Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Kasım '17

 
Kategori
Sinema
 

Gizli Sayılar (Hidden Figures) - Afro Amerikan Matematikçi Kadınların Gerçek Hikayesi

Gizli Sayılar (Hidden Figures) - Afro Amerikan Matematikçi Kadınların Gerçek Hikayesi
 

GİZLİ SAYILAR


Gizli Sayılar (Hidden Figures) Film Eleştirisi
 
Gizli Sayılar (Hidden Figures), Theodore Melfi tarafından yönetilen ve Melfi ile Allison Schroeder tarafından Margot Lee Shetterly’nin kurgusal olmayan aynı adlı kitabından uyarlanan 2016 yapımı Amerikan biyografik drama filmi. Film Uzay Yarışı’nı kazanmak için NASA’ya yardım eden Afro-Amerikan matematikçi kadınların hikâyesini anlatmaktadır.
 
Gizli Sayılar (Hidden Figures) Filminin Konusu
 
Sovyetler Birliği’nin 1957’de Sputnik I ile Yuri Gagarin’i uzaya göndermesinin ardından, Amerika Birleşik Devletleri’nde özellikle NASA üzerinde yörüngeye bir astronot gönderme konusunda baskı iyice artmıştır. Uzay Araştırmaları Birimi’nin başındaki Al Harrison (Kevin Costner), aralarında siyah kadın matematikçi Katherine Goble Johnson’ın (Taraji P. Henson) da aralarında bulunduğu özel bir ekip kurar.
 
Matematik dehası Johnson ile birlikte bir başka matematikçi Dorothy Vaughan (Octavia Spencer) ve mühendis Mary Jackson (Janelle Monae), çalıştıkları kurumda karşılaştıkları bütün ayrımcı kurallara rağmen, Amerika’nın uzaya insan gönderme araştırmalarında hayati önemde işler başaracak, birçok önyargıyı yıkmayı başaracaklardır.
 
Gizli Sayılar (Hidden Figures) filminde bir çok çatışmaya şahit olacaksınız. Özellikle Kennedy dönemi Amerikasında siyahlarla beyazların ayrımına, en önemlisi siyahların toplumdan nasıl dışlandıklarına ilk kez bir filmde bukadar açık ve net şahit olacaksınız. Boşrolleri paylaşan 3 siyahı kadınımız ise hem özgürlük mücadelesi verecekler hemde Amerikanın refahı için canla başla çalışacaklar.
 
Gizli Sayılar (Hidden Figures) filmi karekterlerinin kim olduğunu kısaca tanıyalım;
 
Katherine Goble Johnson; 1918’de ABD’nin West Virginia eyaletindeki White Sulphur Springs kasabasında dünyaya gelen Johnson, kendi deyimiyle “sayılara hayranlık duyan bir matematik araştırmacısı.” Sayılara olan hayranlığı 10 yaşındayken başlayan Johnson, aynı yaşta liseye başladı. İkinci Dünya Savaşı sırasnda 1953’te ABD’de NASA’dan önce faaliyet gösteren “Ulusal Havacılık Danışma Kurulu” NACA’da çalışmaya başladı. Başarılarını filmde keyifle izleyeceksiniz.
 
Bitmedi Johnson 24 Kasım 2015 günü, ABD’de o dönem başkan olan Barack Obama’nın elinden ülkedeki en yüksek vatandaşlık ödülü olan “Başkanlık Özgürlük Madalyası”nı aldı. Bugün 100 yaşında olan Katherine Johnson, halen NASA’nın etkinliklerine katılıyor.
 
Dorohty Vaughan, NASA’daki ilk siyahi matematikçi ve insan bilgisayar (human computers) olarak çalışıyor. Sonraki yıllarda kendi çabalarıyla FORTRAN Programlama Dili’ni öğrenerek NASA’daki hesaplamaları yapan Langley Analiz ve Hesaplama Laboratuvarı’nda, bilgisayar birimi sorumlusu oluyor.
 
Mary Jackson ise ilk kadın siyahi mühendisi olarak NASA’da çalışmaya başlıyor ve (Ulusal Havacılık Danışma Kurulu-NACA) Langley Havacılık Laboratuvarı’nda aerodinamik deney tünelleri ve gerçek uçuş araçlarında hava akımının etkisi üzerinde çalışıyor.
 
Gizli Sayılar (Hidden Figures) Filmyum Yorumu
 
Bu film gerçek yaşam öyküsünün beyazperdeye uyarlanmış  ve izlerken kendinizi filmin içinde göreceksiniz. Ayrıca Nasa’nın başındaki kişi rolünde izleyeceğiniz Kevin Costner ön yargılara sahip ketum bir insanken siyahi kadınlarımızın başarıları sonrası onlara nasıl saygı duyulması gerektiğini de bizlere göstermektedir.
 
Filmde Kevin Costner’a ünlü Amerikalı oyuncu Kirsten Dunst, The Big Bang Theory dizisinden tanıdığımız Jim Parsons ve House of Cards dizisinden Mahershala Ali eşlik etmektedir.
 
Gizli Sayılar (Hidden Figures) filminin temel çekimleri Mart 2016’da Atlanta’da başladı ve Mayıs 2016’da son buldu. 20th Century Fox tarafından 25 Aralık 2016’da gösterime sokuldu. 89. Akademi Ödülleri’nde 3 adaylık elde eden film, 74. Altın Küre Ödülleri’nde de 2 adaylık elde etti.
 
Gizli Sayılar (Hidden Figures) Film Künyesi
 
Yapımı: 2016 – ABD
 
Tür: Dram, Biyografi, Tarihi
 
Süre: 127 Dak.
 
Yönetmen: Theodore Melfi
 
Oyuncular: Taraji P. Henson,  Octavia Spencer,  Janelle Monáe, Kevin Costner,  Kirsten Dunst
 
Senaryo: Allison Schroeder,  Theodore Melfi
 
Yapımcı: Donna Gigliotti,  Kevin Halloran
 
IMDB PUANI: 7.8
 
SİNEMALAR PUANI: 8.1
 
Toplam blog
: 2
: 4999
Kayıt tarihi
: 21.11.17
 
 

2017 Ekim ayı itibariyle Filmyum Blog'umuz yayın hayatına başlamıştır. Bizler film ve dizi hayran..