Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mayıs '08

 
Kategori
Güncel
 

Gıda katkı maddeleri

Gıda katkı maddeleri
 

Renklendiriciler

Tatlandırıcılar

Antioksidanlar

Aroma artırıcılar

Asitler

Asitlik düzenleyiciler

Emülgatörler

Emülsifiye edici tuzlar

Hacim artırıcılar

İtici gazlar

Jelleştiriciler

Kabartıcılar

Kıvam artırıcılar

Koruyucular

Köpük oluşturucular

Köpüklenmeyi önleyiciler

Metal bağlayıcılar

Modifiye nişastalar

Nem tutucular

Paketleme gazları

Parlatıcılar

Sertleştiriciler

Stabilizörler

Taşıyıcılar

Topaklanmayı önleyiciler

Gıda Katkı Maddelerini yukarıdaki gibi sınıflandırabiliriz.

Biraz meraklı ve araştırmacı iseniz, internetten daha ayrıntılı olarak bunların isimlerini ve ne işe yaradıklarını, hatta ve hatta hangi ülkelerde hangileri yasal, hangi ülkelerde hangileri yasadışı onları bile bulabilirsiniz.

Bir çoğu tamamen sentetik, bir kısmı yarı sentetik ve bir kısmıda doğal olan bu maddelerin, tükettiğimiz hangi gıda maddesinde olduğunu, hangisinde de olmadığını etiketlerine bakarak anlayabilirsiniz.

Tabii etiket bilgilerinin tamamen doğru olduğu varsayımı üzerine söylüyorum bunları.

Tarım Bakanlığının Resmi internet sitesinde legal olanların ve bulunma miktarlarının neler olduğunu hayretle görebilirsiniz. Kimi internet sitelerinde "kanser yapar" "ülser yapar" "şunu yapar" "bunu yapar" diye ismi meşhur olanların, orda oldukça yüksek miktarlarda izin verildiğini de göreceksiniz.

Hatta, şu ülkede yasak, bu ülkede bilmem ne olarak ismini duyduklarınızın da o listelerde bulunduğuna şaşırmayın.

Herşey bir yana, ben elimden geldiğince katkı maddesi bulunduğunu düşündüğüm hiç bir gıdayı mecbur kalmadığım sürece tüketmiyorum. Kimse kusura bakmasın kolada içmiyorum, gazoz da. İlla bir şeyler içecekseniz ayran var süt var ....

Meyve varken meyve suyu içmem. Aromalı içecekleri, hele hele toz halinde gelip sulandırarak hazırlananları hiç içmem.

Hani organik beslenme denilen olayı popüler olmadan önce uygulamaya başlamıştın anlayacağınız.

Bunun için biraz bilinçli birazda dikkatli olmamız gerekli bence."Aman ne olacak, bir kalodan" ya da bol renkli cıvıl cıvıl yiyecek içecekler var, ne olacak gıda boyası bir şey olmaz... Ya da .....

Hani derler ya kendimizin doktoru olmalıyız diye...

Yanlış anlamayın, sağlığımızı korumak maksatlı. Yoksa birbirimizi tedaviye kalkışmamalıyız.

Sevgi ve saygı ile kalın.

 
Toplam blog
: 54
: 742
Kayıt tarihi
: 03.10.07
 
 

Ev hanımıyım. Gıda mühendisiyim. Ancak şu anda çalışmıyorum. Evim işim olmuş durumda. Amatör olarak ..