Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Temmuz '18

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Gıda Hareketi Bilinci

Gıda Hareketi Bilinci
 

Hepimizi fazlasıyla ilgilendiren bir konuyla karşı karşıyayız. Nedir o? Gıda israfı. Bu konuda illa ki bir düşüncen vardır sevgili okur, hiç ilgi alanına girmese bile kendi yaşamından örnekler yeterli olur diye düşünüyorum. Bazen hayatı bile farketmeden israf ettiğimiz bu dünyada gıdayı da israf ediyoruz biliyorsun değil mi?  Bilmek yeterli mi peki? Ya da konuşmak? Biz insanların en iyi yaptığı şey konuşmak, fikir yürütmek…  İcraata gelince durumlar biraz farklı olur bilirsin. Bu sefer öyle olmamış, çok güzel şeyler olmuş.Aslında yeni değil, geçtiğimiz yılda gerçekleşen bir şey ama farkettim ki bilmeyenler var. Haydi başlayalım!

İsrafın önlenmesi gerektiğinin bilincinde olan bir market zinciri bu düşünceyle yola çıkmış ve işe koyulmuş. Her yıl üretilen meyve sebzenin üretim ve dağıtım aşamasında kayba uğradığını, atık haline dönüştüğünü görüp bu durumdan rahatsız olmuşlar. Ne yapsak… ne yapsak diye düşünüp “ Gıda Hareketi “ adını verdikleri güzel bir hareket başlatmışlar. Meyve- sebzede yaşanan fire kayıplarının neden olduğunu araştırıp bazı sonuçlara varmışlar. Bu zincirin küçük bir kısmı eksik kalırsa tüm zinciri etkilediğini farketmişler. İyi tedarik edilen üründe çok farklı sonuçlar elde edilmiş, atık miktarı oldukça azalmış. Bunun yanında üreticilere doğru depolama, ilaçlama ve hasat konusunda eğitimler vermek de planları arasındaymış. Aslında bir çok ayrıntısı olan gıda hareketinin özü bu diyebiliriz. Yine aynı market zinciri,  “ Gurme kutuları “ adlı projesini de hayata geçirip farkındalık yaratmaya devam etmiş. Restoran ve cafelerde sipariş verdikten sonra tabağınızda kalan yemekleri çöpe artık olarak gitmesini değil de bir kutuya konmasını rica ediyorsunuz. Bu sayede atık olmaktan kurtulan yemek başka bir öğünde yeniyor ya da sevgili hayvanlarla paylaşılabiliyor. Şimdilik bazı restoran ve marketlerde denenmiş olan bu uygulama belki de tüm ülkeye en güzel şekilde yayılır.

Gıda Hareketinin en güzel yanı da ne biliyor musunuz?  Yıllardır tüm insanların konuştuğu, eleştirdiği, çözümlemeyi istediği şeyi harekete geçirmiş olması. Hep konuşulur ve öyle kalır ya, bu sefer öyle olmamış sebepleri ve çözümleri incelenmiş, uygulanmış.

 Tüm tüketicilerin ve üreticilerin bu bilinçte olabilmesi dileğiyle…

Sağlıkla Kalın!

Not:  “  Sektördeki en güzel hareket.”

Gıda Mühendisi

Nermin Özge BİLGE 

 

 
Toplam blog
: 385
: 303
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..