Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

07 Ocak '19

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
Okunma Sayısı
3137
 

Gıda Zehirlenmelerinden Korunmak

Besin zehirlenmesi ciddiye alınması gereken bir sağlık sorunu...

Daha ziyade yaz aylarında sıcaktan kolaylıkla bozulan gıdalarla görülse de, neticede sıcağa bağlı bir durum olduğundan kış aylarında da sıcak ortamlarda rastlanma ihtimali hayli yüksek...

Hele bir de özen gösterilmeyen hijyen buna eklenirse, beslenmek yerine zehirlenmek kaçınılmaz!

Uzmanların uyarıları ve tavsiyeleri şu şekilde:

Bilhassa küçük çocuklar ve yaşlılar gıda zehirlenmesine karşı daha duyarlıdır...

Kortizon kullananlar ve kanser hastaları gibi bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler de besin zehirlenmesini şiddetli yaşayabilirler.

Sıcak ortamda uygun koşullarda saklanmayan, hijyenik şartlarda hazırlanmayan yiyeceklerin üzerinde çoğalan bakterilerin ürettikleri toksinler besin zehirlenmesine yol açar...

Gıdalar, üstü örtülmemiş vaziyette açıkta 2 saatten fazla kalmışsa, bakteri ve toksin üretmeleri olağandır...

Bu yüzden, açıkta satılan ve önceden pişirilmiş besinlerin tümünün riskli olduğunu bilmek ve ayırım yapmadan bunların hiçbirini tüketmemek akıllıca olur.

Bir besin tüketildikten kısa süre sonra şiddetli bulantı, kusma, karın ağrıları ve ishal varsa, akla zehirlenme gelir...

Ayrıca şiddetli bir karın ağrısı ve fışkırır tarzda kusma da belirtilerindendir.


Aslında kusmak bu aşamada son derece iyidir...
Zira kusma, midenin bağırsaklara geçmesine izin vermediği toksin yüklü gıdanın dışarı atılması demektir...

Lâkin kusma az olursa toksinlerin bir kısmı da bağırsaklara geçecektir...
Bağırsaklarda bir müddet sonra enfeksiyon ortaya çıkacak ve ardından burkulur tarzda şiddetli karın ağrılarıyla ishal başlayacaktır.

Gıda zehirlenmesinde yapılan en büyük hata ishali durdurucu, kusmayı engelleyici ilaç yutmaktır...

Bu son derece sakıncalıdır; çünkü toksinlerin vücuttan atılması gerekir.
Bakteriler vücuttan atılırken, kişi elektrolit de kaybeder...
Bu yüzden, gıda zehirlenmelerinde ilk kural dinlenmek ve bol su içmektir...

Zira kaybedilen suyun ve elektrolitin muhakkak yerine konulması gerekir.
İshal olan kişilerin, bağırsakların çok daha kolay sindirebileceği ve emilim yapabileceği, pişmiş ve bol sulu besinler tüketmesi lazımdır...

Normal zamanlarda ne kadar tam tahıllı ekmek ve çiğ sebze tavsiye ediliyorsa, ishallerde bunun tam aksi, pişmiş sebze ve beyaz ekmek önerilir.

Gıda zehirlenmelerinde hemen bir hastaneye başvurulması yerinde olur...
Çünkü hasta hiçbir şey yiyemiyor, her yediğini çıkartıyorsa hastaneye yatması gerekecektir...

Hastanın ağzından yutabildiği, midesinde tutabildiği süreç başlayıncaya kadar damardan beslenmesi gerektiğinden bu hususta dikkatli olmakta fayda vardır.

Çok basit gibi görünen gıda zehirlenmeleri ve ishaller ölüme sebep olabilir!!!

Gıda zehirlenmelerinden korunmak için dikkat edilmesi gerekenler:

* Açıkta ve korumasız satılan hiçbir gıdayı asla yemeyin.

* Yiyecekler hazırlanırken hijyen kurallarına dikkat edilmeli, özellikle eller mutlaka yıkanmalı; zira el temizliği son derece önemli.

* Bilhassa tavuk ürünleri mutlaka 70 derece üzerinde iyice pişirilmeli.

* Derin dondurucudan çıkarılan gıdalar çözülsün diye oda sıcaklığına bırakılmamalı, buzluk altındaki bölmede bekletilmeli.

* Her yemek pişirildikten sonra yalnızca bir defa ısıtılmalı ve sadece bir kez dondurulmalı.

* Son kullanma tarihi geçmemiş olsa dahi, üzerinde bozulma emaresi görülen gıdanın tümü atılmalı.

* Son kullanma tarihi geçtiği halde görüntüsü ve kokusu iyi olsa dahi o ürün mutlaka atılmalı.

* Buzdolabına koyduğunuz ürünlerde bakteri oluşuyorsa, dolabın içi bakterilerden arındırılmalı, dolap düzenli aralıklarla dezenfekte edilmeli.

* Buzdolabının içi asla tıka basa doldurulmamalı, hava dolaşımı engellenmemeli.

* Buzdolabında sulu gıdalar muhakkak ağzı kapalı olarak muhafaza edilmeli.

* Yumurtaların yıkanarak saklanması doğru değildir; bunun yerine kapalı yumurtalıklarda saklanması gerekir ve asla yıkanmamalıdır.

 

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 1907
Toplam yorum
: 4304
Toplam mesaj
: 437
Ort. okunma sayısı
: 2995
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster