Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ağustos '11

 
Kategori
Balıkçılık
 

Gırgır Ağları hakkında ne biliyoruz?

Gırgır Ağları hakkında ne biliyoruz?
 

Gırgır ağları, Çevirme ağları grubunun ve tüm ağlar içinde pelajik balıkların avlanmasında kullandığ


Gırgır ağları; Çevirme ağları grubunun ve tüm ağlar içinde pelajik balıkların avlanmasında kullandığımız en etkin av araçlarından bir tanesidir. Gırgır ağlarıyla sürü oluşturan pelajik balıkları avlamaktayız. Çalışma ilkesi olarak, balık bulucu cihazımız ile yerini tesbit ettiğimiz balık sürüsünün etrafının ağ ile dairemsi şeklinde çevirip hapsedilmesine dayanmaktadır.
Bir gırgır ağı, tor denilen uzun ve derin bir ağ ile ağımızın en kalın ( 20 -25 no naylon iplik) ve en sağlam olduğu bocilik dediğimiz ve balığın sıkıştırıldığı bölümden oluşmaktadır. Ağın tekneye bağlı olan ucuna peçe denir. Mantar ve kurşun yaka halatları geniş gözlü sağlam sardon ağlarıyla esas ağa birleştirilmiştir. Mapalar, ağın altının büzülmesinde kullanılan 18 veya 20mm çapında çelik halatının içerisinden geçtiği metal demir halkalardır. 

 

Çeşitleri : Gırgır ağları, Eski dönemlerde iki tekne ve tek tekneyle kullanılanlar olmak üzere iki gruba ayrılırdı. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de 1970 li yıllara kadar iki tekneyle kullanılan gırgır ağları oldukça yaygınken günümüzde makine ve teknolojinin artmasıyla sadece tek tekne tipi gırgır ağları kullanılmaktadır. Eskiden ahşap olan balıkçı gemileri zamanımızda tamamen 8 mm kalınığında olmak üzere sac metalden yapılmaktadır. 

Türkiyede kullanılan gırgır ağları ve yapısal özellikleri:
Hamsi avcılığında kullanılan gırgır ağları: 400 ile 800 kulaç boya ve 60-100 kulaç derinliğe sahiptir. Ortalama bir hamsi gırgırı 640 kulaç uzunluktadır. Hamsi gırgırında temel ağ gözü açıklığı 10-16 mm arasındadır (tam göz açıklığı olarak). 

Palamut gırgır ağı: 300 ile 600 kulaç arasında çeşitli boylarda yapılmaktadır. Ağın genelinde ağ gözü açıklığı 32 mm civarında olduğundan, istavrit, lüfer, sardalye, kolyoz, uskumru ve benzeri türlerin avcılığında da kullanılabilmektedir. 

Orkinos (ton balığı) avcılığında kullanılan gırgır ağları ile bu ağları kullanan teknelerin boyut ve donanımları diğer iki ağa göre daha gelişmiştir. Orkinos avcılığı en gelişmiş balık bulucu cihazlar kullanılarak yapılmaktadır. Orkinos ağları genelde 7 ile 11 boy, yani 590 ile 910 kulaç arasında boya sahip olup ağ derinliği 90 ile 120 kulaç arasında değişmektedir. Ortalama 9 boy uzunluğunda olan orkinos ağının mantar yakasında 22-24 mm kalınlığında ve 750 kulaç uzunluğunda, kurşun yakada ise 14 mm çapında ve 825 kulaç uzunluğunda Polipropilen (PP) halat kullanılmaktadır. 

kyn:nurideniz (balıkçı reisi ) 

 
Toplam blog
: 282
: 4843
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

1949 istanbul doğumluyum, 1973 yılında Kimya ve işl. mühendisligini bitirdim. Halen agabeyimle bi..