Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Şubat '14

 
Kategori
Beslenme / Diyet
Okunma Sayısı
1107
 

Glutensiz (çölyak) diyet

Glutensiz (çölyak) diyet
 

çölyak diyeti


Buğday, arpa, çavdar içerisindeki gluten adlı protein türevinin bağırsaklarda tahribat yapması, besin sindiriminin tamamlanamaması olarak bilinen Çölyak hastalarının uyguladığı diyet son zamanlarda bir çok ülkede popüler olmuştur.

Glutensiz (Çölyak) diyeti nasıl yapılır ?

Glutensiz diyette yenilebilenler;

et, süt ürünleri, meyve ve sebzeler, mısır unu,  patates ve  pirinçten yapılan gıdalar yenilebilir gurupta yer almaktadır.

Glutensiz diyette yenilmemesi ve içilmemesi gerekenler;

buğday, arpa ve çavdar içeren gıdalar , soslar, pasta ve türevleri, kurabiyeler, hamur işleri, bisküviler, et suyu sosları, ekmekler, makarnalar, kahvaltılık gevrekler, malttan (bira ve viski ) uzak durmak gerekmektedir.

Son yıllarda Çölyak hastalığı’nın artması ve bazı kişilerin hazımsızlık şikayetlerinde Glutensiz diyet uygulamaları nedeni ile, kafe ve marketlerde Glutensiz yiyeceklere daha kolay ulaşılabilmektedir.

 

Diyetisyen Neslihan AKTEPE

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 53
Toplam yorum
: 8
Toplam mesaj
: 0
Ort. okunma sayısı
: 7080
Kayıt tarihi
: 21.11.13
 
 

1971 yılında Adana'da doğdum. İlk, orta ve lise tahsilimi Adana'da tamamladıktan sonra Ankara'ya ge..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster