Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ağustos '08

 
Kategori
Siyaset
 

Girdiği nakil ameliyatı sayısı bin, dilekçesi kimin

Girdiği nakil ameliyatı sayısı bin, dilekçesi kimin
 

Antalya Doğan Haber Ajansı’ndan (DHA) bir haber geçti. Habere göre durumumuz oldukça vahim.

Akdeniz Üniversitesinde rektörlük seçimleri yapılıyor. Seçimlerde en çok oyu Prof. Dr. Mustafa Akaydın alıyor. YÖK tarafından da en çok oyu alan bu hocamızın ismi Cumhurbaşkanlığına gönderiliyor.

Ancak Sayın Cumhurbaşkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın’ın yerine Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe’nin atamasını yapıyor.

Bu işi hiç anlamıyorum. Anlamamakta da direneceğim. Yahu birinci sırada olan, yani kazanan aday rektör olarak atanamıyorsa seçimlerin ne anlamı var?

Neyse konumuz bu değil. Makamlar kendi görüşleri doğrultusunda atamaları gerçekleştiriyor. Konu bu atama sonucu yaşanan istifalarla ilgili.

Nitekim Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe’nin de ataması yapılıyor. Göreve başlıyor. Önce Rektör Yardımcıları, ardından Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi ve yardımcıları istifa ediyor.

Üniversiteye bağlı bir de Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi var. Konusunda dünya rekorları kıran bir araştırma merkezi.

Başında da Prof. Dr. Alper Demirbaş var. Konusunda dünya rekorları kıran bir müdür.

Artık vardı diyebiliriz.

Çünkü görevden alındı.

Neden mi?

Nedenini araştırmadan önce hocamızın mesleki kimliği üzerine bir gezinti yapmamız gerekiyor.

***

Ankara ve Antalya'da 600 organ nakli ameliyatı yapmış. Amerika’da birçok Üniversiteden iş teklifi almış. Zaten orada da çalışma izni olan bir transplant cerrahmış. ABD burada kazandığının 20 katını kazanıyormuş. Oysa Antalya kiradaymış ve ailecek senelerdir bir ev almak için uğraşıyorlarmış.
Teklifleri 'Buradan başka Türkiye yok.” diyerek geri çevirmiş. “Yaptığım işi Amerika’da yapan çok kişi var ama Türkiye’de yok” demiş.

Yaptığı araştırmaya göre Türkiye genelinde organ bağışı milyonda 1'miş. Yani 1 milyon kişiden 1 kadavra organ bağışı alınabiliyormuş. Bu oran Amerika'da ve AB ülkelerinde 17, Antalya'da ise 18’miş.

Antalya’daki Akdeniz Üniversitesinde çalışan Hocamız cerrahiye 1980 yılında başlamış. Ankara, Antalya ve Amerika'da 600 nakil ameliyatı gerçekleştirmiş. Ancak girdiği nakil sayısı 1000’in üzerindeymiş.

Akdeniz Üniversitesi'nde ise 1978-2004 yılları arasında toplam 851 böbrek nakli yapılmış. 1997-2004 yılları arasında yapılan karaciğer nakli ise 55. 1998-2004 arasındaki kalp nakli 13, 2003-2004 arasında yapılan pankreas nakli ise 16'ymış.

TBMM'de düzenlenen organ bağışı kampanyası sırasında zamanın TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın, “organ bağışına hazır değilim” demesini, yanlış mesaj olarak nitelendiren Prof. Dr. Alper Demirbaş, bu mesajın verilebilecek en yanlış mesaj olduğunu belirtmişti. Demirbaş, ayrıca elbette kişinin kararına saygı duyulması gerektiğini, ancak bu kararın kamuoyu ile paylaşılmasında da çok dikkat edilmesinin şart olduğunu ifade etmişti.

Böyle bir kişiliğe sahip hocamız.

***

Şimdi konumuza dönelim.

Cumhurbaşkanlığının gerçekleştirdiği atamadan hemen sonra Demirbaş bahse konu ajansın haberine göre, Kurtcephe’nin makam odasına girerek “Kendi ekibinizi seçmek isteyebilirsiniz. Bizimle çalışmayı isteyip istemediğinizi öğrenebilir miyiz?” diye sorar.

Kurtcephe’nin kendi ekibiyle çalışmak istediğini belirtmesi üzerine Demirbaş, hayatında hiç istifa etmediğini ve istifa dilekçesinin nasıl yazılacağını bile bilmediğini ifade ederek, istifasını en kısa sürede sunacağını kaydeder.

Ama Kurtcephe zaman kaybetmek istemez. Çekmecesinden beyaz bir kâğıt çıkarır ve Demirbaş’a uzatarak: “Ben sana yazdırayım” der.

Hayatında hiç istifa etmediğini belirten Hocam, ondan Türk insanı adına istifade etmeyi hiç ama hiç düşünmeyen yeni rektörün söylediklerini yazar, altına da imzasını atar.

O artık “Antalya Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi”nin eski ama onurlu müdürüdür.

Kaynaklar: http://www.milliyet.com.tr/Siyaset/HaberDetay.aspx?aType=HaberDetay&Kategori=siyaset&ArticleID=978366&Date=14.08.2008&b=Bir%20garip%20istifa&ver=41

http://www.gencdiyaliz.com/forum/showthread.php?tid=79

Resim: http://www.alperdemirbas.net/

 
Toplam blog
: 340
: 1591
Kayıt tarihi
: 10.03.08
 
 

Basınla ilgili bir kuruluşda çalışmaktayım. Uzun yıllar basınla ilgili konularda danışmanlık yapt..