Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ağustos '13

 
Kategori
Yemek - Mutfak
Okunma Sayısı
5777
 

Gliko (Bulgurlu kolay köfte)

Gliko (Bulgurlu kolay köfte)
 

GLİKO (BULGURLU KOLAY KÖFTE) GÖRSEL NETTEN ALINTI


Çok çabuk yapılan bu köfte yağda kızarmadığı için hazmı da kolaydır. ET ve sebze yemeklerinin yanında sunulur. Erzurum yöresinde Gliko adı verilir, rahmetli anneciğim yemek yerine gliko yapardı. Ankara’da bayanlar 5 çayında sunuyorlar.

YAPILIŞI

1 kâse ince bulgur yıkanır, 1 kâse sıcak suda bekletilir ve iyice yumuşatılır. Soğuyunca içine 2 yumurta akı, 1 kaşık un, ı kaşık nişasta isteye bağlı tuz ve karabiber, kimyon, acı kırmızıbiber, rendelenmiş 1soğan konur. İyice yoğrulur. El ıslatılarak uzun köfteler yapılır. Hafif tuzlu sıcak suda haşlandıktan sonra kevgirle süzülüp servis tabağına alınır. Üzerine acılı yağda kızdırılmış salca veya domates sosu dökülür. Onun üstüne sarımsaklı yoğurt ilave edilir. Servis yapılır. Afiyet olsun.

NAHİDE ÇELEBİ

 

Hanife MERT bu blog'u önerdi.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

AFYON YÖRESİNDEDE BENZER BİR KÖFTE ÇEŞİDİ VAR ADI DA GÖCE KÖFTESİ ELLERİNİZE SAĞLIK

Havva 
 19.09.2013 10:18
Cevap :
Sevgili Havva Kardeş! Kızım Afyon doğumlu orada mesleğimiz gereği 8 yıl yaşadık.Afyon yemeklerini çok iyi bilirim.Selam ve sevgiler.NAHİDE ÇELEBİ  19.09.2013 16:54
 

NAHİDE hocam merhaba. Yazılarınızı beğeniyle okuyorum.Hele mutfak konusunda ilgiyle takip ediyorum.bugunde köftenizi deneyeceğim.saygı ve selam ile

Birsen yn 
 01.09.2013 12:27
Cevap :
Sevgili Yazarım, değerli yorumunuza teşekkür ederim. Gliko Erzurum yöresine has ama bazı bölgelerde değişik şekilde yapılıyor.Afiyet olsun.Selam ve sevgiler.NAHİDE ÇELEBİ  01.09.2013 16:27
 

Kıymetli Öğretmenimiz Nahide Çelebi: Bulgurun sağlık yönünden en değerli besin maddesi olduğu söylenir.Eskiden beri Ülkemizde Pirinç az ekildiği için buğdaydan yapılan bulgur daha fazla tüketilirdi.Şimdi modern olduk,öküzleri sattık.Traktör aldık,bulguru unuttuk, lapa ile tanıştık. Güzel bir tarif idi.Selam ve saygılar sunuyorum.Sağlık ve mutluluk diliyorum.

Mehmet Burakgazi 
 31.08.2013 17:57
Cevap :
Sayın Burakgazi! Benim tarifim deki gliko Erzurum yöresine has.Ama her yörede değişik şekilde yapılıyor.Gerçekten bulgurun içindeki vitaminler çok değerli.Hele şeker hastaları pirinci bırakıp bulgur yemeli. Değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.Selam ve saygılar, mutluluk ve sağlıkla yaşayın inşallah.NAHİDE ÇELEBİ  01.09.2013 16:46
 

celebi hocam, deniyecegim cok severim bulgurlu seyleri. Ama yerlere doktugumde hanimin sopasindan beni korumaniz sartiyla!

Newyorker 
 30.08.2013 2:17
Cevap :
Sevgili Kardeşim, gerekirse görünmez olur gelip göğsümü hanımınızın sopasına siper ederim.Sağ olunuz ne güzel bir yorum.Eşinize selam ve sevgilerimi lütfen iletir misiniz. 1989 da Amerika'da bulunduğum tarihte olsaydı gelip sizleri bulurdum. Gliko hem yemek olarak, hemde et, balık ve sebze yemeklerinin yanında sunulur.Selamlar, saygılar, sağlık ve mutluluklar.NAHİDE ÇELEBİ  30.08.2013 17:10
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 1801
Toplam yorum
: 11000
Toplam mesaj
: 162
Ort. okunma sayısı
: 999
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster