Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Aralık '06

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Gıda güvenliği ne demek?

Gıda güvenliği ne demek?
 

Gıdalarda olabilecek fiziksel, kimyasal ve biyolojik her türlü tehlikenin yok edilmesi için alınan hijyen önlemleri.

Hijyen ise; yaşadığımız ortamların, içtiğimiz ve kullandığımız suyun, soluduğumuz havanın, kullandığımız aletlerin gereçlerin ve en önemlisi yediğimiz gıdaların temiz ve sağlıklı olması.

AB sürecinde taahhütlerimiz var bu konuda. AB 1992-1993 Maastricht anlaşması ile Avrupa vatandaşlarına, tüketiciler konusu dahil bir seri haklar ve sorumluluklar tanımakta..

AB sürecinden sorumlu Devlet Bakanı Sayın Ali Babacan'ın bu konularda Türk halkına taahhütleri olan önemli açıklamaları var. Bu açıklamalardan bir bölüm şöyle:(29.04.2006)

''.....İstanbul'da bir bakıyorsunuz ki bir alana varillerce zehirli atıklar gömülmüş, buna bakıyorsunuz yasal çerçeve var mı yok mu bunun cezası nedir, işte yeni bir yasa geçti meclisten daha geçtiğimiz hafta, aynı zamanda bizim AB kriterlerini yakalamamız konusunda bizi o kriterlere oldukça yaklaştıran bir yasa ama, yeni geçiyor daha da adımlar gelecek, bakın bir GIDA GÜVENLİĞİ konusu var. Türk halkının tükettiği her bir gram gıdanın nasıl hazırlandığı, ham maddesinin nereden geldiği, nasıl saklandığı, nasıl şehirden şehire taşındığı, nasıl sunulduğu, nasıl ambalajlandığı bütün bunları belli standartlara belli normlara sokacak bir süreç aynı zamanda. Biz isteriz ki halkımızın boğazından her bir gram gıda mutlaka her türlü kontrolü yapılmış ve gerekli şartları sağlanmış çeşitte olsun o şekilde hazırlansın. Yine gelecek nesillere çok daha temiz bir Türkiye'de yaşamak istiyorsak çevre ile ilgili atacağımız adımlar çok önemli olmalıdır. İşte deniyor ki, çevre faslı çok zor bir fasıl evet zor, niye çok detaylı konular...........'' şeklinde devam ediyor.

Gıdaların denetim ve kontrolünü tek elde toplayan Gıda yasası 1 Ocak 2006'da yürürlüğe girdi. Bu yasa; 'Gıda hijyeni', ve Gıda Yemin Resmi Kontrolleri yasalarını da içinde barındırmakta.

Gıda hazırlanan tesislerde kontrol edilmesi ve korunması gereken önemli hususlar da yeniden belirlendi.

Yasalar çıktı. Çevre faslının ele alınacağı dosya oldukça ağır. Finansmanı konusunda yetkilileri epey terleteceğe benzer. Çoook uzun bir süreci de kapsıyor. Neden derseniz; askıya alınacak dosya sayısı hem moralleri bozacak hem de bu konulardaki çalışmaları bırakınız bir yere; denetim konularında bile su koyuverme alışkanlıkları nüksedebiliyor.

Gıda güvenliği üzerinde ciddiyetle durulması gerekiyor; bir de küresel ısınmanın getirebileceği sorunlar ile birlikte hesabı yapılmalı...

 
Toplam blog
: 41
: 1238
Kayıt tarihi
: 08.09.06
 
 

Tarihi kent Niğde'de doğdum. Ankara Üniversitesi S.B.F Basın Yayın Yüksek Okulundan mezun oldum. Ara..