Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mayıs '09

 
Kategori
Projeler
 

Giresun Adası -Aretias- yok olmasın!

Giresun Adası -Aretias- yok olmasın!
 

Giresun Adası


Altı ülkenin kıyı olduğu Karadenizde insan ve yaban hayatının yaşayabileceği tek ada, Giresun Adası (Aretias). Ve biz -mitolojide Herakles’in canavar kuşlarla savaştığı, amazonların yaşadığı- bu adada “Giresun Adası Eko Turizm” planını oluşturuyoruz.” diyor Giresun Turçek başkanı Hakan Adanır.

Mitolojik adı “Aretias” olan Giresun adası 46 km² büyüklüğünde Karadenizin en büyük adasıdır. Mitolojiye göre, yüzölçümü daha büyük olan adada Amazon’ların yaşadığı söylenmektedir. Giresun adası mitoloji kaynaklarında fazlasıyla yer almaktadır. “Mitolojik Tanrıların savaştığı, güzel prenseslerin aşkları için canlarına kıydığı ve sürekli istilara uğrayan bu adada, daha iyi bir savaşçı olmak için -göğüslerinden birini kesen- kadınlardan bahseder tarih. Ada, ayrıca kıyısında tamamen doğal bir eser olan - etrafında üç kere dönülerek dilek tutulan- doğurganlığın simgesi Humuza taşı ile adını duyurmaktadır. Çocuğu olmayan kadınlar, bu taşı rumi takvime göre yerel kutlama günü olan “Mayıs yedisi” şenliğinde (20 Mayıs) ziyaret ederler. Kadınlar, denize 7 taş atararak Hamza taşı olarak isimlendirdikleri bu taştan dileklerininin kabul olmasını bekler.

Ada, yerli kuşlardan( dalgıç, martı, karga, karatavuk vs.) üreme alanı olarak kullananlara (gümüş martı, karabatak vs.) ve de küresel koruma altına alınan (kadife ördek, tepeli karabatak vs.) kuşlara kadar onlarca yaşam barındırmaktadır. 50 adet bitki türü de bu doğal yaşamı desteklemektedir. Tarihi eser olarak yıkıntı halinde Phokas Manastırı ve surlar kalmıştır. Ayrıca adada taş fırın kalıntıları bulunması, yerleşik bir düzenin olduğunu kanıtlamaktadır. Tarihçilerimize, buyrun! diyoruz.

Malesef bu tarih unutulmaya yüz tutulduğu gibi hiç bir tarihçi-mitolog, bu yegane ada üzerinde araştırma yapma heyecanını bulamamıştır. Benim de çokça gittiğim, temiz havasını, balıklarını bırakın- üzerindeki tarihi yapılar da zaten yokolmak üzere. Bilinçsiz ve hedefsiz turizm hareketleri nedeniyle onlarca kuş ve yaban hayatı yok olmaktadır. İşte burada hem adanın doğal hayatını korumak hem de turizme katkı sağlamak amacıyla bir proje başlatılmıştır.” Giresun Adası Eko-Turizm Planı”

Nedir eko-turizm?

Eko-turizm; sürdürebilir doğal hayatta, doğal ortamı bozmadan, doğaya duyarlı önlemler alarak, bilimsel ve planlı bir çalışma ile hem doğal ortamı korumak hem de yerel bölgenin sosyo-ekonomik kalkınmasına faydalarda bulunmak. Cümle uzun oldu. Kısa özeti: “Hem doğayı koru, hem de o bölgeyi tanıt ve kalkındır.” Amaçlan şey budur!

Bir çok kuruluş ve çevre derneği desteği ve proje ortaklığı ile yola çıkılan bu projeye sadece Giresun Adası için değil, daha başka yok olmaya yüz tutan doğa harikaları için desetek vermemiz gerektiğini düşünüyorum.

Teşekkürler, Hakan Adanır ve çevre bilincinde olanlara!

Resimler giresunadasi.com'/ dan alınmıştır.

 
Toplam blog
: 106
: 4561
Kayıt tarihi
: 28.03.09
 
 

Ayhan Demiral ..