Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Aralık '15

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Glutensiz gıda ürünleri - Çölyak Hastalığı

Glutensiz gıda ürünleri - Çölyak Hastalığı
 

Glutensiz gıda ürünleri - Çölyak Hastalığı


Beslenmek, nefes almaktan sonraki ikinci temel unsur bildiğiniz gibi. Beslenme hayatımızda öyle önemli bir yere sahip ki, zamanla bize yol gösterecek olan bir meslek grubu ortaya çıkmış. Evet, sevgili diyetisyen arkadaşlarımdan bahsediyorum.  Sağlıklı veya hasta bireylerin beslenmesini belirlemekle görevli olan bu meslek grubu,  bugün bahsedeceğim ürünlerin hastalar üzerindeki etkisinde yeterli bilgiye sahip, biz gıda mühendisleri ise bu ürünlerin piyasadaki durumundan, içeriğinden  ve üretiminden sorumluyuz. Bu konuda yeterli bilgiye sahip iki meslek grubunun el ele vermesiyle bu alanda daha da ilerlenebileceği düşüncesindeyim. 

O zaman kendi adıma “ Glutensiz ürün nedir? “ sorusuyla yazıma başlayabilirim.

Glutensiz gıda, gluten içeren buğday, çavdar ,arpa , yulaf veya türevlerini kullanmadan onların yerine bazı bileşenler kullanılarak üretilen gıdalardır. Kg başına glutensiz gıdalarda 20mg gluten bulunuyor.  İşte bu aşamada çölyak hastaları için yeni bir dünyanın kapıları açılıyor. Çölyak hastaları glutensiz gıdaların üretimi sayesinde bir çok gıdanın tadına bakabiliyor. Hepinizin bildiği gibi çölyak hastaları gluten içeren bir gıdayı tüketemezler,sindiremezler. Sorun gibi gözüken bu durumun ardından yardımlarına yetişen ürünler günümüz piyasasında gittikçe çoğalıyor. Benim çölyak hastalarına tavsiyede bulunabileceğim bir çok ürün var, bunları araştırmanızı ve güvenilir olduktan sonra tüketmenizi istiyorum.

Neler bu gıdalar?

Glutensiz yazısı üzerinde özellikle belirtilen çikolatalar, glutensiz çikolata ezmeleri , glutensiz dondurmalar, glutensiz  erişte , glutensiz ekmekler , glutensiz helva, glutensiz yufka , glutensiz kakao , glutensiz makarna, glutensiz maya , glutensiz unlar , glutensiz salep . Daha çok uzayan ve işinize yarayacak uzun  bir liste düşünün.  Dikkat edilmesi gereken ürünler ise şekerler. Lütfen  şeker alırken gluten içerip içermediğini okuyun. 

Burada hassas bir konudan bahsediyorum, aslında tüm ürünler alınırken üzerindekilerin okunması gerektiğini biliyorsunuz ama “ Glutensiz “ yazısı çölyak hastalığı için çok önemli bir yere sahip. Bunu en iyi hastalar ve hasta yakınları anlayabilir. Bu arada güzel bir önerim daha var sizler için, bazı illerimizde “ Çölyak dernekleri “ mevcut. Bu derneklere üye olabilir, bilgi alabilirsiniz. Eminim derneklerle iletişim içinde olursanız kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. Yardımlaşmak güzel, ben de bu ürünleri ve yenilikleri takip etmeye devam ederek her zaman sizlerin yanındayım.

Not : “  Glutensiz günler efendim. ”                                                          

Sağlıkla kalın!                                                                        

Gıda Mühendisi - Nermin Özge Bilge                                                   

 
Toplam blog
: 385
: 303
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..