Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Şubat '10

 
Kategori
Müzik
 

Gitarın Tarihçesi

Gitarın Tarihçesi
 

Gitarın kökeninin tam olarak ne zamana ve nereye dayandığına dair kesin bilinen bir gerçek yok, bu konuda birçok söylenti var, birçok düşünce var. Hititlerde gitara benzer telli enstrumanlara ya da Asurlular da rastlamak mümkün.Avrupa’ya gelişinde ise İranlılar ve Araplar’ın etkisi olduğunu görebiliriz.Arapların İspanya’yı fethetmesiyle gitarın Avrupa’ya geçmesi yaygın bir düşüncedir.Gitarın atası olan enstrumanlar devamlı değişim gösterdiler, gitar bugünkü halini alana kadar çok değişim yaşadı.Günümüzdeki gitardan çok farklıydı yani Hititlerde günümüzdeki gitar kullanılmıyordu tabi ki.12.yüzyılda mağrip ve Latin gitarları görülür.

İlk kez 14.yüzyılda Guitern diye bir sazdan bahsedilir, 15.yüzyılda gitar gelişerek lavtaya doğru ilerler Mandola ya da Mandora adını alır.Gitarın günümüzdeki ana çizgilerinin oluştuğu dönemde Latin gitarı Vihuela adını alır ve Flemenk vihuelası Avrupa lavtasının kendisidir.Yani gitarın atasının lavta olduğunu söyleyebilirz.Lavta günümüzde halen kullanılan bir enstrumandır.Udun daha hacimsiz gövdelisi, perdelisi ve de gövdesine oranla daha uzun saplısıdır.1500lerin sonlarına doğru günümüzdeki gitarın doğuşuna dair önemli ipuçları verilir ve gitar artık iyice oluşmaya başlamıştır. Eski gitarlarda üç veya dört teli de ünison (aynı ses)biçiminde akort edilen çiftlerden oluşan, dört telli bir gitardan bahsedilir.

En alt tel bazı zamanlarda bir oktavlık bir aralıkla akort edilirken, en üst tel çoğunlukla tektir. Böyle basit bir akortlama sisteminden sonra 16. yüzyılda beş telli gitarlar da görülmeye başlamıştır. 5 telli gitarların çıkması ile akortlama sistemi de günümüzdeki halini almaya başlar bu gitarlar alttan üste doğru mi-si-sol-re-la şeklinde akortlanıyordu daha sonra üste 6.tel olarak bir mi teli daha eklendi ve günümüzdeki gitarın akortlanması alttan üste doğru mi-si-sol-re-la-mi şeklinde oldu.6 telli gitarın kullanılışına 18.yüzyılda başlandı.Günümüzde 7 telli gitarların çalındığını da görüyoruz bunlarda da mi nin üstüne si getirilmiştir yani mi-si-sol-re-la-mi-si şeklinde akortlanır. Eski gitarların çoğunun gövdesi bugünün gitarlarına göre daha küçük ve kıvrımları daha azdı. Sırtı bombeli veya düzdü ve ses deliği bir parşömen veya ağaç işlemeyle kaplanarak dekore edilmişti. Bu tip gitarın kırılgan olması, değişen modalar, metal tellerin kullanıma başlaması birçok enstrümanın yok olmasına ve değişime sebep olmuştur. Gitarlar günümüze kadar çok fazla değişim göstermiş çok fazla ilerlemiştir bu ilerlemeler sayesinde de yeni gitarlar bulunmuştur.Metal telin gitar yapımında kullanılmaya başlamasıyla Akustik gitar, Elektro gitar, elektro-akustik bas gitar gibi gitarların bulunduğunu görüyoruz.İlk elektro gitarın bulunması 1920 yılında olur.Elektro gitar da kendi içinde çok değişiklikler yaşadı.Elektro gitarın bulunması ile gövde rezonans kutusu halinden çıkmış gitarla dinleyiciler arasına amplifikatör denen yükseltici girmiştir.İlk elektro gitar da günümüze çok gelişerek geldi.İlk elektro gitarlar normal gitarlarda tel altına manyetik konulmasıyla elde edilmiştir, daha sonra katı gövdeli gitarlar çıkmıştır bunun dünya da ilk örneği ise 1950 Fender Telecaster’dır.Gitarda dünyaya önemli şeyler katan Fender’in kurucusu Leo Fender daha sonra da 1951 yılında dünyanın ilk bas gitarı olan Fender P-bass’ı bulur.Fender ile gitar köprü sisteminde büyük gelişimler oldu.İlk tremolo sistemleri köprüden geçip köprüden bağımsız bir yaylı tremolo sistemine bağlanırdı, bu sistemin yayı kasanın üstünde ayrıdır.1954 yılında Fenderin Stratocaster’ı çıkarması ile artık köprü ve tremolo sistemi aynı parçada yer alır hale geldi yani teli köprünün kendisine bağlamaya başladık ve köprüye bağlı yay sayesinde de köprü ve tremolo sistemi artık aynı parça üzerinde olmuş oldu, bu pratik ve mantıklı uygulamada yay ise kasanın içinde kullanılmaya başlandı bu önemli bir buluştu bence daha sonra Floyd rose tarafından tremolo sistemleri iyice genişletildi ve ayrıca akort kilit sistemi bulundu.

Elektro gitarın bir başka değişim alanı gövde ve sap birleşimleri, son derece pratik olan bolt-on dediğimiz vidalama ile birleşim bulundu daha sonra neck-thru denilen sap ağacının gövdenin en altına kadar indiği ve gövde yanaklarına kasadaki ağaçların birleştirilmesiyle yapılan gövde ve sapın aynı ağaç üzerinde olduğu bir sistem kullanılmaya başlanıldı. Şekilsel olarak düşündüğümüz zaman da çok değişimler yaşadı tabi ki.Mesela ünlü alman gitar üreticisi Steinberger tarafından kafasız gitarlar üretildi ve bu da elektro gitarın imajı açısından önemli bir buluştu, bu uygulamada üst eşikten teller geçirilir ve üst eşik kısımında sabitlenir alt eşik kısımında ise akort burguları bulunmaktadır. Zaman ilerledikçe kendi üstünde amplifikatör olan gitarlar bulundu, Gibson kendi kendini akord eden gitar yaptı…Yani gitar devamlı ilerlemekte ve gelişmektedir.Tıpkı bir bilgisayar gibi devamlı yeni şeyler bulunuyor belki bir bilgisayar bir cep telefonu ya da otomobil piyasasındaki kadar hızlı bir ilerleme yok ama gitar içinde devamlı ilerlediğini söyleyebiliriz, gitar da devamlı değişim yaşıyor.Bundan 100 sene sonra gitar adına kim bilir neler bulunacak? Eren Kömürlü

 
Toplam blog
: 2
: 9725
Kayıt tarihi
: 06.02.10
 
 

1998 yılından bu yanamüzik hayatıma aktif olarak devam etmekteyim, gitar çaldığım farklı tarzlarda b..