizin gelişimi ve korunması için önemli bir fırsattır ve yatırımcılar, sivil toplum örgütleri ve tesis yöneticileri bu konuyu dikkate alarak sektörümüzde etkin olarak hayata geçirebilmek için gerekli çalışma ve işbirliğini yapmak zorundadır.

Güvenli gıda ve sağlıklı misafirlerden ülke turizmimiz kazançlı çıkacaktır. Bülent Dokuzluoğlu Yönetim Danışmanı
 
Toplam blog
: 24
: 1292
Kayıt tarihi
: 11.02.10
 
 

BÜLENT DOKUZLUOĞLU. 02.03.1977 tarihinde doğan Bülent Dokuzluoğlu ilk, orta ve Lise öğr..