Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mayıs '07

 
Kategori
Tarih
 

Global devrim ne zaman gerçekleşecek?

20. Yüzyıl, 2 dünya savaşı ertesinde gerçekleşen 2 dünya (aslında 2 Asya) devriminin başarısızlığını gördü.

Demek ki birşeyler eksik ve yanlıştı.

Bunlar ne olabilir?

Öncelikle, ‘kapitalizmin evrelerinden ders alamamak’ idi yanlış ve eksik olan.

Ardından, G-7 (Marx’ın tahminiyle Almanya ve/ya ABD) yerine, Rusya’da ve Çin’de (Asya’da ve/ya G-30’da) devrimin gerçekleşmesiydi. Burada yanlış olan kıta değil, her iki ülkenin de sanayileşmemiş oluşuydu. (Her ikisinin de tarımdan sanayiye nüfus aktarırken, milyonları açlıktan öldürdüğü gibi, çok işlevsel ama negatif bir kanıtımız var.)

Devamında, kapitalizm 1750’de başlamamıştı. 1500’de sömürgecilik ile başlayan ve aslında 500 yıllık bir süreçti ki (Braudel gibi) bazı marksistler ilk evreye sonradan ‘proto-kapitalizm’ adını verdi.

Dahasında, kapitalizm hep kriz çıkarıyordu. Savaş çıkaran tek makro ideoloji olmakla nitelenmesi büyük gaf ama tüm büyük ideolojiler gibi savaştan, yani sömürüden beslendiği, dolayısıyla en güçlü ülkelerin bile her savaşı kazanamaması gibi, kapitalizmin de büyürken bazı mağlubiyetler ve krizler yaşamasının olağanlığı hesaba katılmadı. Yani, kapitalizmin sonul silinişi yok, olsaydı, feodalizminki çoktan olurdu. Hala krallar var, yahu.

Bunların dışında durum 1750’dekinden farklı değil, çünkü 1950’de 2. Sanayileşme başladı. Bu kez krizler duble oldu.

Ancak toplumsal sınıf açısından en aşağıdakiler hiç değişmedi. Başarısızlıkları da, lümpenlikleri de.

Peki, global devrimin tersine / negatif diyalektiği nasıl işleyecek?

Çok şükür ki en büyük reel-proleterya sınıfı emek-proleterya sınıfı değil ve değil idi.

Asıl büyük ve gerçek ezilenler kimlerdi?

Kadınlar (% 50), 3. Dünya ülkeleri (% 85), özürlüler (% 12), ayrallar ( % 50). Bunlar ilk akla gelen makro kategoriler.

Sanat eseri ve sanatçı, devrime siyasetten daha çok katkıda bulunabilir. Üstelik bunu bilmeden ve istemeden de yapabilir.

Örneğin:

‘Ghost in the Shell 2’de yazılım olarak, insandan aşkınlaşmış eski kadın robokop, birer ölüm makinesi durumuna getirilmiş kadın savaşı robotları darmadağın eder. Bunu yaparken, yalnızca onların gövdesine bürünmüştür ki aslında siberuzayda vardır. Kendi de bir yazılımdır ama diğer yaılım kadınları ‘hack’lendikleri için aşağılamaktadır, oysa o yaşlı bir fil gibi özgür yürümektedir.

3. Dünya ülkelerinin 1. ve (onun tarafından yutulmuş eski 2.) Dünya ülkelerini yeneceği, 500 yıllık bir düştür. Amerika’da Bolivya, Afrika’da Liberya, Avrupa’da Türkiye, birer mucizedir ama öykülerinin devamları berbat olmuştur.

Ayralların devrimi ise son onyıllarda en çok umut bağlanan yol olageldi. Kadınlar uyruklaşır, 3. Dünya uyruklaşır, özürlüler uyruklaşır ama ayrallar uyruklaşmaz, çünkü isteseler de bunu normaller istemez ve onları anormal durumda tutar.

Demeki ki global devrim için umudumuz ve hayalimiz hala baki.

Kapitalizm, asıl büyük ve sonul krizlerini su ile 2025’te, gıda ile 2050’de, enerji ile 2075’te, çevre ile 2100’de, nüfus ile 2125’te peşpeşe gerçekleştirecek. Yani, artık eski sınıf atlama hayalleri bir daha geri gelmemecesine silinecek. İşte o zaman kitle dönüp, etli sattığı kemiğinin iliğini yalamak için pazarlık ettiği ilk % 1’e isyan edecek.

Tabii bu çok büyük bir kaos demek. Umut bittiği zaman kitle pire için yorganı değil, dünyayı yakıyor. Tarihsel tecrübeyle sabittir.

Demek ki iş yine entellektüellere düşecek: Bir kıyamet mahkemesi gibi, global devrimin insanlık suçlarını temizleyip, 500 yıllık durağan ve barış içinde bir döneme kapı açacaklar.

‘Ne zaman?’ mı dediniz?

Yanıtladım bile.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..