Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ocak '12

 
Kategori
Kitap
 

Gizli Anların Yolcusu

Gizli Anların Yolcusu
 

Tatilde neyin hırsını üstümden atamadıysam artık, kitaplara, filmlere saldırma eğilimi içindeydim. Bunu da okumalıyım, şunu da izlemeliyim derken tatilimin son haftasına geldim zaten. İlk günden Almodovar'ın İçinde Yaşadığım Deri filmini seyredince tatil boyunca izleyeceğim diğer filmlerden fazla etkilenmeyeceğimi düşünüyordum. Kitaplara ise yarım kalmış bir kitabı bitirdikten sonra Kış Günlüğü ile devam ettim. O sakin kitabın ardından neredeyse klişe bir konuyu biraz didiklemek için Gizli Anların Yolcusu'nu okumam şart olmuştu.

Kitabı okumadan önce konusunu da biliyordum yöneltilen eleştirileri de... Mesela, Ayşe Kulin gibi aydın bir yazarın eşcinselliği neden hala ulvi bir şeymiş gibi yansıttığını eleştirmiş Oben Budak. Bana kalırsa konu edebiyat da olsa sinema da olsa biz hala eşcinsellik meselesini aşamadık, evet bizim için hala bir mesele. Ferzan Özpetek o iki güzel filminde ( Bir Ömür Yetmez ve Serseri Mayınlar ) eşcinsel karakterleri hikayenin içinde nasıl samimi şekillerde, en doğal haliyle anlattıysa; Ayşe Kulin aynı derecede travmatik anlatmış. Bence kitabın eleştirilebilecek tek noktası bu. Şu yargıyı çıkarmanız olağan; eşcinsellik zaten böyle problemli kişiliklerin yöneldiği bir yol... Çünkü Bora karakteri kitapta '' Ben bu yolun yolcusuyum.'' diye tekrarlayıp duruyor. Asıl anlatıcı karakter İlhami ise kadınlardan yana dertli bir adam, onun da hayatında üzücü ve geri dönülmez anıları var. Yani konu dönüp dolaşıp aynı yargıya saplanıyor, eşcinselliğin hala problemli ve çıkılmaz bir yol olduğu yargısı. Problemli hayatların buluştuğu çözülmez bir kördüğüm gibi, Lorenzo ve Davide'nin hikayesiyle alakası yok. Zaten iki hikayeyi neden karşılaştırdıysam, çok saçma. Biraz Duygu Asena'nın Paramparça'sı mı? Hayır ona da benzemiyor.

Kitabın elle tutulur tarafı hiç mi yok? Öyle bir haksızlık yapmak imkansız, o akıcılığıyla yavaş yavaş okumaya çalışsanız bile iki günde bitiyor. Tekin Gönenç şiirleri inanılmaz bir süsleme, her bölümün başında okuduğunuz mısralar o bölümle ilgili fikir yürütmeye çalışmanızı getiriyor devamında. Finalini de unutmamak gerekir. Şeytan ayrıntıda gizlidir Eda karakterinin son dakika sözleri bir ayrıntı mesela, oldukça şaşırtıcı! Başından sonu belli olsa da heyecanlanıyorsunuz, gerçekleşecek sonu biliyorsunuz ama çiftimiz o sona yakşlaşırken neler olacak merak ediyorsunuz ki merakınızı doyuran ayrıntılar sizi bekliyor zaten. Bir de gerçekten günümüzde bunlar yaşanabilir mi diye sormadan edemiyorsunuz, yaşanıyor bence, neler neler yaşanıyor.

Ortada görünür bir suç olmadığı halde herkesin suçlu olduğu ama kimsenin de suçlu olmadığı bir hikaye, Gizli Anların Yolcusu.

 

 
Toplam blog
: 31
: 1120
Kayıt tarihi
: 13.08.10
 
 

Her yıl yeni bir yaşı kutluyoruz. Yılın o gününde sanki birden büyüyormuş gibi hissediyoruz. Aslı..