Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mayıs '16

 
Kategori
Dünya
 

Göçmenlere misafirperverlikte Çin, Alman ve İngilizler ilk, Türkler 22’nci sırada

Göçmenlere misafirperverlikte Çin, Alman ve İngilizler ilk, Türkler 22’nci sırada
 

haberakspres.com'dan...


Uluslararası Af Örgütü’nün (UAÖ) 27 ülkede, yaklaşık 27 bin kişiyle yaptığı araştırma sonuçlarını The Guardian yayımladı (19.05.16). Ülkelerin “misafirperverlikleri” 0’la 100 arasındaki bir ölçekle değerlendirildi. 0 asla istemiyorum, 100 ise mültecilere hiçbir itirazım yok anlamına geliyor. Buna göre, Çin, Almanya ve İngiltere aldıkları 80’in üzerindeki puanlarla ilk üç sırayı paylaştı. Türkiye ise 38 puan alarak, 22’nci olabildi.

Uluslararası Af Örgütü’nün araştırmasında, mültecilerle ilgili çeşitli sorulara verilen cevaplar var. Bunlardan biri; “Şahsen evinizde savaş veya zulümden kaçan insanları kabul eder misiniz?” şeklinde…

Bu suale Çinliler %46, İngilizler %29 oranında “kabul edebilirim” cevabı ile ilk iki sırayı alırken, Türkler %5 oranındaki “evet” cevabı ile 20’nci sırada.

UAÖ’nün; “İnsanlar savaş veya zulümden kaçarak başka ülkelere sığınmalı mı?” sorusuna %88’lik oranla en yüksek “evet” cevabını Almanlar verirken, Türkler %42’lik “evet” cevabıyla 26’ncı sırada.

Uluslararası Af Örgütü’nün son sorusu; “Hükümetiniz savaştan veya zulümden kaçan mülteciler için daha çok şey yapmalı mı?” şeklinde. Bu suale de Çinliler %80’in üzerinde “evet” cevabı vererek ilk sırayı alıyor. Türkler ise %43’lük “evet” cevabıyla 23’ncü sırada.

x   x   x

Yıllardır, “misafirlerimiz” dedik,

“Onlar “muhacir”, “biz ensarız” dedik;

Bibakıma, göçü, sığınmayı teşvik ettik ama gelinen nokta ortada…

Belki bu kadar çok “göçmen” gelmesini,

Belki bu kadar “uzun” sürmesini beklemiyorduk…

Bıkmışız, usanmışız ve hatta gidişattan endişeliyiz… Endişelenenlerimiz gittikçe artıyor. Bu endişeyi AKP seçmeninde, hatta kimi ilçe yöneticilerinde de gözlemliyorum.

Artık, Türk insanı Suriyelileri “misafir” olarak falan görmüyor, bir an evvel ülkeyi terk etmesi gereken “davetsiz misafirler” olarak görüyor.

x   x   x

Çin, Almanya ve İngiltere’nin durumu

Bu üç ülke arasında sadece Almanya’da bir milyonun üzerinde olmak üzere kayda değer bir göçmen kitlesi var… ülkelerindeki kalabalık mülteciye rağmen “misafirperverlik” göstermeye devam eden Almanları yürekten kutluyorum.

İngiltere beş yıl içinde 20 bin mülteci alabileceğini açıkladı. Şu andaki göçmen sayısı daha 5 bine bile ulaşmadı. Çin’de ise, Suriye’den hiç sığınmacı yok. Komşu ülkelerden de olduğunu sanmıyoruz. Çin kendisi "göç" veriyor.. Çin ve İngilizlerin “misafirperlik” gösterisi biraz “afakî” olmuş.

Tabii “Bekâra karı boşamak kolay”!

 
Toplam blog
: 1412
: 1241
Kayıt tarihi
: 04.06.10
 
 

Ücret karşılığı hiçbir yerde çalışmıyorum. Sandıklı'da doğdum. Kuleli Askerî Lisesi, Kara Harp Okul..