Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mart '12

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Gıda Güvenliği için nelere dikkat etmeliyiz?

Gıda Güvenliği için nelere dikkat etmeliyiz?
 

Sağlıklı Gıda tüketmek için nelere dikkat etmek gerekiyor?

Özellikle alışveriş yaparken veya evde gıda hazırlarken dikkat edilmesi gereken kurallar neler?

Aslında güvenli gıda, insan sağlığına uygun gıda anlamına gelir. Gıda maddelerinin, tarlada-çiftlikte üretimlerinden son tüketimlerine kadar her aşamada birçok riskler barındırdığı bilinen bir gerçek. Toplu gıda tüketimi ve turistik-ticari seyahatlerin artması, gıdaların uluslararası ticarete konu olması gibi birçok faktör bu riskleri arttırmaktadır.

Bu riskleri azaltmak için evde ve alışverişte neler yapabiliriz?

İşin uzmanına göre:

* Açıkta, sokakta, pazar yerlerinde dökme olarak satılan, üreticisi ve özellikleri belli olmayan ürünler satın alınmamalı, mutlaka ambalajlı, etiketli, üreticisi ve markası belli olan ürünler satın alınmalıymış.

* Isıl işlem görmemiş süt ve sütlerden üretilen peynir, tereyağı, krema gibi ürünlerin insan sağlığını tehdit eden zararlı bir mikroorganizmayı içerme olasılıkları çok yüksekmiş. Bu ürünleri pişirilmeden tüketmemeliymişiz.

* Kasap ve marketlerde dökme halde hazır kıyma satışı yasal değildir. Bu ürünler sadece ambalaj içerisinde marka ve etiket bilgileri tam olması halinde satılması gerekiyor. Bu düzenlemelere dikkat etmemiz gerekiyormuş.

* Ambalajı yırtılmış, bozulmuş ve koruyuculuğu kalmamış ürünler satın alınmamalıymış. Dondurulmuş ürünler alışverişin sonunda alınmalı, hemen tüketilmeyecekse çözülmeden eve ulaştırarak hemen buzluğa yerleştirilmeliymiş.

* Dondurulmuş gıdalarda şekil bozuklukları çözülüp yeniden donmanın göstergesi olabilirmiş. Bu tür ürünler satın alınmamalıymış.

* Oda sıcaklığında satışa sunulan pastörize sütler, yoğurtlar satın alınmamalı, satıcı bu konuda uyarılmalıymış. (Tabi dayak yemeyi göze alırsanız)

* Satın alınan gıda maddeleri böcek ilacı, naftalin gibi toksik maddelerle, deterjan-dezenfektan gibi temizlik maddeleri ile birlikte taşınmamalı, temasları kesin olarak engellenmeliymiş.

* Kutusunda şişkinlik, sızma oluşmuş olan konserveler satın alınmamalıymış.''

- Evde dikkat edilmesi gereken hususlar ise şöyle:

* Eller tuvalet kullanımından sonra, çocuklara tuvalet konusunda yardımcı olduktan sonra, toz, toprak gibi yabancı maddelerle temastan sonra, yemek hazırlama veya yeme işleminden önce, et, balık, yumurta, yıkanmamış meyve ve sebzeler gibi çiğ maddelerle temastan sonra mutlaka sabun ve tercihen sıcak su kullanarak, en az 20 saniye boyunca dikkatle yıkanmalıymış.

* Çapraz bulaşma riskini önlemek için tavuk eti, balıketi veya kırmızı et gibi çiğ ürünlerle temas eden mutfak malzemeleri iyice yıkanıp temizlenmeden tüketime hazır ürünlerle temas ettirilmemeliymiş. Bu ürünler dolapta ayrı raflarda muhafaza edilmeliymiş.

* Gıda maddelerinin pişirilmesi ve yıkanmasında mutlaka insan tüketimine uygun temiz sular kullanılmalıymış.

* Gıda ile temasta bulunan kaplar; gıda dışında hiçbir madde ile temas ettirilmemeli, değişik amaçlarla kullanılmamalıymış.

* Gıda maddeleri toksik maddelerle ve deterjan-dezenfektan gibi temizlik maddeleri ile birlikte bulunmamalıymış.

* Pişirilmiş gıdalar hemen tüketilmeli ya da daha sonra tüketilecek ise hızlıca soğumasını takiben buzdolabında saklanmalıymış.

* Dondurulmuş ürünler oda sıcaklığında değil, buzdolabı sıcaklığında (4-8 derecede) veya varsa mikrodalga fırında çözündürülmeli ve bir kez çözündürülmüş ürün bir daha dondurulmamalıymış.

Yaşamak ne kadar zor değil mi?

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..