Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mart '12

 
Kategori
İnternet
 

Girişim günlüğüm: Yazılım işinde bir ‘rookie’ (çaylak)

Elinde bir fikir, bir hayal olsa da bu fikir hele ki internet üzerinde kurulacak bir işse kolları sıvayıp işe başlamak çok zor oluyor. Tecrübeyle sabittir! Bu işi yapmak için ekip arkadaşı bulmak da oldukça zahmetli oldu ne yalan söyleyeyim. Uzun süre görüşmeler yapıp hatta iki kez de ucundan dönmüşlüğüm var. İnsan psikolojik olarak çok etkileniyor, ama yılmamak gerekiyor.

Ay çok iyi bi fikrim vaar, bir programcı bulsam bu iş tamam!!

Bu yorumu oldukça sık duyuyorum. Özellikle ekibi kurduktan sonra nasıl yaptın diyenler çok oldu. İşin dışındaki arkadaşlarım ise olaya bambaşka bir açıdan bakıp aman ne uzun sürdü bu iş diyorlar. Programcı bulmak benim için aslında oldukça zorlu bir süreç oldu.

Fikirler işe başlamak için gerekli. Ama asıl olan uygulama. Web girişimlerinde de bu uygulamanın ilk adımı programlama. Yani iyi fikrim var kendi başına pek para etmiyor… Programcıya ihtiyacım var demek aslında hiçbirşey katmadan herşeyi istiyorum demek oluyor. Ne yazık ki olay bu şekilde olmuyor, yüzlerce fikri olan insan var dolayısıyla programcı yoksa bu iş olmaz, vazgeçmek lazım!

Peki bu programcı nasıl  bulunacak? İşte size 3 farklı yöntem:

Yöntem 1: Kendiniz öğrenin

Bu işi yapmak aslında hiyeroglifleri okumaktan daha kolay. Sıfırdan başlayıp da yapanlar çok var. Belki ilk başta mükemmel olmayacak, ama illa ki olacak birşey! Benim gördüğüm Türkiye’de bu işi yapabilecek kapasitesi olan pek çok yazılımcının ya kurumsal ortamdan çıkmakta çekimser kaldığı yönünde. Dolayısıyla fikrinize inanıyorsanız, böyle bir başlangıcı göz ardı etmeyin!

Yöntem 2: Çok parayı (ve şirket hissesini) masaya koyun

Yazılım sektöründe irili ufaklı pek çok şirket var aslında. Dolayısıyla aman ben şimdi yazılım filan öğrenemem diyenler için bir alternatif de bu işi para ile yapacak bir şirket ya da yazılımcı bulmak. Yani fikrinizi hayata geçirebilmek için işi outsource edebilir yani bir yazılım şirketine yaptırabilir, ya da bir programcıyı iyi bir maaş ile tutabilirsiniz. Tabi bu yoldan devam etmeye karar verirseniz muhtemelen yüksek bir fiyat ya da aylık maaş ve yanında şirketinizden hisse vermeniz gerekebilir. Ayrıca, outsource etmek gibi çözümler genellikle uzun vadede sıkıntılara yol açar. Çünkü eninde sonunda şirketin içindekiler ile dışındakiler ne kadar paraya ne kadar iş yapılacağı konusunda anlaşmazlığa düşebilirler. Ama yine de sonuçta bir şekilde profesyonel bir ekipten yardım alarak işinize başlamış olacaksınız.

Yöntem 3: Programcıyı “hakedin”

Gerçek bir girişimci iseniz, iyi bir programcıyı bir şekilde kandırır ve işini bırakıp sizin arkanızdan gelmesini sağlarsınız. Nasıl mı? Eşinizi nasıl tavladınız? İşte aynı öyle : ) Belki o kadar iyi bir vizyon ortaya koyarsınız ki insanlar heyecanlanır. Belki o kadar güzel konuşursunuz ki insanlar büyünüze kapılırlar. Belki de işin pazarlama ve planlama tarafını o kadar iyi yapmışsınızdır ki geriye bir tek programı yapmak kalmıştır.Yani kısacası sizdeki ‘şeytan tüyü’nü göstermeniz lazım!
Unutmayın, programcı bulmak girişimciliğinizin sadece ilk sınavı. Daha ilerde karşınıza ne sınavlar çıkacak, bir de onu düşünün!

 

 

 

Kaynak: http://girisimcianne.com/2011/09/06/girisim-gunlugu-yazilim-isinde-bir-rookie-caylak/

 
Toplam blog
: 6
: 3601
Kayıt tarihi
: 06.03.12
 
 

Başak, 2000 yılında Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği’nden mezun oldu. Tam burs ..