Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ağustos '18

 
Kategori
Deneme
 

Gitmenin Ne Demek Olduğunu Bilir mi Kuşlar?

Gitmenin Ne Demek Olduğunu Bilir mi Kuşlar?
 

Her an bir yerlere göçüp dururlar ama… Sormak isterdim onlara: Gitmenin ne demek olduğunu bilir mi kuşlar?

 Birinden, bir muhitten ayrılmanın ne demek olduğunu?.. Bizlerin bile çoğu vakit anlamadığı, farkına varmadığı bırakıp gitmeyi, gittiğimizi… İnsandan yükseklerde, ulu ağaçlarda yaşayan, gökyüzünde uçan, arşa bizden daha yakın olan kuşlar bilir mi acaba? Onlar Ademoğlundan daha özgür sanırım. Avcılara vurulmadıkları, el kadar kafeslere tıkılmadıkları sürece…

Kuşlar gitmeyi bilir mi? Gurbet acısını mesela… Sevdiği yerleri terk etmeyi?.. Ya da zorunluluktan başkalarının ülkelerinde yaşamayı?.. Ayrılmak istese de oralardan… Hayatın gitmesine izin vermemesini?..

Açlığın onlar da bilincinde bütün canlılar gibi… Susuzluk, canlarını alır kimi zaman… O yüzden dilin damağın birbirine yapışmasından da haberdarlar... Çok dermansız kaldıklarında, uçmayı da beceremezler. Ahbab çavuş ilişkileri vardır hastalıklarla o nedenle…  

Peki ya gitmek? Giderken hem onların hem ardındakilerin kalbinde inceden bır sızı kalır mı? Dünyanın belki de en çok yer değiştiren canlısı, kanka mıdır ayrılık acısıyla? Döker mi gözyaşını sevgiliye? Üzülür mü ardından bakanlar için? Dönmek ister mi bir an evvel? Yoksa bunlar sade bizim dertlerimiz mi? Gitmenin sadece insanlar mı bilincindedir? Hayvan olduklarından, onların aklı, duygusu yoktur, demek; biraz hafife almak değil mi meseleyi? Neticede ruh taşımazlar mı tenlerinde? Nefes almazlar mı bizim gibi? Hayvanların hisleri olmazmış! Hadi canım sen de! Allah bilir bu kimin uydurması ?

Ağlamayı biliyorlarsa eğer… Gitmek onların da kalbini sızlatır. Yürek taşıyorsa cisimleri… Onlar da hıçkırır çekip giderken… Her ötüşlerini, her namelerini keyiften sanmayın. Dünyayı dolanıp durmak, onların da neşesini kaçırır.

Öyleyse, gitmeyi kuşlar da bilir, diyelim mi? Can taşıyan tüm doğa sakinleri gibi… Tadar, tanır her acıyı yaşayanlar... Hissetmek için ille de insan olmak gerekmez. Hem, çoğunlukla daha hassas, daha duyarlı davranırlar bizlerden… Üzülmeyi sadece insana yakıştırmak, sadece ahmaklara yakışır.

 

 
Toplam blog
: 1349
: 1777
Kayıt tarihi
: 30.01.11
 
 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler veTanıtım, A.Ö.F. Adalet Yüksek Meslek ..