Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Haziran '09

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Göğüs Büyütme ameliyatı, meme estetiği

Göğüs Büyütme ameliyatı, meme estetiği
 

meme estetiği , göğüs estetiği, güner uysal


Göğüs Büyütme ameliyatı, tipik olarak az gelişmiş göğüslerin veya doğum sonrası küçülmüş, hacmi azalmış göğüslerin büyütülmesi için uygulanır. Ayrıca iki meme arasındaki bariz büyüklük farkının düzeltilmesi ya da doğuştan meme gelişim bozukluklarının giderilmesinde kullanılır.

Göğüs büyütmenin bugün için en sağlıklı ve başarılı yöntemi silikon protezler. Silikon protez ile meme büyütme ameliyatı tüm dünyada en çok yapılan ve hastaları en çok memnun eden ameliyatların başında gelmektedir.

Sık sorulan soru göğüs büyütmek için kulanılan ilaçlar. Ancak hormonal olmayan hiçbir ilacın Göğüs Büyütmesi söz konusu değildir. Bu tür ilaçlar ya hiç işe yaramayan para tuzaklarıdır, ya da hormon içeriyordur. Hormonların kontrolsüz kullanımı kanserler başta olmak üzere bir çok sağlık sorunlarına yol açabilir.

Yine serum ya da yağ enjeksiyonu da Göğüs Büyütmek için sorulan sorulardan. Bir günlük Göğüs Büyütme isterseniz serumla Göğüs Büyütmek mümkün ancak henüz kalıcısı yok. Yağ enjeksiyonları ise bazı durumlarda sınırlı miktarda olabilir ancak protez kadar kontrol edilebilir, etkili ve güvenli olduğu söylenemez. Kısacası Göğüs Büyütmenin en etkili ve güvenli yolu silikon protezlerden geçiyor.

Silikon protezlerin bir çok çeşidi mevcut. Yapı olarak 1 mm\'lik silikon bir kılıfın içinde kıvamları itibarıyla akışkan ya da akışkan olmayan yoğunlukta silikon jel ya da serum bulunan torbalar şeklindedir.

Silikon protezler şekil olarak; yuvarlak, damla şekilli, anatomik veya asimetrik tabir edilen şekillerdedir.

Silikon protezin dış yüzeyi; düz ya da pürtüklü olabilir, pürtüklü yüzeyin kontraktür oluşturma riski daha azdır. Kas üstü yerleşimler için pürtüklü yüzeyli silikon protezleri tercih etmek gerekir, düz yüzeyli protezler ise kas altı için uygundur, düz yüzeyli protezlerin avantajı ameliyat sonrası manipüle edilebilmeleri ve %10-20 oranında daha ucuz olmalarıdır.

İçine serum doldurulan silikon protezleri koltuk altından koyarak memede hiç iz oluşturmamak mümkündür ancak sadece kas altına konabilir.

İçi silikon Jel dolu protezler kıvam olarak meme dokusuna daha yakındır ve dokunma hissi daha doğaldır ancak sadece meme altı ve meme başı çevresinden konabilir. Yeni jenerasyon silikon protezlerin içinde akışkan olmayan ve şekli bozulmayan tarzda silikon jel vardır.

Şu şekil protez daha iyidir denemez. Her biri değişik durumlar için uygundur ve hepsi güncelliğini korumaktadır. Göğüs Büyütme ameliyatlarında başarı, ameliyat sonrası memenin ne kadar doğal göründüğüne ve sonuçların ne kadar uzun süreli olacağına bağlı. Protez seçiminde sizin istediğiniz meme ölçüleri dikkate alınırken, meme ve göğüs kafesinizin yapısı ve orantıları da göz önünde bulundurulur ve size en uygun büyüklükte ve şekilde protez hesaplanır.

Cerrahi teknik
Meme büyütme ameliyatı olmak isteyip te, silikon protezlerin cinsi, ameliyat çeşitleri hakkında çeşitli yerlerde farklı yazılar okuyup eminim kafanız çok karışıyordur. Her hekim kendine göre üstün bulduğu, kendi yaptığı operasyon veya kullandığı protez cinsini öne çıkarıcı bilgiler veriyor. Pratikte hiç bir tekniğin ya da protezin birbirine mutlak üstünlüğü yoktur ve şu daha iyidir denemez. Herbir tekniğin birbirine göre üstünlükleri ve dezavantajları vardır. Kullanılacak teknik, hasta istekleri ve hastanın anatomik yapısı, memenin durumuna göre doktorunuzun tercihine dayanır. Aşağıda size bu konularda elimden geldiğince tarafsız ve kategorik bilgiler vermeye çalışacağım.

Göğüs Büyütme ameliyatında cerrahi teknikler protezin konacağı yer ve giriş yerine bağlı olarak değişmektedir.

Silikon Protez;

1- meme dokusu altına (subglandular)

2- göğüs kası zarı altına(subfasyal)

3- göğüs kası altına yerleştirilebilir (submuskular ya da subpektoral)

En sık kullanılan giriş kesileri ise;

1- Meme alt kısmının göğüs kafesine kavuştuğu bölgeden yapılan meme altı kesisi veya

2- Meme başının çevresindeki koyu renkli derinin (areola) alt sınırı boyunca yapılan yarım daire şeklindeki areola çevresi kesisi.

3- Daha nadir kullanılan ise koltuk altına yapılan aksilla kesisidir.

Meme altı kesisi,

Meme dokusuna hiç dokunmadan kas üstü, kas altı veya kas zarı altına protez yerleştirilebilir. Meme dokusuna ve süt kanallarına dokunulmaması nedeniyle enfeksiyona bağlı kapsül kontraktürü riskini azaltır. En büyük dezavantajı zamanla çok belirginliği kalmasa da kalıcı bir iz olmasıdır.

Meme başı çevresi kesisi,

Meme altı kesisine göre izin belirgin olma olasılığı çok daha azdır ve derinin ince ve renkli olması nedeniyle buradaki izler farkedilmezler. En önemli dezavantajı süt bezleri ve kanallarının kesilmesi nedeniyle burada yaşayan bakterilerin protezi düşük düzeydede olsa enfekte etme olasılığı ve enfeksiyona bağlı kapsül kontraktürü olasılığını artırmasıdır. Meme başı çevresi kesisi meme başında kalıcı his bozukluğu yaratmaz, süt bezleri ve süt kanallarının en fazla %20 sini etkiler ve doğum sonrası süt vermeyi engellemez. İz konusunda hassas olup, jell dolu silikon protez isteyenler için önerilir.

Koltuk altı kesisi,

Memesinde hiç iz istemeyenler için ideal kesi yeridir. Koltuk altı kıvrımında yapılan 1, 5 cmm lik kesi zamanla hiç iz bırakmamaktadır. Dezavantajı sadece serum dolu protezler kullanılabilir ve sadece kas altına konabilir.

Yuvarlak silikon protezler; daha çok kas altı için uygundur ve meme üst kısmında dolgunluk isteyenler için idealdir. Düz yüzeyli ya da pütürlü olabilir, yine serum dolu veya jel dolu olabilir.

Şekilli (damla)silikon protezler ise kas üstü yerleşimler için uygundur ve alt kısmı daha dolgun ve doğal görünüm için idealdir. Yine dar göğüs kafesinin olduğu durumlarda asimetrik şekilli silikon protezler daha iyi sonuç verir.

Serumlu protezler; Memesinde veya çevresinde hiç iz istemeyenler için idealdir, koltuk altından 1, 5 cm'lik bir kesiden ya da göbek deliğinden( çok sık kullanılmaz) konulabilir. Dokunma hissinin jel protezler kadar iyi olmaması dışında oldukça iyi sonuçlar verir. Kapsuler kontraktür riski en az olan protez cinsidir.

Kas üstü yerleşim Planı(subglandular): Bu alana yani hemen meme dokusunun altına yerleştirilecek silikon protez mutlaka anatomik ya da damla olarak tanımladığımız protez olmalıdır. Yuvarlak protezler doğal durmayacaktır. Avantajları;

1- Protez çok çabuk oturur ve doğal görünüm çok kısa bir sürede elde edilir,

2- Kas altına göre daha küçük protez konarak daha büyük görüntü elde edilebilir,

3- Ameliyat sonrası ağrı daha az olur ve ağrılı dönem daha kısa sürer,

Dezavantajları;

1- Protez meme dokusu gibi davrandığından zaman içinde memede sarkma görülür.

2- Meme dokusu az olanlarda zamanla protez hissedilir, kenarları belirginleşir, görünür hale gelir.

3- Kapsüler kontraktur dediğimiz silikon proteze karşı gelişen reaksiyon daha fazla sıklıkla görülür.

4- Bu plana ulaşım sadece meme başı veya meme altından yapılan kesi iledir.

Kas Zarı altı yerleşim planı;

Bu plan hem bazı kas altı yerleşim planı avantajlarına, hemde meme dokusu altı yerleşim planı avantajlarına sahiptir. Kas zarı ince bir zar olmasına rağmen oldukça sert ve kolay genişlemeyen bir yapıdır. Bu nedenle protezin farkedilmesini önlediği gibi memenin sarkmasına da neden olmaz. Protezin sarkmaya katkısının en az olması için kas üstü protezlerde en iyi yerleşim alanı kas fasyasının yani kası örten zarın altıdır. Kas fasyası altına konan protezlerde kapsul kontraktürü görülme sıklığı da daha azdır.

Bu planın dezavantajı, buraya konacak silikon protezler sadece meme başı ya da meme altı kesisi ile konabilir.

Kas altı(subpektoral) yerleşim planı;

Avantajları;

1- Meme dokusu hiç yok denecek kadar az olanlarda bile protezin farkedilmesi zordur,

2- Kapsuler kontraktürün görülme olasılığı en az olan yerleşim planıdır.

3- Memenin sarkmasına neden olmaz,

3- Koltuk altından yapılan 1, 5 cm' lik kesiden bu plana protez koymak ve memede hiç iz oluşturmamak mümkündür.

Dezavantajları;

1- Operasyon sonrası daha ağrılıdır ve ağrılı dönem daha uzundur,

2- Kol hareketleri memenin görünümünü daha fazla etkiler,

3- Silikon protezin ve memenin oturması ve doğal görüntünün oluşması için belli bir süre geçmesi gerekir.

Son zamanlarda dual plan ya da yarı kas altı plan dediğimiz yerleşim planı daha fazla öne çıkmıştır. Bu yerleşim planı hem protezi daha iyi örterken, aynı zamanda memenin kol hareketlerinden etkilenmesini azaltmaktadır. Yine memenin doğal görünümüne kavuşması daha kısa sürmektedir.

Yukarıda size ameliyat teknikleri, avantaj ve dezavantajları hakkında bilgi vermeye çalıştım. Tüm bunlar içinde benim tercihlerim;
1- Hasta eğer memede hiç iz istememe konusunda kararlı ise ve meme yapısı da uygunsa; koltuk altı girişi ile serumlu protez.

Bu uygulamadan memnuniyet oranı oldukça yüksek, ikinci kez daha fazla büyümesini isteyen hastalar yine aynı teknik ile yapılmasını istiyor. Devam eden kontrol ve muayeneler sırasında benim edindiğim izlenim ise; şekil olarak son derece doğal bir görüntü elde edilmekte ancak protez jell protezlere göre daha fazla hissedilmekte.

2- Hasta memede iz konusunda hassas ancak protezin de kesinlikle hissedilmemesini istiyor, doğal bir dokunma hissi istiyor ise Memenin durumuna bağlı olarak, meme başı çevresi kesisi ile kas fasyası altına ya da yarı kas altı yerleşim(dual plan) planını tercih ediyorum. Seçtiğim protez cinsi ise daha çok damla protez oluyor. Bazen hastalar daha yuvarlak görünümü tercih ediyor, bu durumda da yarı kas altı yerleşim planına yuvarlak protez koyuyorum.

Bu uygulamadan memnuniyet oranı da oldukça yüksek ve yapılan operasyonlar içinde sayı olarak en büyük grup bu grup. İz, şekil veya dokunma hissinin doğallığı konusunda şikayet olmamakta.

3- Eğer hasta iz konusunda hassasiyet göstermiyorsa, meme altı kesisini tercih ediyorum. Bu girişin en büyük avantajı operasyonun en kolay ve kısa sürede gerçekleştirilebilir olması, daha fazla hakimiyet sağlaması. Meme dokularına dokunulmaması ve enfeksiyona bağlı kontraktür riskinin olmaması da artı avantajlardan. Kas altı ya da kas üstü, ya da kas zarı altı tüm yerleşim planları ve tüm protez çeşitleri için en kolay ameliyat yolu meme altı girişi. Tek dezavantaj olan iz ise zamanla solup ince bir çatlak şeklinde görünecektir.

Ameliyat sonrası takiplerde genel izenimim iz konusunda hiç şikayet edilmemesi ve memnuniyet derecesinin yüksek olmasıdır.

Ameliyatın kapsamına bağlı olarak işlem yaklaşık 1-1, 5 saat civarında sürer. Ameliyatı takiben göğüslere bandaj uygulanır veya sütyen kullanılabilir. Ameliyat sonrası ağrı, ilaçla kolaylıkla kontrol edilebilir düzeyde olur ve birinci veya ikinci günde azalarak kaybolur. Ofis cerrahisi geçirdiyseniz birkaç saat içinde, hastaneye yatırıldıysanız bir gün içinde taburcu olabilirsiniz.

Enfeksiyon ve sınırlı kan birikimi gibi ameliyat sonrası komplikasyonlar nadirdir ve tedavi edilebilir. Ara sıra kapsüler kontraktür olarak tanımlanan aşırı skar (nedbe dokusu) oluşumuna bağlı olarak, çok sertleşmiş göğüslerin yumuşatılması için ikinci bir ameliyat gerekebilir. Nadiren protezi çıkartmak gerekebilir. Komplikasyon riski, iyileşme dönemindeki takiplerinizde tavsiyelere yakından uyarak azaltılabilir.

Göğüs Büyütme Ameliyatı sonrası

Eğer pansuman uygulandıysa bir kaç gün sonra özel sütyenle değiştirilecektir. Her ne kadar en az göze çarpacak şekilde olması için çaba harcanacaksa da yara izleri cerrahinin kaçınılmaz sonucudur. Birçok vakada yavaşça solacak ve zamanla zor fark edilir hale gelecektir.

Her iki taraftaki iyileşme süreci farklı olabilir ve buna bağlı geçici meme asimetrisi oluşabilir. Ameliyatı takip eden haftalarda hatta aylarda memede farklı derecelerde sertleşme ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda yumuşaklığı arttırmak amacıyla meme masajı önerilebilir. Ameliyatı takiben meme başlarında hissiyet kaybolabilir. Fakat çoğu vakada hissiyet geri dönecektir.
Her ne kadar ameliyat sonrası birinci günde ayağa kalkacaksanız da, normal rutininize dönmeniz için uygun bir program önerilecektir. Hastadan hastaya değişmekle beraber genellikle 2-3 gün sonra işinize dönebileceksiniz.

GÖĞÜS BÜYÜTME AMELİYATI :

Ameliyat süresi: 1-2saat.

Anestezi şekli: Genel ya da sedasyon destekli lokal
Yatış süresi: Aynı gün taburcu ya da 1 gün
Ameliyat sonrası ağrı: Bir kaç gün ağrı kesicilerle geçen hafif-orta düzeyde.
Şişme-morarma: İlk üç gün şişme, morarma nadir
Pansuman: 3.-4. günde bandajlar çıkarılıyor
Sutyen: kas üstü konmuşsa 3-4 hafta gerekiyor.
Dikişler: Alınması gereken dikiş yok
İşe dönüş: 3-4 gün.
İyileşme: 3-4 gün sonra tüm rutin işlerinizi rahatça yapabilir, ameliyatın şekline bağlı olarak 4-6 hafta içinde spora başlayabilirsiniz. magicplast.com

MAGİCPLAST
OP.DR.GÜNER UYSAL
0212 278 71 71

 
Toplam blog
: 10
: 5518
Kayıt tarihi
: 01.06.09
 
 

1 Kasım 2004 tarihinde 300 metrekarelik bir alanda muayenehane olarak hizmete başladık. Burada muaye..