Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mart '13

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
Okunma Sayısı
31782
 

Glisemik indeks nedir, ne işe yarar?.(II) / ''Beslenmenin diyalektiği' (44)''

Glisemik indeks nedir, ne işe yarar?.(II) / ''Beslenmenin diyalektiği' (44)''
 

İstiridye Mantarı / Kuzey Ege


İnsanın parmak izi nasıl ki birbirinden farklı, benzer bir şekilde de  ve çok küçük ayrıntılarda da olsa insan metabolizmaları da gene birbirinden farklı oluyor!...

Bir de farklı kan gruplarına sahip olma, farklı coğrafyalarda, farklı iklimlerde, farklı streslerde, sağlık açısından farklı kent ve çalışma ortamlarında yaşamak gibi etkenler de, metabolizmamızın düzenli çalışmasına etki edebilecek  faktörler olarak  önümüze çıkıp, karşımızda durmakta!...  

Yanısıra aynı evde, aynı iş yerinde beraber,aynı tür diyete başlayıp da, biri kilo verip hedefe doğru yaklaşırken, diğer kişinin yerinde saydığı durumlar da var!...

Bu tür farklılıklara rağmen gene de, insan kızı ve insanoğlu, aldıkları glisemik indeksi yüksek karbonhidratlardan ve de ortak genetik ve hormonal özelliklerinden dolayı, en az %30 oranında, ensülin ve leptin direnci oluşumuna  karşı meyilli oluyorlar!...

Bu yüzden beslenme biçimimizi gözden geçirip, diyetimiz konusunda yeni kararlar alırken, eğer kan grubuna göre beslenmeye dair olumlu bir yaklaşımımız varsa, önce yiyecek ve içeceklerimizi buna göre şekillendirmeliyiz. Ardından elden geldiğince, düşük glisemik indeksli yiyeceklerle beslenerek ve bunu uygun sportif etkinliklerle destekleyerek, sağlıklı yaşam kalitemizi daha üst düzeylere çekebilme şansını da yaratabileceğimizi düşünüyorum!...

Bu şekilde, birçok olası  kronik hastalığa karşı da, doğal bir direnç kazanacağımıza inanıyorum. Zamana yayarak, doğal  bir şekilde kilo kaybına uğrayacağımıza ve görece daha fit bir yapıya kavuşacağımıza da inanıyorum... Ve bunu, geçen yaz boyunca uygulamaya çalıştığım bu tür bir beslenmenin bendeki sonuçlarına güvenerek söyliyebiliyorum...

Kimseye et yeme, süt içme, ekmek tüketme demek gibi bir lüksümüz yok, ancak ,''bunları bir denge, bir oran  ve bir zaman içinde tüket ve elden geldiğince, doğal olan ve az işlem görmüş gıdaları tercih et, diyetini  uygun  ve düzenli bir sporla destekle'' demek gibi, bir önerimizde var!...

Ve tekrar anımsatmakda yarar var;  aldığımız yiyeceklerin glisemik indeksi ne denli değer olarak yukarılardaysa, kan şekerimizin yükselme hızı da o denli yükarılarda seyrediyor!...Ve bu durum, vücüdumuza büyük zararlar veriyor. 

Rafine edilmiş ya da işlem görmüş tüm karbonhidratların glisemik indeksleri yüksektir... Örneğin beyaz un, şeker, pirinç, makarna,ekmek, reçel, mısır şurubu gibi!... Ve bu gıdaların molekül yapıları çokludan tekliğe doğru indikçe  Gİ değerleri daha da artar ve yüz ve daha üst değerlere ulaşır!...

Birde  bir türlü kilo veremeyenlere, konumuzun dolaylı bir sorunu olsa da , şunları hatırlatmak isterim:

Öncelikle trioid hormonlarına baktırsınlar. Bu hormonlar az çalışıyorsa, kilo almayı da tetikliyorlar!...

Tatlı yeme krizleriyle birlikte gelen sinsi rahatsızlık olan ve ensülin direnci oluşturan ''reaktif hipoglisemi'' de başlıbaşına bir kilo alma nedeni!... Oyüzden, bir şeker yüklemesi yaptırsınlar!...

Böbreküstü bezlerindeki düzensizlik ve fazla kortizon salgılamaları da bir başka kilo alma nedeni!... Kortizonlu ilaçlar, kalsiyum eksikliği , yumurtalıklarda olan kistler ve anne sütü salgılatma işlevi olan prolaktin hormonundaki yükseklik de bir başka kilo alma nedeni!...

Glisemik indeks değerleri, düşük, orta ve yüksek olarak üç gruba ayrılıyor. Gİ değeri 55'den aşağıda ise düşük, 55-70 arasında ise orta, 70-100 ve üzerinde ise yüksek Gİ'li yiyecekler olarak değerlendiriliyor ve bu değerlendirmede. Basit moleküllü glikoz 100 değer olarak kabul ediliyor.. 

Sizlerle. öncelikle, Harvard Medical School'un  glisemik indeks tablosunu paylaşıyorum:

 http://www.health.harvard.edu/newsweek/Glycemic_index_and_glycemic_load_for_100_foods.htm

Ayrıca Ota Polikliniğin de hazırladığı bir başka Glisemik İndeks tablosunu da , teşekkürlerimizle paylaşıyorum;

 

OTA POLİKLİNİK / Glisemik İndeks Tablosu

 

Yüksek GI'li gıda / ürün        
Mısır şurubu 115   Bira * 110
Glikoz (dekstroz) 100   Glikoz şurubu 100
Modifiye nişasta 100   Buğday şurubu, pirinç şurubu 100
Kızarmış patates 95   Maltodextrin 95
Patates unu (nişasta) 95   Fırında pişmiş patates 95
Pirinç unu 95   Glutensiz beyaz ekmek 90
Patates unu 90   Pişmiş Havuç 85
Pirinç pilavı 85   Mısır gevreği 85
Kereviz 85   Şalgam (pişmiş) 85
Mısır nişastası 85   Patlamış pirinç 85
Patlamış mısır (şekersiz) 85   Pirinç sütü 85
Puding 85   Beyaz buğday unu 85
Beyaz sandviç ekmeği 85   Patates püresi 80
Kuru bakla, pişmiş 80   Muhallebi 75
Tatlı sukabağı 75   Pirinç unundan ekmek 70
Karpuz 75   Bisküvi 70
Somun beyaz ekmek 70   Kolalı içecekler 70
Çikolata normal şekerli 70   Kruvasan 70
Mısır unu 70   Süpürge darısı 70
Mayasız ekmek (beyaz un) 70   Pirinç 70
Melas 70   Haşlanmış patates 70
Şekerli tahıl ezmesi 70   Muz, pişmiş 70
Patates cipsi 70   Kahverengi şeker 70
Beyaz şeker (sakaroz) 70   Reçel, şekerli 65
Kahverengi ekmek mayalı 65   Marmelat şekerli 65
Akçaağaç şurubu 65   Müsli şeker veya ballı 65
Mars ®, Sneakers ®, vb 65   Ayva tatlısı 65
Ananas 65   Çavdar ekmeği 65
Kuru üzüm (kırmızı ve altın) 65   Tatlı mısır 65
Kaynamış patates (kabuklu) 65   Tam buğday ekmeği 65
Tatlı patates 65   Muz, olgun 60
Buharda pişmiş patates 65   Durum buğday irmiği 60
Kayısı konserve şekerli 60   Dondurma (şekerli) 60
Kestane 60   Uzun taneli pirinç 60
Bal 60   Kavun* 60
Lasagna (sert buğday) 60   Yulaf ezmesi, yulaf lapası 60
Mayonez, şekerli endüstriyel 60   Pizza 60
Toz çikolata,şekerli 60   Tereyağlı kurabiye 55
Kokulu pirinç (jasmine. ..) 60   Malta eriği 55
Bulgur pilavı 55   Mango suyu, şekersiz 55
Üzüm suyu, şekersiz 55   Nutella®, Sarelle® vb 55
Ketçap 55   Şeftali, konserve, şekerli su içinde 55
Hardal, şekerli 55   Spagetti (iyi) pişmiş 55
Sushi 55      
Kırmızı pirinç 55      
Orta Gi'li gıda / ürün        
Basmati pirinci 50   Elma suyu, şekersiz 50
Kızılcık suyu, şekersiz 50   Kahverengi pirinç 50
Kivi* 50   Yer elması 50
Makarna(Durum Buğdayı) 50   Tam irmik 50
Müsli, şekersiz 50   Mango 50
Ananas suyu, şekersiz 50   Trabzon hurması 50
Tam buğday makarnası 50   Muz, (ham) 45
Kahverengi basmati pirinci 50   Capellini pasta,makarna 45
Hindistan cevizi 45   Kızılcık 45
Farro unu 45   Greyfurt suyu, şekersiz 45
Üzüm, yeşil ve kırmızı 45   Bezelye, konserve 45
Reçel 45   Muz, çiğ 45
Portakal suyu 45   Ananas 45
Çavdar, unu, ekmeği 45   Çavdar ekmeği 45
Kızarmış tam ekmek 45   Domates sosu şekerli 45
Bulgur 45   Karışık tam tahıllar 45
Tam irmik 45   Spagetti, 5 dk pişmiş 40
Ekmek, saf maya ile 45   Havuç suyu şekersiz 40
Hindistan cevizi sütü 40   Kuru incir 40
Kuru erik 40   Falafel 40
Fava 40   Tam buğday makarnası 40
Kuru fasulye 40   Laktoz 40
Fıstık ezmesi 40   Yulaf 40
Ayva jölesi 40   Tahin 40
      Entegre unlu kurabiye 40
Düşük GI'li gıda / ürün        
Kereviz, çiğ kereviz kökleri 35    Nohut, fasulye konserve 35
Erişte (sert buğdaydan) 35    Barbunya 35
Kuru elma 35    Kuru kayısı 35
Kurutulmuş domates 35    Incir 35
Nohut 25    Bezelye, taze 35
Dondurma, gerçek fructose ile 35    Yerli mısır 35
Kuru fasulye 35    Susam (tohum) 35
Nektarin 35    Portakal 35
Şeftali 35    Erikler, Kuru erik 35
Nar 35    Ayva 35
Ayçekirdeği 35    Domates suyu 35
Salça, doğal 35    Beyaz kuru fasulye 35
Badem ezmesi (şekersiz) 35    Elma (meyve) 35
Yabani pirinç 35    Mayalar 35
Yoğurt ** 35    Kayısı, taze 30
Badem sütü 30    Kahverengi mercimek 30
Pancar, çiğ 30    Taze fasulye 30
Havuç, çiğ 30    Greyfurt 30
Sarımsak 30    Süt ** yağlı veya yağsız 30
Marmelat, şekersiz 30    Süt tozu ** 30
Armut 30    Mandalina 30
Lor peyniri ** 30    Şalgam, çiğ 30
Domates 30    Böğürtlen, dut 25
Sarı mercimek 30    Çayüzümü, yabanmersini 25
Arpa 25    Siyah çikolata 25
Kiraz 25    Humus 25
Yeşil mercimek 25    Yer fıstığı ezmesi 25
Ahududu 25    Soya unu 25
Kabak çekirdeği 25    Çilek 25
Badem ezmesi 25    Fındık ezmesi 25
Enginar 20    Bambu filizi 20
Çikolata, (> kakao 85%), şekersiz 20    Patlıcan 20
Vişne 20    Limon 20
Limon suyu, şekersiz 20    Gerçek fruktoz 20
Fındık 15    Toz kakao,şekersiz 20
Badem 15    Kuşkonmaz 15
Frenk üzümü 15    Kepek (yulaf, buğday ...) 15
Brokoli 15    Brüksel lahanasi 15
Lahana 15    Keçiboynuzu 15
Kereviz 15    Karnabahar 15
Hindiba, hindiba 15    Şili biber 15
Kabak 15    Salatalık 15
Rezene 15    Zencefil 15
Mantar 15    Zeytin 15
Sogan 15    Yerfıstığı 15
Turşu 15    Çam fıstığı 15
Antep Fıstığı 15    Turp 15
Marul 15    Lahana turşusu 15
Sarımsak 15    Tatlı yeşil ve kırmızı biber 15
Soya Soya 15    Ispanak 15
Avokado 10    Ceviz 5
Maydanoz, fesleğen, keklikotu 5   Sirke 5
Rakı, votka, viski 0   Şarap 0
Her türlü et (kırmızı, tavuk, balık) 0   Her türlü yağ  0
         
 * Bu ürünlerin glisemik indeksleri yüksek olmakla birlikte, kan şekerinde ciddi yükselmelere yol açmazlar.
** Süt ürünleri genelde orta-düşük glisemik indekse sahiptirler. Buna karşın ciddi insülin yükselmelerine neden olabilirler.

 

 

 

     

 

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 392
Toplam yorum
: 729
Toplam mesaj
: 164
Ort. okunma sayısı
: 4323
Kayıt tarihi
: 12.03.07
 
 

İstanbul doğumluyum. Sağlıklı beslenme, yüzme, doğada yürüyüş ve çevre özel ilgi alanlarım. Şiiri ve..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster