Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mart '10

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Global ekonominin geleceğini sadece Nobel ödüllü ekonomistler mi görüyor?

Global ekonominin geleceğini sadece Nobel ödüllü ekonomistler mi görüyor?
 

Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman, “Çin para birimi yuan’ın değerlenmesini baskı altında tutmaya son vermiş olsaydı dünyanın ekonomik büyümesi yaklaşık 1.5 puan fazla olurdu” demiş.

Nobel ödülümüz yok diye bizim söylediklerimizi dinleyen yok. Krugman’ın söyledikleri “Ne Dolar, Ne Euro, Lira Alınmalı” adlı yazımı destekleyen niteliktedir.

Gelişen ekonomilerin paraları değerlenmeden/veya batılı paralar aşırı değer kaybetmeden bu kriz çözülemez demiştim. Bunun nedenlerini de açıkladım. Daha önceki ekonomiyle ilgili yazılarımda da bu krizin analizleri ve çözüm yollarını anlattım. Aylardır söylediklerime geliyor yavaş yavaş hatırı sayılır ekonomistler. Şimdi Krugman, Çin’in Yuan politikasının ABD ve Avrupa’nın büyümesi üzerinde olumsuz bir etki yaptığını söylemiş.
<ı>
“ABD ve diğer büyük ekonomilerin yuan’ın değerinin artırılması çağrılarının yapıcı olmadığını, hatta ticari olarak korumacı olduğunu söyleyen Çin Başbakanı Wen, ülkesinin riskli ekonomik koşullara rağmen para birimi reformunda kendi yolunu bbelirleyeceğini ifade etti. Ülkeler arasında ikili suçlamalara, para biriminin değerinin yükseltilmesi için baskı yapılmasına karşıyız. Bu tür çağrılar yuanda reform konusunda yapıcı olmuyor. Yuan’ın değerinin düşük olduğuna inanmıyoruz dedi. Çoğu ABD’li politikacı yuan’ın değerinin olması gerekenin yüzde 40 kadar altında olduğundan şikâyet ediyor. Yuan’ın düşük değerinin ABD ürünlerinin rekabet gücünü olumsuz etkilediği belirtiliyor. Ekonomik krizle birlikte Çin, 2008 yılı ortasında dolar
<ı> - yuan paritesini yaklaşık 6.8’e sabitledi

Batı akıllı Çin aptaldı. Batı paranı değerlendir diyecek onlar da yükseltecek öyle mi? Bu bir süreçtir. Çin’in ve diğer gelişen ülkelerin parası zaten otomatik olarak yükselecektir ama bu süreç gerçekleşene kadar batı ne yapacak? Sorun buradadır. Batı artık çıkmazdadır. Bu ülkelerin paraları değerlendiğinde yine güç batıya geçmeyecek ki. Ondan sonra 3. bölgeler sırada.

ABD Çin’in dalgalı kur politikasına geçmesi için baskı yapıyor ama Çin sabit kur politikasında direniyor. ABD parasının değerini düşürse de Çin’in rekabet gücünde bir değişim olmuyor. Dolayısıyla cari açık sendromunu aşamıyor ABD ve AB.

Çin dalgalı kur politikasını benimsese dahi faiz oranlarını yüksek tutsun ki Yuan çok değerlensin. Faiz vs. enstrümanlar aynı kalsa dahi Yuan’ın % 40 potansiyel değer kazanma olasılığı var. Bu durumda batının parası zaten rezerv para olmaktan çıkarır. Yuan’ a olan talep zaten otomatik olarak bu parayı değerlendirecektir. Çin’in elinde hala faiz oranlarını düşürme marjı ve silahı bulunacaktır. Batının elinde ne var?

Ben de batılılara diyorum ki bu krizi asla aşamayacaksınız. Çin’in üretim sarmalı doyana kadar sancılarınız devam edecektir. Çin bitince sırada Hindistan var onu ne yapacaksınız?

Batının tek çözümü vardır. Kontrolsüz para ve hiper enflasyon. Paranızı unutun artık. Bırakın düşsün basabildiğiniz kadar basın ve dağıtın piyasaya. Çin artık bu seviyenin altındaki düşük değerdeki Yuan’a direnemez. Zamanla zaten piyasa doğal olarak Yuanı değerlendirecektir.

Bırakınız paranız pul olsun!

Bunları söyleyenin dinlenmesi için mutlaka Nobel ödülü olması mı gerekiyor yoksa?

AYHAN ÖZTÜRK – 16.03.2010

 
Toplam blog
: 105
: 3914
Kayıt tarihi
: 05.11.08
 
 

İ. Ü. İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler 1989 mezunuyum. 1993'ten beri uluslararası fındık ..