- Kategori
- Beslenme / Diyet
- Okunma Sayısı
- 39
Gıdada Taklit ve Tağşiş
Taklit ve tağşiş… İki kelimeyi de gıda sektöründe sık sık duyuyoruz. Maalesef güven kırıcı ve zedeleyici bir şekilde karşımıza çıkıyor bu kelimeler. Güvenerek tükettiğiniz bir markanın taklit veya tağşiş yaptığını gördüğünüzde “ Bu zamana kadar nasıl da bunu tükettik? “ sorusu sizleri tabi ki doğal olarak üzüyor ve sinirlendiriyor. Bu hafta açıklanan taklit ve tağşiş listesini inceledikten sonra aslında bildiğiniz ama yine de akıllarda kalmasını istediğim birkaç kavramı yazmak istedim.
Gıda üretiminde taklit, o ürün yerine size başka bir şeyi sunmak demek. Adı üzerinde tahmin edebileceğiniz gibi. Sen dana yediğini düşünüyorsun, midene domuz ya da eşek geçiyor. Sen “Tavuk ne güzelmiş.” diyorsun o sırada o tabaktaki sana “ Ben tavuk değil, atım. “ diyemiyor dili yok. Bu yazdığım kadar basit bir şey değil. Tüketicinin asla karşılaşmaması gereken, ağır bir olay. Tağşiş ise bir şeyin içerisine başka bir madde karıştırma işlemi. Sen istediğin gıdayı ya da gıda ürününü tüketiyorsun evet doğru, o gıdanın içinde başka şeylerin de olduğunu düşün. Halk arasında en bilineni süt örneği. Sütün içine su ilave edildiğinde aslında sulu süt içiyorsun gibi gibi. Maalesef bu kadar masum kalmıyor sektörde bu durum, yoğurt üretimindeki jelatinden tutun da bitkisel yağından çıkın… Zeytinyağı, çikolata üretimlerinde de bunlarla karşılaşılıyor ne yazık ki. Söylediğim gibi bu konu çok hassas, böyle yazılıp konuşulacak kadar basit değil. Böyle kötü senaryoları hiç sevmiyoruz…
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayınladığı Taklit ve Tağşiş listesini bir güzel inceleyebilirsiniz. Bunlar görmezden gelinecek şeyler değil. Benim size önerim ne olabilir? Bilmediğiniz markaları tüketmemeye çalışın, ambalaj ve renk faktörü önemli ama ürünün dışından çok içeriğine odaklanın yani yine üretimi kimin yaptığına bakın demek istiyorum. Bu Taklit ve Tağşiş listeleri her yayınlandığında mutsuz oluyorum. İn in bitmiyor, “ Bu da mı? “ tepkisini vermek de hiç hoş değil. Listenin uzamadığı birkaç isimle kaldığı günlere çabucak ulaşırız umarım.
Sağlıkla kalın!
Not: “ Bari siz yapmasaydınız, ortalık karışık. “
Gıda Yüksek Mühendisi
Nermin Özge Bilge
Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.
