Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ekim '11

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Global bir ''cüzdan''

Global bir ''cüzdan''
 

Kritik bir zamanlama içerisinde gerçek birlik duygusunu oluşturabilmek..


Avrupa ülkeleri ortak bir para birimi oluşturarak, Amerika ve Rusya'ya karşı birleşip üçüncü bir güç olabileceklerini varsaydılar. Oysa ortak birlik aynı zamanda güven, ortak olma duygusu, karşılıklı iştirak, ortak finansman, sınır hudutlarının kalkması ve farklı kültürlerin kaybolup birleşmesi demekti. Başka bir deyişle herşeyin ortaklaşa olmasıydı.

Ülkeler arası hudutlar kaldırılabilir fakat ''cüzdan''ın ortak olması pek mümkün değil. Bu en önemli konu. Duygularımızı ve ilişkilerimizi yansıtıyor. İnsanların ne zaman beraber yaşadığını söyleyebiliriz? Ortak keseleri olduğu zaman. Bu eskiden beri böyleydi. Şimdi ise nasıl olduğu malum.

Eğer evli bir çift yemeğe çıkarsa ve farklı banka hesaplarına sahipler ise herkes kendi hesabını öder. Buna gerçek bir aile diyebilir miyiz? Bugün ise bu gayet normal; sen bunu öde, ben bunu öderim..işte bu şekilde yaşıyoruz.

Evrim prosedürü bizi öyle bir noktaya getirdi ki bizler tüm dünya ile bağ ve etkileşim içerisinde yaşıyoruz ve sadece Avrupa'ya bağlı değiliz. Dünyanın artık öyle bir noktaya gelmesi lazım ki insanların tümü birbirlerine iyi davranmalı. Problemimiz burada yatıyor.

Bizler birbirimiz arasında diplomatik biçimdeki belli bir anlaşma, anlayış safhasına gelemiyoruz, yapamıyoruz. Bencilce yapılmış bağlarımızı ortadan kaldırıp fedakarlık ile yoğurulmuş ortak bağlar kurmalıyız. Ortaklıklar olmalı ve gerekli ! Öyle bir ortaklık olmalı ki bütün farklılıklarımızı aşabilmiş bir şekilde.. Çelişkilerin ortadan kalkmış olduğu fakat farklılıkların olmaya devam ettiği bir ahenkli bütün. Bu bütünün üzerinde ''ortak bir ulus'' : Avrupalılar yaratılmalıdır. Başka birşey değil.

Neden İspanyollar, İtalyanlar, Yunanlılar, Fransızlar, Almanlar ve diğerleri farklı uluslarmış gibi hissetmeliler? Farklı dillere sahip olduklarından mı? Dilleri tek bir ortak dil ile veya birkaç dilin kombinasyonu ile oluşturulabilir. Fark etmez. Doğa bizi bu yöne doğru gitmeye zorluyor. Eğer bunları yapamazsak sorunları çözebilmemiz çok zor olabilir.

/ZR4

 

 


 

 
Toplam blog
: 11
: 280
Kayıt tarihi
: 26.09.11
 
 

Sosyal gruplar ile ilgileniyorum. Yaşamım boyunca değişik kültürel gruplarda bulundum. Ekonomi, e..