Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mart '09

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Global krizin sebebi

Global krizin sebebi
 

global kriz


Nedir bu global ekonomik kriz? Nasıl doğuyor?

Birtakım ekonomik teknik ifadeleri bir kenara koyup vatandaşça bakalım olaya. Çalışan gerçek sisteme bakalım ve de gelişen olayların ismini biz koyalım.

Efendim, bir kişinin ekonomik yani parasal sıkıntıya girmesi, parasız kalması demektir.

Bu durumda para çevresindekilerdedir. Bir şirket ekonomik sıkıntıya girerse parası yoktur, para başka şirketlere kaymıştır. Bir ülke ekonomik sıkıntıya girerse, parası yurt dışına çıkmış veya para babalarının cebine gitmiştir.

Pekiii, dünya ekonomik krizse girmiş ise bu para uzaya mı çıktı? Nerde bu para?

Her ülke para basarken, kendi ekonomik hesaplarına bakarak para basar. Bunun teknik detayına girmeye gerek yok.

Şimdi, ülkenin ekonomisini yönetenler deftere bakıyor, şu kadar para piyasada var görünüyor. Evet deftere göre piyasada para var ama devlet vergi almaya gittiğinde vergisini alamıyor. Yani parayı geriye toplayamıyor ki piyasada para dönsün. Çark dönmüyor. Vatandaşın nakit parası yok ki alışveriş yapsın. Yaşamını idame ettirsin. Tıpkı; vücudun kan dolaşım sistemi gibi.

Peki, nerde bu para?

Eskiden 3-5 para babaları vardı piyasada, şimdi ise para kazanmak o kadar kolay oldu ki ortalık para babası doldu. Bu kişiler piyasadan parayı çektiler ve yastık altına yığdılar.

Devlet onlardan zorla para alacak değil ya. Rastgele para da basamaz. Para basmak; belli bir ekonomik hesaplar çerçevesinde olur.

İşte bu durumda devletler parasal sıkıntıya girer/girdi. Piyasalar karışır/ karıştı.

Peki, kimdir bu para babaları?

Dünya ekonomisinin yaklaşık % 65 ini elinde tutan ve dünyayı yöneten kişiler.

Kim bu kişiler? ABD deki Yahudi lobisi.

Sebep: dünyaya gücünü gösterip orta doğuya hâkim olmak. Zaten, daha önce belgeleriyle yazdığım gibi krizin ilk çıkışı; ABD den İsrail e aktarılan 400 milyar dolarla başladı.

Hedef Ortadoğu. Bu hedefe ulaşmak için ise, Türkiye'yi güçsüz hale düşürmeleri lazım. Şu anda Türkiye orta doğuya hâkim oluyor. ABD dış işleri bakanının G.Rays ın dediği gibi; “kâğıtlar Türkiye nin elinde”. Nasıl ki daha önceleri Türkiye yi çeşitli ekonomik krizlere sokup güçsüz duruma düşürüp istedikleri gibi at oynatıyorlardıysa, şimdi de dünyaca bir kriz başlatarak bunu yapmaya çalışıyorlar. Dikkat edin İMF nin şu anda Türkiye'ye kredi vermemesine!

Şimdi bana; “amma da senaryo yazdın ha” diyeceksiniz. Ama siz yine söylemeye devam edin. Maalesef dünya dönüyor. Daha önce Türkiye' de ki batan bankaların paraları nereye gittiğini yukarıdakiler iyi bilir.

 
Toplam blog
: 358
: 1023
Kayıt tarihi
: 03.09.08
 
 

  Ne elimde garantim var ikinci bir soluğu almaya Ne aklım erer dünyayı yıkıp ta yeniden ya..