Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ekim '07

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Go home yankee

Go home yankee
 

Yıllar önce ağabeylerimiz, ablalarımız “go home yankee” sloganlarıyla kovalıyordu yankeeleri. Kovaladılar kovalayabildiklerini fakat yapışıp kaldı büyük bir çoğunluğu. Bazıları ruhlara, bazıları dillere.

Bayram için tatile gittik birkaç arkadaş güneye. Son bir kez havalar soğumadan denize girelim dedik. Tatil köyünde kumsala indik, yeteri kadar şezlonk yoktu arkadaşım yandaki turistlere kullandıkları şezlonklardan boş olan olup olmadığını sordu İngilizce ve fakat aldığı cevap “go home yankee” oldu. Yani kendi evimizde Yankee ilan edildik. Utandım biraz, sonra yanlışımızı anladık.

Herkeste bir İngilizce merakı almış yürüyor. Ama öyle tam anlamıyla bir İngilizce değil. Bir dil bir insan felsefesinden yanayım ama kendi dilimizi kirletmeden düz bir yabancı dil kullanımından bahsediyorum.

Dil kirlenmesi en çok iş yerlerinde görülmekte, ne tam bir İngilizce ne de tam bir Türkçe. “go home yankee” derken dillere bulaşıp kalmış yankee.!

Anlamsız görgüsüzce kullanılan ve Türkçe’ye ihanet eden bu insanlar gayet rahat ve yüzleri kızarmadan işyerlerinde cirit atıyorlar.

travel out of the record : Konu dışına çıkmak

must : Şart

push : İtiş

bullet : Madde imi

random : Rastgele

Bakın yukarıya birkaç örnek kelime/cümle çıkarttım şimdi iş yerlerinde bunların nasıl kullanıldığına örneklemeler yapayım güzelim Türkçemden utanarak.

“Lütfen toplantıda travel out of the record yapmayalım, Bu işi akşama kadar bitirmemiz must. Gerekirse elimizdeki bütün işleri bir kenara push edip, bu yeni iş için ne yapabiliriz bullet bullet çıkartalım. Bittiğinde random kontrol ederiz.”

Bu hafif bir cümleydi bunun gibi daha bir çok kötü Türkçe kullanımı mevcut. Neden böyle bir özentiye meyillidir insanlar anlayamıyorum. Daha mı kaliteli göründüklerini zannediyorlar yoksa, daha mı bilgili? Bence sadece ukalalık ve Türkçe’ye karşı ihanetten bir adım daha ileri gitmez bu saçma sapan konuşmalar.

Tüm edebiyatçılarımızın, hatta Türkiye ve Türkçe için canlarını ortaya koyan ve canlarından olan atalarımıza karşı çok büyük bir ayıptır. Yabancı dil bilmeyin , kullanmayın demiyorum . Sadece sitemim Türkçeyi Türkçe olarak kullanın içine kıytırık yabancı dillerden aldığınız kelimeleri koymayın.

Kime neyin ispatındasınız bilemiyorum ama ağabeylerimizin, ablalarımızın yıllar önce çok güzel ve gayet düz bir yabancı dille verdikleri cevap sanırım yeterli.

“GO HOME YANKEE”

 
Toplam blog
: 99
: 2370
Kayıt tarihi
: 25.03.07
 
 

1977 yılında İstanbul'da doğdu, zamanının getirdiği bir çok avantajı değerlendirdi. Sokakta oynad..