Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ocak '17

 
Kategori
Sağlık
Okunma Sayısı
929
 

Gıda zehirlenmesi ve iyi gelen yiyecek, içecekler

Gıda zehirlenmesi ve iyi gelen yiyecek, içecekler
 

GÖRSEL NETTEN ALINTI


Uzun yıllar önce Fethiye’de Öğretmenlik yaparken bir gıda zehirlenmesi olayına şahit oldum. O gün nöbetçiydim üst katları dolaşırken bir öğrenci koşarak geldi ve: “Hocam 3 A öğrencilerinden bir kısmı kusuyor ve karın ağrısı ile kıvranıyorlar” dedi. Hemen alt kattaki 3A sınıfına indim, o gün dersleri boştu başlarında nöbetçi öğrenci vardı. 25 kişilik sınıfta 15 öğrenci gıda zehirlenmesinden kıvranıyorlardı. Kantinde satılan köfteli sandviç ve patates kızartması, pizza yemişlerdi. Hemen telefon ettik yakınımızda olan Devlet Hasta hanesinden ambulans geldi öğrencileri hasta haneye kaldırdık orada mideleri yıkandı, serum takıldı  ilaç verildi çok şükür sağlıklarına kavuştular. Öğrenciler tedavideyken doktorlarla konuştum bana gıda zehirlenmesi ve zehirlenmeye iyi gelen yiyecek ve içeceklerden bahsettiler işte tavsiyeler:

NAHİDE ÇELEBİ

Gıda zehirlenmesi: Kirlenmiş yiyecek ve içecek ya da su ile insanları etkileyen mikroplar bakteriler parazitler, virüs veya toksinler ile hastalık yapan bir hastalık ismidir. Bulantı, kusma karın krampları, ishal halsizlik ve üşüme olarak görülür. Vücut hızla sıvı kaybı yaşamaya başlar. Çok önemli bir hastalıktır, çünkü hasta gıda zehirlenmesi kaynaklı olarak hayatını bile kaybedebilir.

Gıda zehirlenmesini önlemek için az yağlı yiyecekler tüketilmeli. Ayrıca yiyeceklerin uygun koşullarda iyi pişirilmesi gerekir.

GIDA ZEHİRLENMESİNE İYİ GELEN YİYECEKLER: 1- ÇEMEN TOHUMU VE YOĞURT KARIŞIMI: Yoğurdun içinde yararlı bakteriler anti bakteriyel özellikler taşırlar. Bu nedenle yoğurt gıda zehirlenmesine neden olan bakterileri önler, çemen tohumu da karın ağrısının geçmesini sağlar. 1 çorba kaşığı yoğurt, 1 çay kaşığı çemen tohumu karıştırılır içilir. Bu karışım karın ağrısını keser ve bakterileri öldürür.

2- MUZ: Potasyum içeriği bol olan muz sindirimi rahatlatır. Muz kusma ve ishal gibi gıda zehirlenmesinin önüne geçer, enerji verir.

3- LİMON: Güçlü asit olan limon aynı zamanda anti viral ve anti iltihap özellikleri taşır. Limon gıda zehirlenmesinde bakterilerin ölmesine neden olur.4-KİMYON: Gıda zehirlenmesinde karın ağrılarının azalmasına yardımcı olur. 5-ELMA SİRKESİ: Asit içeriği olan bir sirkedir fakat alkali etkiye sahiptir. Mide iç yüzeyinin rahatlaması ve bakterilerin ölmesini sağlar. 1 bardak su 2 çorba kaşığı elma sirkesi gıda zehirlenmesine iyi gelir. 6-BAL: Anti bakteriyel olan bal gıda zehirlenmelerinde yardımcıdır. Bitki çayına karıştırıldığı gibi saf olarak da kullanılır. 7- BİTKİ ÇAYI: Nane çayı meyan kökü çayı papatya çayı bulantıya iyi gelir ve gıda zehirlenmesinin önüne geçer. 8- SU: Gıda zehirlenmesinde vücut çok fazla su kaybeder bu nedenle bol su içilmelidir.

 

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Tam da iki gündür karın ağrısı çekerken yazınızı okudum. Bazılarını deneyeceğim. Teşekkür ederim. Selâmlar...

İsmail Hakkı CENGİZ 
 17.01.2017 11:02
Cevap :
Sayın Cengiz! Çok geçmiş olsun acil şifalar dilerim. Bir yakınımda dışarıda tavuk döner yemiş eve gelince çıkartmaya ve kıvranmaya başlamış. Yiyeceklerimize çok dikkat etmek gerek. Selam sevgi ve saygılar.NAHİDE ÇELEBİ  17.01.2017 13:54
 

Merhaba, Faydalı bilgiler için teşekkürler. İzninizle önerdim. Saygı ve selamlar...

izmirli doksanyedi 
 14.01.2017 19:10
Cevap :
Sayın İzmirli! Değerli yorumunuza çok teşekkür ederim. Gıdaları yemeden önce hijyene dikkat edip iyice yıkamak gerek.Selam ve saygılar.NAHİDE ÇELEBİ  14.01.2017 23:00
 

Bir kere başıma geldi, ekşimiş yoğurt salatalık yedikten sonra korkunç bir sancıyla Taksim ilk yardım...Duvardan duvara çarpıyorum, öyle korkun, hastane alarma geçti.Apandist ya da bağırsak düğümlenmesi akla gelen. İkisi de çıkmadı.Ne yedin dedi. Söyledim. Novaljin iğne. Gece yarısına doğru sancım geçti. 12 saat kıvrandım. Yoğurt bayattı zannederim.Şimdi salatalıkla yoğurdu korkarak yiyorum.

Kerim Korkut 
 14.01.2017 17:07
Cevap :
Çok geçmiş olsun Kerim kardeş gıdaları yerken bayat olup olmadıklarına ayrıca hijyene çok dikkat etmek gerek.Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim.Selamlar sağlıklı mutlu günler.NAHİDE ÇELEBİ  14.01.2017 23:02
 

Teşekkürler sevgili öğretmenim, esenlikler dilerim...

Halil Güven (Sökeli) 
 14.01.2017 11:48
Cevap :
Bu konuda sizlere yararlı olduysam ne mutlu bana.Değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.Selam ve saygılar.NAHİDE ÇELEBİ  14.01.2017 23:12
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 1903
Toplam yorum
: 11592
Toplam mesaj
: 162
Ort. okunma sayısı
: 1037
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster