- Kategori
- Beslenme
Gıdalar nasıl tüketilmeli
meyveler ve sebzeler
Tercihim her zaman beyaz et oldu,
Proteinli gıdalar mutfağımda bulundu.
Vitamin kaynağıdır sebzelerle, meyveler,
Her gün tüketilince, hastalıkları önler.
Günümüz koşullarında yaşamımızın ne kadar sağlıklı olduğunu tartışır duruma geldik. Bunda beslenme temeli yatmaktadır.
Gıdaları tüketirken çok dikkat etmek gerekir. Örneğin meyveleri aç, mide boşken yemeli. Meyve ideal bir besin maddesidir. Sindirmek için az enerji gerekir. Beyini çalıştıran besin maddesidir. Eyer meyveler mide boşken yenilirse ince bağırsakta sindirilir, midede et, nişasta vs varsa, meyveler hemen mayalanmaya başlar. Meyveler akşam yemeğinden sonra yenilirse midemizde ağırlık ağızda tatsızlık olur.
Çok işlenmiş öğütülmüş buğday ekmeği yerine, kepek ve çavdar ekmeği tercih edilmeli. Hem bağırsaklar için, hem de kilo açısından önemlidir. Asla margarin kullanmamalı, onun yerine az miktarda tereyağı, zeytinyağı, sıvı yağ kullanılmalı. Her gün sebze, yemeli ve sebzelerin bir kısmını çiğ olarak tüketmeli, pişirildiği zaman da az pişirmeli. Haftada 3 kez balık tüketilmeli. Günlük kalsiyum ihtiyacımız 1000cl. Bunu süt ve yoğurttan karşılayamayız, sebze ile karşılamak mümkündür.
Sağlıklı yaşam dileklerimle sevgiler.
NAHİDE ÇELEBİ
Yukarıdaki dörtlük Sağlıkisimli şiirimden lındı