Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ocak '07

 
Kategori
Beslenme
 

Gıdanın zekaya etkisi

Gıdanın zekaya etkisi
 

Beslenme ile zihinsel gelişim arasında doğrudan ilişki bulunduğunu , her iki kavramın da birbirini tamamlayan unsurlar olduğu uzmanlar tarafından söylenmektedir.

Yapılan araştırmalarda da, anne sütü, soya fasulyesi ve balık yağı gibi gıdalardabulunan omega yağlarının çocuklardaki matematiksel zekayı geliştirdiği biliniyor.

Belleğinizden şikayetçiyseniz elma suyu faydalı gelecektir.Bebek ve çocuklar kadar yaşlıların da alması gereken besin değerlerindenbiride elma suyudur.Elma ürünlerinin beyin işlevlerini, özellikle de bellekle ilgili olanlarını canlandırıcı ve arttırıcı gücü olduğu bulunmuştur.

Hayvansal gıdalar zeka faliyetlerini arttırır.Bilhassa proteinlerin zekaya etkisi 0-4 yaş arasındadır.Beyin ve sinir hücreleri bu arada gelişir.

Hafıza ve zeka için Bvitamini çok büyük önem taşıyor.Bvitamini öğrenme, hafıza gücü ve bilinçsel performansta artış sağlarken, beyni strese karşı korur ve zihinsel sağlığıda olumlu etkiler.

En iyi kaynağı kırmızı et olan demir yetersizliğinde , zihinsel işlevlerde zayıflama gelişir.İyotlu tuz tüketerek aldığımız iyot insanın zekasının beyin fonksiyonlarında çok gereklidir.

Cevizde omega3ve omega6 bulunmakta zeka gelişimini etkilemektedir.Ayrıca ceviz Evitamini açısından zengindir.

Kan şekerinin iniş ve çıkışları baş ağrısı, konsantrasyon güçlüğü, uyku bozukluğu, stres hali gibi pek çok belirti vermektedir.Kan şekerinin belirli seviyede olması , öğrenme ve anımsamayıda içine alacak bir çok beyin fonksiyonu ve davranışı etkiler.Sabah kahvaltısı yapılmadığında kan şekeri en alt düzeyde kalır.Vücut yorgun ve verimsiz olur.

Kahvaltının özellikle büyüme dönemindeki çocuklar ile gençlerin günlük enerji gereksinimine katkısının yanında, okul başarısı üzerinede olumlu etkisi olduğu biliniyor.

Amerika'da yapılan zeka üzerine araştırmalar yüksek oranda mineraller içeren armutun beyin aktivitelerini güçlendirdiğini gösteriyor.

Tavuk, keklik, hindi gibi kümes hayvanları beynin ihtiyacı olan dopalin ve noradrenalin hormonu üretimini tetikliyor.

Kereviz içeriğinde bulunan phthalides adlı madde sinir sistemini kuvvetlendirip beyin aktivitelerini hızlandırıyor.

Susam tohumu sinir sistemi ve beyin üzerindeki olumlu etkileri olduğu biliniyor.

Zeka için demir eksikliği vücutta olmamalı.Demir balık ve kımızı ette bulunur.

Zekaya etkili olan bir çok faktör vardır. Bedensel zeka, sosyal zeka, içsel zeka , Doğacı zeka olarak 4 ETKİLEYİCİ FAKTÖR VARDIR.Gıdanın etkisi çok önem taşımaktadır.Yemek yaparken zeka açan besinleri eklememiz etkili olacaktır.Çorbaya süt katmak, tatlıya ceviz ilave etmek, eti daha fazla kullanmak gibi etkileyici besinleri ilave edersek, gelişme çağındaki çocuklarınız ve sizler yararlanmış olursunuz.

 
Toplam blog
: 285
: 4026
Kayıt tarihi
: 17.07.06
 
 

      Üniversiteyi Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesinde Fizik öğretmenliği bölümünden..