Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Aralık '07

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Göğüs küçültme ameliyatı

Göğüs küçültme ameliyatı
 

Göğüs Küçültme Ameliyatı


Eğer göğüs küçültme ameliyatı düşünüyorsanız...

Büyük ve sarkık göğüslere sahip kadınlar, bu ağır dokular nedeniyle oluşan sırt ve boyun ağrıları, deri tahrişleri, kemiklerde aşınma ve solunum problemleri ile karşılaşabilirler. Ayrıca sütyen askıları omuzlarda bu ağırlıktan kaynaklanan çentikler oluşturmaktadır.

Göğüs küçültme ameliyatı tıpta redüksiyon mammoplastisi olarak adlandırılır. Bu prosedür, fazlalık olan yağ, deri ve meme dokularının çıkarılarak göğüse daha küçük, hafif ve dolgun bir görünüm kazandırılması işlemidir. Aynı zamanda bu ameliyatta meme başı çevresindeki koyu alan olan aerolada da küçültme sağlanır.

Eğer göğüs küçültme ameliyatı düşünüyorsanız, bu sayfada yazılanlar size bu girişimin basitçe mantığını, nasıl uygulandığını, ve ne gibi sonuçlar doğuracağını anlatacaktır. Tabi ki burada yazılanlarla kafanızdaki tüm sorularınızı yanıtlamamız mümkün olmayacaktır. Bu nedenle anlamadığınız bir durum söz konusu olduğunda estetik cerrahınıza danışmanız yapılacak en doğru eylem olacaktır.

Göğüs küçültme ameliyatı için en uygun adaylar kimlerdir...

Göğüs küçültme ameliyatı kozmetik nedenlerden ziyade genellikle fiziksel rahatsızlıklardan kurtulma amacı ile yapılmaktadır. Çoğu kadın hasta bu ameliyatı , büyük ve sarkık meme dokularının onların fiziksel aktivitelerini kısıtlayarak onları rahatsız etmesi nedeniyle istemektedir.

Göğüs küçültme ameliyatı fiziksel rahatsızlık oluşturduğu taktirde çok erken yaşlarda da (17-18) yapılabilir; bununla birlikte genel yaklaşım göğüs tam olarak gelişmeden küçültmenin uygulanmaması şeklindedir. Bu nedenle küçültme ameliyatı için en uygun adaylar göğüs dokuları tam olarak gelişmiş, prosedürün mantığını anlamış ve gerçekçi beklentileri olan kişilerdir. Göğüs küçültme ameliyatını daha sonraki dönemde hamile kalıp emzirmeyi düşünen kadınlara önerilmemektedir.

Tüm cerrahi girişimler birtakım belirsizlik ve riskler taşımaktadır...

Göğüs küçültme ameliyatı basit bir girişim değildir, fakat iyi bir estetik cerrahın elinde oldukça güvenilir bir ameliyattır. Yine de tüm cerrahi girişimlerde olduğu gibi göğüs küçültme ameliyatında da birtakım komplikasyonların, kanama, enfeksiyon veya anestezi komplikasyonlarının görülme ihtimali vardır. Bazı hastalarda ameliyat sonrası meme başı çevresinde ağrılı yaralar çıkabilmektedir ancak bunlar antibiyotikli pomadların kullanımı ile tedavi edilebilmektedir. Komplikasyonların gelişme oranını cerrahınızın önerilerini harfiyen uygulamakla en aza indirebilirsiniz.

Göğüs küçültme ameliyatı belirgin ve kalıcı izler oluştursa da bunlar genellikle sütyen ve deniz kıyafetlerinin altında kaldığı için hastaları çok fazla rahatsız etmemektedir. Sigara içen kişilerde yara iyileşmesinin kötü ve buna bağlı daha geniş izlerin sıklıkla oluştuğu akıldan çıkarılmamalıdır. Bu girişim çok hafif de olsa her iki göğüs arasında boyut farklılıkları veya meme başlarının farklı konumlarda olması gibi durumlar yaratabilir. Bu ameliyattan sonra emzirme fonksiyonu meme başına giden birçok süt bezi kanallarının çıkarılması nedeniyle imkansız hale gelebilmektedir.

Bazı hastalarda ise göğüs küçültme sonrasında meme başında veya tüm meme dokusunda kalıcı his kaybı görülebilir. Çok ender de olsa bazen meme başı ve aerolayı besleyen damarlar zedelenebilir, bu da meme başı ve aerolanın ölümü ile sonuçlanabilir. Böylesine olumsuz bir komplikasyon görülse bile estetik cerrahınız meme başı ve aerolayı birçok teknikten birini kullanarak yeniden oluşturabilir.

Ameliyatınızın planlanması ...

İlk muayenenizde estetik cerrahınızla beklentileriniz konusunda açıkça konuşmalısınız, ve onun önerilerini dikkatle dinlemelisiniz. Her hastanın ve her cerrahın arzulanan göğüs boyutu ve görünümü konusunda farklı düşüncelere sahip olabileceğini de akıldan çıkarmamalısınız.

Estetik cerrahınız başvuru sırasında göğüslerinizi muayene edecek ve onun ölçümlerini alacaktır. Olasılıkla ilk muayene sırasında ameliyat öncesi ve sonrası karşılaştırma için fotoğraf çekecektir (bu fotograflar sağlık sigortası işlemlerinizde de kullanılabilir). Estetik cerrahınız sizinle yaşınıza, cildinizin durumuna ve göğüslerinizin boyut ve görünümüne bağlı olarak ameliyatınıza etkili olabilecek durumlar hakkında da konuşacaktır. Sizde meme başı ve aerolanızın ameliyat sonrasında nerede yerleşmesini istediğini kendisine belirtmelisiniz çünkü cerrahınız göğüs küçültme ameliyatınızda onları genellikle meme altı kıvrımın meme üstündeki izdüşümü olan noktaya kadar çıkaracaktır.

Cerrahınız uygulayacağı göğüs küçültme ameliyatını size detaylı olarak anlatacak, risklerini belirtecek ve ameliyata bağlı kalacak izlerden sizi haberdar edecektir. Aynı zamanda ameliyatınız sırasında tercih ettiği anestezi tipini, ameliyat ve hastane giderlerinizin ne olacağını size anlatacaktır.

Ameliyatınızın hazırlığı...

Cerrahınız göğüs küçültme öncesi sizden bir mammografi (meme filmi) isteyebilir. Aynı zamanda ameliyat öncesi size yeme-içme alışkanlığınızdan, sigara kullanımına ve kaçınacağınız ilaçlara kadar birçok öneride bulunacaktır. Çünkü bazı cerrahlar ameliyat öncesi diyet yapmanızı isteyebilir.

Göğüs küçültme ameliyatı genellikle kan nakli gerektirmez, ancak çok fazla doku çıkarılacaksa cerrahınız ameliyat öncesi kan gerekebileceği konusunda sizi uyaracaktır. Bu durumda ameliyattan önce sizden kan alınıp ameliyata daha hazırlıklı başlanabilinir.

Bu dönemde hastanede kaldığınız süre boyunca yanınızda refakat edecek ve sizi eve nakledecek bir kişiyi de ayarlamanız gerekecektir.

Kullanılacak anestezi tipi ...

Göğüs küçültme ameliyatlarında genellikle genel anestezi tercih edilir. Bu tercihde tüm ameliyat boyunca uyuyor olacaksınız.Uygun durumlarda sırtınızdan iğne ile uyuşturularak ve uyanık olarak da ameliyatınız yapılabilir.

Göğüs Küçültme Ameliyatı...

Göğüs küçültme ameliyatlarında birçok teknik kullanılsa da sıklıkla tercih edileni çapa benzeri kesi ile yapılanıdır. Bunda kesiler aerola çevresinden başlayıp aşağı doğru inerek meme altı kıvrımın heriki ucuna kadar uzanmaktadır. Cerrah fazlalık olan göğüs dokusu, yağ dokusu ve deriyi çıkarıp meme başı ve aerola'yı üst taraftaki yeni yerine taşımaktadır. Ardından göğüsün her iki tarafındaki deriyi yeni konumundaki aerola altına taşıyarak göğüse yeni şeklini vermektedir. Eğer koltuk altına doğru uzanan fazlalık yağ dokusu varsa bunuda liposuction (yağ emme) yöntemi ile alacaktır.

Birçok olguda meme başının damarları ve sinirleri korunmaktadır. Bununla birlikte eğer göğüsler çok büyük ve sarkık ise meme başı ve aerola ameliyatta tamamen çıkarılıp göğüse yeni şekil verildikten sonra deri aşısı şeklinde istenilen yere aktarılarak küçültme tamamlanmaktadır. (bu tercihte meme başı ve aerola da his kaybının olması kaçınılmazdır)

Dikişler genellikle aerola çevresi, bunun altında aşağı doğru uzanan çizgi boyunca ve tüm meme altı kıvrımda bulunur.

Ameliyatınızın sonrası...

Göğüs küçültme ameliyatı bitiminde estetik cerrahınız pansumanların üzerinden olacak şekilde göğüslerinizi elastik bandaj ile saracaktır. Ameliyat sahasında kan veya vücut sıvısı birikmesin diye yerleştirilmiş olan drenler birkaç gün yerleşik olarak kalacaktır.

Birkaç gün ağrı kesicilerle kontrol edilebilen ağrılar duymanız, dolaşma sırasında ve öksürme durumunda bir hafta kadar süren rahatsızlık hissetmeniz normaldir.

Elastik bandajlar birkaç gün sonra çıkarılacak ve onların yerine şişlik ve morluklar kaybolana kadar birkaç hafta cerrahınızın önereceği destekleyici meme korseleri kullanmaya başlayacaksınız. Dikişleriniz bir ile üç hafta içinde tamamen alınacaktır.

Eğer ameliyat sonrası göğüs cildinizde aşırı kuruma görülecek olursa cerrahınız gün içinde birkaç defa olmak üzere nemlendirici kullanmanızı önerecektir. Ameliyatınızın ardından olacak ilk mestruasyonunuz memenizde şişme ve ağrı oluşturabilir. Birkaç ay boyunca rastgele olan ve batma tarzında ağrılar hissetmeniz de normaldir. Şişliğe bağlı meme başı ve aerolada bir dönem uyuşukluk hissetmeniz de normaldir. Bunlar genellikle şişliğin kaybolması ile yaklaşık 6 hafta içinde normale döner. Ancak bazı hastalarda bu 1 yıla kadar uzayabilmekte hatta kalıcı hale gelebilmektedir.

Normale dönüş...

Her ne kadar ameliyattan sonraki gün ayağa kalksanız da, göğüsleriniz ağrılı olabileceği için ağır nesneleri kaldırmaktan veya itmekten birkaç hafta kaçınmalısınız. Cerrahınız normal gündelik aktivitenize ne zaman döneceğiniz konusunda size ayrıntılı bilgi verecektir. Genelde birçok kadın 2 hafta sonra işlerine ve sosyal aktivitelerine geri dönmektedir. Fakat siz yinede birkaç hafta zorlayıcı fiziksel aktivitelerden gücünüzü tam olarak toplayana kadar uzak durmaya çalışmalısınız. Ve başladığınız dönemde ise mutlaka destekleyici meme korsenizi kullanmalısınız.

Aynı zamanda birkaç hafta cinsel ilişkiden de uzak durmalısnız çünkü cinsel uyarılar, dikiş hattı boyunca şişmeye ve göğüste ağrı duymanıza neden olabilir. Yaklaşık altı hafta boyunca da göğüslere sert temastan kaçınmalısınız.

Kesi hattı boyunca hafif sızıntıların olması veya kabuklanmaların görülmesi normaldir. Eğer olağan olmayan bir belirti gözlerseniz cerrahınıza erkenden başvurmalısınız.

Yeni görünümünüz...

Birkaç hafta sonra şişliklerin ve morlukların çoğu kaybolacaktır. 6 ay veya 1 sene içinde göğüsleriniz yeni şekillerini tam olarak almış olacaktır. Bununla birlikte yerçekiminin, hormonal yapınızın, kilo değişimlerinizin veya daha sonraki bir hamileliğe bağlı görünümlerinde bir sarkmanın olması da kaçınılmazdır.

Cerrahınız oluşacak izlerin çok az belli olur hale gelmesi için elinde geleni yapacaktır. Ancak göğüs küçültme ameliyatına bağlı gelişecek izlerin yinede belirgin ve kalıcı oldukları akıldan çıkarılmamalıdır. İlk birkaç ay izler pürtüklü ve kırmızı renkte olacak zamanla pürtüklü hali kaybolup solacak ve beyazlaşacaktır. Olumlu olan yan ise oluşan tüm bu izlerin sütyen ve deniz kıyafetlerinin altında kalıyor olmasıdır.

Tüm estetik cerrahi girişimlerinde olduğu gibi göğüs küçültme ameliyatında vücut görünümünde hızlı bir değişim yaratmaktadır. Bu ameliyatı takiben fiziksel rahatsızlıklarınızdan kurtulduğunuz gibi, vücut şeklinizi daha da beğenecek ve kıyafetleriniz içinde kendinizi daha güzel hissedeceksiniz.

Bu arzulanan görünüm için göğüs küçültme ameliyatından sonra belli bir zamana ihtiyacınızın olduğunu akıldan çıkarmamalı ve sabırlı olmalısınız. Bu ameliyatı neden olduğunuzu hep akılda tutmalı ve birçok kadında olduğu gibi sonuçtan mutlu olabilmeyi başarmalısınız.

Op.Dr. Cenk Tokat

_uacct = "UA-2594508-11"; urchinTracker();
 
Toplam blog
: 88
: 3086
Kayıt tarihi
: 06.12.07
 
 

1993-1999 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi' nde temel tıp eğitimini tamamlayara..