Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ekim '13

 
Kategori
Sınavlar
 

Gitti SBS, geldi TEOG.

Gitti SBS, geldi TEOG.
 

Başarının ölçülmesi için sınavlar objektif olmalıdır.


Her yeni uygulama başlangıçta şüpheyle karşılanır. Acaba nasıl olacak? Beklentilere cevap verebilecek mi? Geçmişteki durumdan daha mı iyi olacak? Yoksa geçmişi aratacak mı?

Bakanlık açıklamalarına göre;  Ortaokullardan Liselere geçiş için bu yıla kadar uygulanan ve kaldırılan (Seviye Belirleme Sınavı) SBS yerine gelen ( Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı) TEOG hakkında paylaşımda bulunmak, böylece yönetici, öğretmen, öğrenci ve velileri bilgilendirmek istiyorum.

Oluşturulan yeni yapının merkezi değerlendirmeyi kaldırarak, okul düzeyinde işlenen dersleri ve yapılan değerlendirmeleri ön plana çıkaracağı  belirtildi

Önceden SBS ile liselere geçiş tek bir sınavla ve birkaç saat içinde gerçekleşirken, bu sistemde 6, 7 ve 8. sınıflar olmak üzere bu süreç 3 yıla yayılmaktadır. Sınavlar daha objektif bir şekilde tek merkezden belirlenecek ve aynı ya da benzer sorularla tüm öğrenciler sınava girmiş olacaktır.

Öğrenciler merkezi sistem sınavında sıralarında tekli oturma düzeninde oturacaklar. Sınavda kopyanın önüne geçilmesi için iki farklı kitapçık türü uygulanacak ve sınavın yapılacağı sınıflarda başka okullardan gelen 2 gözetmen öğretmen bulunacak.

Sınavların iki günde gerçekleştirilmesi planlanıyor. Öğrenciler iki günde üçer adet sınava girecek. Her bir dersin sınav kitapçıkları ayrı ayrı basılacak ve her bir sınavın arasında öğrencilere küçük teneffüsler verileceği açıklandı.

Yeni sistem kapsamında yapılacak merkezi sınavlara ilk etapta 8. sınıflar girecek. 6 ve 7. sınıflar ise önümüzdeki yıllarda kademeli olarak sisteme dahil edilecek. İlgili yönetmelik kapsamında günde 2 sınav yapılabilecek. Dönem puanı, ortak sınavlar ile öğretmenlerin kanaat notunun ortalaması alınarak hesaplanacak.

MEB. İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü’nün 01/10/2013 tarih ve 2013/27 nolu genelgesine göre; ortaokulların 8’inci sınıflarında okutulan bu derslerde ülke genelinde birliktelik ve eş güdümün sağlanması amacıyla Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca 13/09/2013 tarih ve 2463603 sayılı yazı ekinde Valiliklere gönderilen ve MEB. internet sayfasında duyurular bölümünde akademik kılavuz ve takvimi  öğretmenler yıllık planlarına uygulayacak, uygulamada bütünlük yetkililerce sağlanacak.

Yeni Ortaöğretime Geçiş Sisteminde; okullara gönderilen genelgede Ortaokulların 8.sınıflarında okuyan öğrenciler Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, T.C.İnkılâp Tarihi, Yabancı Dil ve Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi derslerinden birinci ve ikinci yarı yılda birer ORTAK YAZILI SINAV’a girecekler.

MEB Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin, “ Mevcut yapıda ilkokula başlayan çocuklarımız okuma yazmaya başlamadan önce test sınavları ve test mantığı üzerinde egzersiz yapmaya başlıyor. Bütün çocukları aynı şeyi görmeye, hissetmeye zorlayan ve telafisi olmayan, neredeyse çocuklarımızın bütün hayatlarını bir doksan dakikaya sığdırmaya icbar eden çoktan seçmeli merkezi sınavlardır.”

“Sürecin uzun vadeli hedefinin ‘her çocuğu kendi özgünlüğü ve özelliği içinde kabul etmek, kendi yetenek ve eğilimlerine göre orta ve yükseköğretime yönlendirebilmek.” Ve “Değişen tek şeyin, bu yıl ilave bir sınavın olmaması, bunun yerine öğrencilerimizin normal ders döneminde girdiği sınavlardan birer tanesinin ortak sorularla yapılacak olması.” şeklinde açıklama bulundu.

Sınavlarda, öğretmenlerin elektronik ortamda Bakanlığa aktardıkları soru havuzundan seçilmiş sorulardan oluşan sınav kitapçıkları kullanılacak. Kitapçıklarda 20 soru olacak. Öğrenciler açısından buradaki tek fark, kendi öğretmenlerinin eşliğinde değil, başka iki öğretmenin gözetiminde sınavlara girecek olmaları.

Öğrenciler, elde ettikleri puanla gitmek istedikleri okullara yönelik tercih yapacak. Sıralamalar da il bazında yapılacak. Sınavlar mevcut sistemde dönem içinde yapılan sınavlardan farklı olarak “test” usulü ile gerçekleştirilecek.

2013-2014 eğitim ve öğretim yılında 1. Dönem merkezi sistem ortak sınavı, 23 Ekim’de yapılan açıklamaya göre; 2013 yılı Kasım ayının son haftasında (28-29 Kasım Perşembe ve Cuma günleri), 2.dönem merkezi sistem ortak sınavı 2014 yılı Nisan ayının son haftasında (28-29 Nisan 2014) yapılacak.

Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, T.C.İnkılâp Tarihi, Yabancı Dil ve Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi derslerinde; bir dönemde iki sınav yapılan derslerin ilk sınavı, bir dönemde üç sınav yapılan derslerin ise ikinci sınavı, merkezi sistem ortak sınav olacak.

Ortak sınav yapılacak dersler için, okullardaki kadrolu branş öğretmenleri öncelikle 8’inci sınıflarda görevlendirilecek.

Okullarda branş öğretmenlerinin eksik kalması halinde, okulun bulunduğu eğitim bölgesindeki diğer ortaokullardan, öğretim kurumlarından veya ilçe/il genelindeki eğitim kurumlarından branş öğretmenleri görevlendirilecek.

Ortak yazılı sınavlar için derslerdeki konuların tüm yurtta birlikte işlenmesi gerekli olduğundan herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesine özen gösterilecek.

Boş geçen dersler için il/ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerince gerekli tedbirler alınacak ve öğretmen temini sağlanacak. Ortaokulların 8.sınıflarında görev yapan öğretmenlerden rapor, izin ve başka mazeretlerle göreve gelmeyenlerin yerine, alan mezunlarından ücret karşılığı görevlendirmeler yapılarak gerekli tedbirler alınacak.

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Yıldız, “Bakanlık okul müfredatını temel odaklı kılmak adına bu değişikliğe gitti. Böylece ek bir eğitime ihtiyaç da olmayacak. Yeni sistem ile dezavantajlı bölgelerdeki çocuklara da ortak müfredatın götürülmesi ve uygulanması konusunda bir fırsat verilmiş olacağını, buna bağlı olarak bu yörelerde alt yapı, derslik, öğretmen gibi konularda eksiklik varsa bunlar da tamamlanmış olacağını” ifade etti.

Öğrenciler merkezi ortak sınavlara kendi okullarında girerken, gözetmenliklerini  başka okullardan gelen öğretmenler yapacak.

Merkezi sistem ortak sınavların yapıldığı günlerde geçerli bir mazereti nedeniyle sınava giremeyen öğrenciler yeni sistemde mazeretini belirten resmi belge ile belirtilen tarihlerde – bir kez ve belirli okulda yapılacak- telafi amaçlı,“mazeret sınavı”na girebilecekler.

Liselere yerleştirmeye esas puan, 6.7. ve 8. Sınıf yıl sonu başarı puanlarının %30’u ile, 8.sınıfta uygulanan merkezi ortak sınav puanlarının %70’inden oluşacaktır.

Öğrencilerin % 70 etkisi olan merkezi sistem yazılı sınavlarından aldığı notlar ile öğretmeninin verdiği %30’luk değeri olan notlar arasında, makas aralıkların çok farklı olması durumunda; inceleme başlatılacak.

Sınavlar arasında uçurum derecesinde fark varsa tedbirler alınacak. Bazı okulların göreceli olarak şişirme notlar verdiği, öğretmenlerin öğrencileri kayırdığı iddiası da eğer varsa ortaya çıkmış olacağı yetkililerce ifade edilmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıklamasına göre, yanlış cevaplar, doğru cevapları etkilemeyecek. Yerleştirme puanlarının eşitliği durumunda; tercih önceliği, sırasıyla 8.7. ve 6. Sınıflardaki yıl sonu başarı puanı yüksekliğine bakılacak. Bunların da eşit olması halinde; özürsüz devamsız gün sayısının azlığı öncelik sıralamasında esas alınacaktır.

Ortak sınav sonuçlarına göre öğretmenler okul yönetimlerince, ders başarılarına göre değerlendirilecek. Aynı şekilde merkezi sistem sınavları öğretmenlerin performanslarının yanı sıra, okul yönetiminin de performansını ortaya çıkaracak.

Öğrenci ve öğretmenlerin “Denetimli Sınav” la ilgili alt yapı eksiklikleri zamanında giderilmeli ve yeni sistemle ilgili bilgilendirmeler yapılmalıdır.

Sevgiyle kalın… Saygılarımla.

Ali İhsan ÖZÇAKIR

MEB. Bakanlık Başmüfettişi (E)

 e-mail: aliihsanozcakir@hotmail.com

 

 
Toplam blog
: 172
: 4867
Kayıt tarihi
: 07.04.09
 
 

50 yıllık eğitimciyim. İngilizce öğretmenliği ve Bakanlık müfettişliği yaptım. Bunca yıllık eğiti..