Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Haziran '07

 
Kategori
Güncel
 

Girsek ne olur?

BİR SENARYO: K.IRAK’A GİRDİK DİYELİM…

Bir senaryo…

Tarih : 8 Haziran 2007

20 Mayıs’tan sonra gerçekleşen Ulus Patlaması ve Şırnak’ta şehit edilen askerlerimizden sonra 1 Haziran’da İstanbul’da ve 3 Haziran’da İzmir’de yaşanan son terör saldırıları neticesinde artık Milletin ve devletin sabrı taşmış vaziyette.

OPERASYONDA 3.GÜN

5 Haziran’da 50 bin kişilik bir güçle Kuzey Irak’a giren Türk Ordusu 3 gün itibarıyla 50 km içeriye ilerlemiş durumda. Şu ana kadar girilen PKK kamplarında öldürülen terörist sayısı 150’yi geçti. Ancak verdiğimiz şehit sayısı da maalesef 100’e yaklaştı. Dün 45 farklı şehir ve ilçede düzenlenen cenaze törenlerinde 75 şehidimiz toprağa verildi.

PEŞMERGELERLE İSTENMEYEN ÇATIŞMA,

KORKULAN BAŞA GELDİ : ABD İLE SICAK TEMAS

Kuzey Irak’ın bazı kısımlarında peşmergelerle de sıcak temasa girmek zorunda kalan 3 Türk Tugayının sıcak çatışması hala devam ediyor. Ancak dün itibarıyla bölgeden gelen en kötü haber ise 500 kişilik bir Türk timinin bölgede devriye gezen Amerikan Askerleriyle girdiği çatışma. 30 Amerikan 15 Türk askerinin öldüğü çatışma sonrası her ne kadar Türk Dışişleri üzücü olayın tamamen yanlış bilgi ve istihbarattan kaynakladığını belirterek özür dilese de, Washington’dan yapılan açıklama tam bir şok havası estirdi: “Türk Dışişlerinin açıklaması ciddiyetten uzaktır ve yaşananlar iki ülkenin müttefiklik anlayışına büyük zarar vermiştir. Amerika yapılan bu saldırı sonrası misilleme hakkını saklı tutmaktadır. Benzer bir olayın tekrarı halinde Kuzey Irak’taki tüm Türk Birlikleri hedef alınacaktır!”

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER’DEN KINAMA,

AVRUPA BİRLİĞİ’DEN ŞOK KARAR

Türkiye’nin Kuzey Irak’a müdahelesini sert bir bildiriyle kınayan ve Güvenlik Konseyini acil toplantıya çağıran Birleşmiş Milletler’den sonra bir sert tepki hatta şok edici bir haber de Avrupa Birliğinden geldi. Acil olarak toplanan AB liderler konseyi, Türkiye’nin Kuzey Irak’a müdahelesini kınayarak, bu şartlar altında müzakere sürecinin devam ettirilmesinin mümkün olmadığını belirtti, ve Türkiye ile müzakerelerin 2010 yılına kadar durdurulmasına karar verdi.

EKONOMİK SARSINTI DEVAM EDİYOR

Son 3 gündür süren ekonomik sarsıntı dünden itibaren hızını artırarak devam ediyor. 2, 1570 YTL‘ye çıkan Euro’yu, 1, 9075 YTL’ye tırmanan Dolar takip etti. Gecelik repo ve bono faizlerinin artışı dün de devam etti ve % 150 sınırına dayandı.

……….Senaryonun sonu.

* * * * * * * * *

Belki sadece bir senaryo, hatta çok kötü bir senaryo ama aksini kim garanti edecek?

Bu ülke son 30 yıldır şu terör belasından çektiği kadar hiçbir şeyden çekmedi. Uçup giden 100 milyarlarca dolarlık kaynaklar bir yana, bu millet verilen her şehidin acısını, her şehit ailesinin feryadını tek tek yüreğinde hissetti ve hala hissediyor. Ve bu ülkede en yüksek yetkilisinden sokaktaki sıradan vatandaşına kadar herkes, terörü bitirmeye yönelik tüm çaba ve planların sonuna kadar yanındadır, destekçisidir.

Ancak bir ülkeyi yönetmek, stratejik kararları almak ve uygulamak belki de yüz bilinmeyenli bir denklemi çözmek kadar ince hesap ve fizibilite gerektirir.

Kuzey Irak bundan 5 yıl önceki Kuzey Irak değildir. Türkiye de bundan 5 yıl önceki Türkiye değildir. Mesele; ne ABD’den, ne bölgedeki diğer unsurlardan ne de başkalarından korkmak ya da tırsmak meselesi değildir. Bu ülkenin hem Devletine, hem milletine hem de ordusuna olan güveninden ve sadakatinden kimsenin şüphesi yoktur ve olmamalıdır.Ancak, belki de Cumhuriyet tarihinin en kritik seçim süreçlerinden birine girmiş ve bölgesel konjüktürde yaşananlar açısından en hassas bir dönemin içinden geçen bir Türkiye’de verilecek kararlar ve atılacak adımlar salt duygusal, siyasi ya da askeri reflekslerle alınamaz.

Bu zor dönem nasıl aşılır, çok badireleri bir şekilde atlatmış bu ülke ve devlet bu dönemi nasıl aşar bilmiyorum ama bildiğim bir şey var:

Her zamankinden daha çok muhtaç olduğumuz birlik ve beraberlik konusunda, gelişen olayları iç siyaset ya da istismar konusu yapmama mevzuunda, devletin partiler, kurum ve kuruluşlar olarak tek ve bir bütün olarak dimdik bir duruş sergileme hususunda MAALESEF Kİ İSTENİLEN NOKTANIN ÇOK UZAĞINDAYIZ. Allah başımızdakilerle ve başımızda olmak için siyaset mücadelesi sürdürenlere basiret, akıl, fikir ve iz’an ihsan eylesin.

 
Toplam blog
: 9
: 404
Kayıt tarihi
: 14.06.07
 
 

1975 Almanya doğumluyum. Kolej tahsilimi Bursa'da yaptım. ODTÜ İngilizce Öğretmenliği sonrasında Mar..