Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ağustos '19

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
Okunma Sayısı
132
 

Gıda Zehirlenmesi

Gıda Zehirlenmesi

Komşum Gıda zehirlenmesi oldu hastahaneye kaldırdık bütün gece başında bekledim.Doktorundan bu konuda bilgi aldım bu bilgileri sizlerle paylaşmak istedim. Sağlık ve mutluluk dileklerimle.

NAHİDE ÇELEBİ

 

Gıda zehirlenmesi bakteri ve virüs kaynaklı olabileceği gibi, besinlerde olan toksinler kaynaklı olabilir. Gıda zehirlenmesinin başlıca belirtileri, ishal ve kusmadır. Vücut hızla sıvı kaybı yaşamaya başlar. Çok önemli bir hastalıktır, çünkü hasta gıda zehirlenmesi kaynaklı olarak hayatını bile kaybedebilir.

Gıda zehirlenmesini önlemek için, az yağlı ve hafif yiyecekler tüketilmelidir. Ayrıca yiyeceklerin uygun şartlarda pişirilmesi ve çok iyi yıkanması gerekmektedir. Besin zehirlenmelerinde E. Coli enterit, Salmonella ve Staphylococcus aureus bakterileri kaynaklı oluşur.

Gıda zehirlenmelerine iyi gelen yiyecekler:

Çemen tohumu ve yoğurt karışımı;Yoğurt içerisinde yararlı bakteriler vardır. Bu yararlı bakteriler anti bakteriyel özellikler taşımaktadır. Bu nedenle yoğurt, gıda zehirlenmesine neden olan bakterilerin ölmesine neden olur. Çemen tohumu, karın ağrısının geçmesini sağlar. Gıda zehirlenmelerinde 1 çorba kaşığı yoğurt ve 1 çay kaşığı çemen tohumu karıştırılıp içilir. Bu karışım karın ağrısını keser ve bakteriyi öldürür.

Muz: Potasyum içeriği bol olan muz, sindirimi rahatlatır. Muz, kusma, ishal  gibi gıda zehirlenmesinin önüne geçer. Gıda zehirlenmesi kaynaklı halsizlik ve enerji seviyesini de arttırır.

Limon: Güçlü asit olan limon aynı zamanda anti viral, anti bakteriyal ve anti iltihap özellikleri taşımaktadır. Limon, gıda zehirlenmesinde bakterilerin ölmesine neden olur.

Kimyon: Kimyon tohumu, gıda zehirlenmesinde karın ağrılarının azalmasına yardımcıdır. Midede olan iltihabın azalmasında neden olur. Baharatlar arasında en keskin kokulu olan kimyona karşı alerji olabilir bu durumda kullanılmamalıdır.

Elma sirkesi: Elma sirkesi asit içeriği olan bir sirkedir fakat alkali etkiye sahiptir. Mide iç yüzeyinin rahatlaması ve bakterilerin ölmesini sağlar. 1 bardak su ve 2 çorba kaşığı elma sirkesi gıda zehirlenmesine iyi gelmektedir.

Sarımsak: Anti bakteriyel olan sarımsak, gıda zehirlenmesinde çok etkilidir. Gıda zehirlenmesi kaynaklı oluşan karın ağrısı ve ishalin azalmasında çok yardımcıdır. Gıda zehirlenmesinde hastalara çiğ sarımsak önerilir.

Bal: Anti bakteriyel olan bal, sindirim sorunlarına iyi gelir. Bu nedenle gıda zehirlenmelerinde yardımcıdır. Bitki çaylarına karıştırılarak veya saf olarak bal kullanılabilir. Midede olan asidi dengelediğinden mide hastalıklarında da bal rahatlıkla kullanılabilir.

Fesleğen: Anti mikrop önleyici olan fesleğen, zarlı olan mikroorganizmaları temizler. Gıda zehirlenmesi nedenli karın ağrılarının geçmesine yardımcıdır. Fesleğen ile balı karıştırıp içmek gıda zehirlenmesinin önüne geçer.

Bitki çayı: Nane çayı, meyan kökü çayı, papaya çayı bulantıya iyi gelir. Bitki çayları iltihabın azalmasına yardımcıdır ve mideyi yatıştırır.

Zencefil: Mide ekşimesi, mide bulantısı, kusma, ishale zencefil iyi gelir. Gıda zehirlenmesinde ortaya çıkan ishal ve kusmaya zencefil iyi gelir. Bir bardak suya koyulan 1 çay kaşığı zencefil kaynatılıp içilirse gıda zehirlenmesi semptomları azalır.Su Gıda zehirlenmesinde vücut çok fazla su kaybeder. Bu nedenle bol su içilmelidir. Ayrıca, su vücutta temizlik yapmaktadır.

Not; Bu yazı tıbbi tavsiye niteliği taşımaz ve bu bilgiler hastalığı tedavi edici değildir. Hastalığınız varsa doktorunuza danışınız.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Merhaba Nahide sultan. Hiç sormayın, bir kezde benim başıma geldi. Komşunuza geçmiş olsun. Vermiş olduğunuz bilgilerden mutlaka yararlanacak olanlar bulunur. Elma sirkesi favorilerimden biri, keza sarımsak ve limon.. Eskiden ne çok yazardım şimdilerde baya uzağım inşallah yine bu tür yazılarım olur.. Sevgilerimle sizi öperim hocam..

gülsen tunçkal 
 24.08.2019 15:31
Cevap :
Sevgili Tunçkal! Sizin her türlü yazılarınız çok güzel severek okuyoruz.Değerli yorumunuz çok teşekkür ederim.Selam sevgiler sağlıklı mutlu günler canım.NAHİDE ÇELEBİ  25.08.2019 13:31
 

Öncelikle gıda zehirlenmesi yaşayan komşunuza geçmiş olsun dileklerimi iletirim size de teşekkürler ederim sevgili öğretmenim... Sağ olunuz sağlıklı kalınız:)

Halil Güven (Sökeli) 
 20.08.2019 20:55
Cevap :
Sayın Sökeli!Değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.Gıdaları yerken dikkat etmek gerek.Selam sevgi ve saygılar.Sağlıklı mutlu günler.NAHİDE ÇELEBİ  21.08.2019 11:39
 

Başıma bir kere geldi çok kötüydü...

Kerim Korkut 
 20.08.2019 17:58
Cevap :
Kerim kardeş size de geçmiş olsun.Değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.Selam ve sevgiler.NAHİDE ÇELEBİ  21.08.2019 11:40
 

Merhaba sevgili Hocam, Nahide Hanım, öğretmenliğe devam ediyorsunuz genç ve zinde. Sağlığımız konusunda vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı teşekkürler ediyoruz.Sağ olunuz. Selamlar.

Abdülkadir Güler 
 20.08.2019 9:00
Cevap :
Sayın Hocam! Değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.Selam sevgi ve saygılar sağlıklı mutlu günler.NAHİDE ÇELEBİ  20.08.2019 13:54
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 1778
Toplam yorum
: 10872
Toplam mesaj
: 162
Ort. okunma sayısı
: 992
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster