Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ağustos '14

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Girişimsel düşünce, motivasyon ve davranış

Girişimsel düşünce, motivasyon ve davranış
 

girişim, iş planı, iş modeli, fırsat, innovasyon, risk, ekonomi, analiz


Girişimsel düşünce, motivasyon ve davranışların piyasaya uygulanmadan önce labaratuvar ortamında denenmesi gerekmektedir. Bu bir çeşit tasarım atölyesi olarak adlandırılabilir. Labaratuvar veya üniversite ortamında veya lise ortamında veya sanayi odası, ticaret odası, meslek örgütleri ve diger ortamlarda kurulan veya kurulacak labaratuvar ortamında fikirler geliştirilebilir.
 
Sağlanacak ortamlar sayesinde prototif gelişimi sağlanarak yeni girişimlerin önü açılabilmektedir. 
Amerikada Hinman CEO's Residence adlı kuruluş bu amaca hizmet etmek için kurulmuştur. 
http://www.hinmanceos.umd.edu/
 
Within the Hinman CEOs residence bizde yeni yeni oluşturulmaya çalışılan teknoloji kuluçkasının ta kendisidir. Kuluçka olmanın yanında konaklama ve sosyalleşme topluluğu fonsiyonuda vardır. 
Bu sayede ögrenciler veya girişmci adayları birlikte çalışarak ortak fikir geliştirebilmekte, projeleri hayata geçirebilmektedirler ve bu fikir ve projeleri ya ticarileştirmekte yada var olan ticari işletmelere sunabilmektedirler. 
 
3D yazıcılar ve gerekli diger alt yapının sunuldugu  prototif geliştirilebilecek bu tür yerler yeni fikirler ve yeni ürünlerin doğması için çok hayati öneme sahiptir. 
 
Mühendislik, yazılım, saglık, egitim ve diğer pek çok alanda yenilikler için çok gerekli olan ortam oluşturup odaklanabilmektir. 
 
Girişimcilikle iştigal ettiyseniz yada çevrenizde bu özellikte kişiler varsa girişimci Ruhu hepimiz  görmüş, duymuş yaşamışız demektir. Girişimci ruha sahip insan Farklı düşünür, farklı bakar, risk onun temel gıdasıdır. 
 
Yaşadığımız teknoloji çağında meydana gelen değişiklikler ve diğer etmenler piyasada eskiye dair bir takım işleri yok ederken  yeni fırsat alanları açmaktadır. 
 
Her ne meydana gelirse gelsin merkezinde girişimcilik olmak zorundadır. Bu anlamda girişimcilerin fırsatları nasıl düşündüğü, nasıl baktığı, nasıl tepki verdiği, nasıl gördüğü, riskleri nasıl değerlendirdiğini anlar isek girişimcilerin nasıl başarıya ulaştığını anlayabiliriz. 
 
Girişimcilerin davranışları, motivasyonları ve zihin yapıları birbirine benzerdir ve modellenebilir. 
Bu modellemede en önemli kısım  girişimciyi başarıya götüren ve  sahip oldugu varlıklar(fikri, maddi) ve yeteneklerdir. 
 
Girişimciler bir başarı elde etmek isterler ve bireyseldirler ayrıca kontrole sahiptirler ve de mükemmeliyetçilerdir. 
Başarı: Başkaları tarafından  elde ettigi sonuçlar sonucu kabul edilmek olarak tanımlanabilir. Kendini göstermek deyimi vardır dilimizde. 
Meydan okuma: Girişimcilerin meydan okuma yönünde tercihleri vardır. 
Kabullenme: Girişim sonucu olumlu veya olumsuz sonucu kabul etme vardır. 
İç dürtü: Girişimciyi başarıya iten içsel ve zorlayıcı dürtülerdir. 
 
Girişimciler fikirlerine sahip çıkıp her türlü imkansızlıga ragmen hayata geçirmeye çalışırlar. Girişimcinin etrafındaki herkes fikirleri sevmeyebilir.  Bazıları harekete geçmeme yönünde görüş bildirebilir. Bu durum başarı ve kabullenme açısından girişimci için fırsattır. 
 
Virgin Firmasının sahibi Richard Branson tam bir girişimcidir. Kendisine ögretmeni senin için 2 seçenek var ya milyarder olacaksın yada cezaevinde yaşayacaksın senin karakter yapın bu tespininde bulunmuştur. 
Sayısız girişimde bulunmuş ve şuan 200 adet yaşayan işletmeye sahiptir. Virgin havayolları, virgin mobile, media, casio ve diğer alanlarda faaliyetleri devam etmektedir. 
 
Farklı sektörlerde yer alıp bir işe odaklanmaması sıra dışı bir girişimcilik davranışıdır ancak Branson un kendi stratejisi vardır elbette. Kendisi yeni pazarların parçası olma stratejisi ile hareket etmektedir. Yeni meydan okumalar ve yeni başarı hikayeleri en temel motivasyonudur. Yedi sülalesine yetecek parası olmasına rağmen başka istekler onu yeni işlere sokmaktadır. 
 
Bireysellik:  Bireysellik statükoya karşı gelip akıntıya karşı yüzmektir. Pekçok kişi aman iyi bir işe gireyim emekli olayım düşünceside iken veya diploma notunu yükseltmeye çalışırken ve kendini garantiye almaya çalışırken girişimciler farklı hareket ederler.  Herkesin iyi fikir geliştiremeyeceğini bilirler ve harekete geçerler. 
 
Toplam blog
: 77
: 707
Kayıt tarihi
: 03.07.08
 
 

37 yaşındayım, yüksek lisans mezunuyum. ve girişimciyim. İngilizcem iyi sayılır. Gıda ve perakend..