Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Eylül '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Gıdalarda bozulmayı nasıl anlarız?

Gıdalarda bozulmayı nasıl anlarız?
 

Bazı gıdalardaki bozulmanın dış görünüşü ve tadıyla anlaşılabileceğini kaydeden uzmanlar, bozuk gıda ürünleri tanıma ve yememe konusunda uyarıyorlar.

Bu bozulmuş bazı gıda maddeleri nasıl anlaşılıyor gelin birlikte inceleyelim.

Bozulmuş balık kötü kokar.

Küflü tat, koku ve renk değişikliği ile tespit edilebilir.

Turşu gibi fermente gıdalardaki acı tat, renkte kararmalar ve kötü koku.

Çiğ sütteki ahır kokusu,

Balık, sabun, acı, ekşi, yanık ve malt tatları, mavi-sarı, kırmızı renk oluşumu, sünme ve köpürme bozulma olduğunu gösterir. Bozulmuş ekmekte sünme ve küflenme ile kendini gösterirmiş.

Etlerin dış yüzeyinde yapışkanlık, renginde bozulmalar, ekşime ve kokuşma görülürmüş.

Kabuklu deniz hayvanlarında bozulma kötü koku ve ekşime, konserve gıdalarda kapakların şişmesi, ekşi ve acı tatlar, asidik ve kötü kokular, renkte kararmalarla anlaşılabilirmiş.

Meyvelerdeki bozulmanın çeşitli renkte çürümelerden rahatlıkla tespit edilebilirmiş.

Peynirde acı tat, gaz oluşumu nedeniyle delikli yapı, çeşitli renk oluşumlarının ürünün bozulmuş olduğunu gösterirmiş.

Reçel ve marmelattaki ekşime ve köpürme bozuk olduklarını gösterirmiş.

Sucukta yapışkan tabaka oluşumu, kokuşma, ekşime ve yeşil renk oluşumunun bozulmayı işaret ettiği belirtilermiş.

Taze sebzedeki yapışkanlık, çürümeler ve ekşime, bozulma belirtilerinden birkaçıymış.

Tereyağındaki acılaşma, ekşime, çeşitli tat bozuklukları, kötü koku, siyahlaşma, mavi-siyah lekeler, pembe-kırmızı, mavi ve yeşil renkler bozulma olduğunu gösterirmiş.

Yoğurtta görülen ekşime ve köpürme de bozulmayı gösterirmiş.

Yumurtadaki bozulmanın akının yeşilimsi olması, sarısında siyah çürüklük, kırmızımsı, pembe renkli çürümeler, küflü ve kötü kokuyla anlaşılabileceği yine uzmanlar tarafından bildirilen konulardanmış.

Böylesine insanlık için faydalı bilgilerin her zaman insanın elinin altında bulunmasında fayda var.

Bu besin maddelerinden bazılarında bozulmayı anlamak gerçekten zor. Bu bilgiler adeta kişinin el kitabı gibi.

Herkese sağlıklı günler dileklerimle…

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..