Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Eylül '11

 
Kategori
Spor
 

Gökhan Doğruol Ironman Galler 2011'de yaş grubunda 3. oldu

Aynı zamanda eski bir atlet olan Turk Ironman Gökhan Doğruol, 11 Eylül 2011 tarihinde “Pembrokeshire, Galler Ironman” de “45-49 Yaş Gurubu” nda 10:45:49’luk derecesi ile üçüncü olarak Ironman yarışında kürsü gören ilk Türk olmanın yanında “Kona Hawaii Dünya Şampiyonası” na gitmeye de hak kazandı.

Bu yıl ilk kez koşulan “Pembrokeshire, Galler Ironman 2011” ülkemizden katılan tek atlet olan Gökhan Doğruol, Genel Klasmanda 1305 sporcunun start aldığı ve ancak 707 sporcunun finiş gördüğü zorlu yarışta 115’inci oldu.

45-49 yaş gurubunda Doğruol’ dan 1dakika 25 saniye daha iyi derece yapan Michale Gruber 10:44:14 ile birinci olurken, yine Doğruol’un önünde 4 saniye gibi az farkla önde finiş gören Otto Ryan ise10:45:35’lik derecesi ile ikinci oldu.

Gökhan Doğruol’ un 3. olduğu yarış aslında hayli zorlu bir yarıştı. Yarışın bisiklet etabındaki rakım 650m’ yi bulurken, tüm sporcular saatte 60km’ yi bulan rüzgarla da mücadele etmek zorunda kaldılar.

Hatırlayacağınız gibi geçtiğimiz yıl “Arizona Ironman 2010 ” da “40-44 Yaş Gurubu” nda Oğuz Omur’ beşinci olarak “Kona Hawaii Dünya Şampiyonası” gitmeye hak kazanırken “45-49 Yaş Gurubu” nda yer alan Gökhan Doğruol 10:26:15’lik derecesi ile 19.olmuş, yine aynı yarışta Metin Aroyo’ da 10:51:05’lik derecesi ile yarışı 31. olarak tamamlamıştı.

Bu yıl ilk kez düzenlenen “Pembrokeshire, Galler Ironman 2011” e kayıt yaptıran sporcu sayısı 1490 bulurken, yarışa katılan kadın ve erkek sporcu sayısı toplam 1305 idi. Bu yıl ki yarışa çok renkli ve farklı isimler katıldı Bunlardan bazıları; “2011 Ironman İngiltere Şampiyonu” Aaron Farlow ve Kristin Moeller idi. Ayrıca Hawaii’ de 1978’ de koşulan ilk orjinal “Hawaii Ironman” yarışlarından birine katılmış olan Dave Orlowski’ nin de katıldığı bu yarıştaki en yaşlı yarışmacı ise 75 yaşındaki Yeni Zelandalı sporcu Garth Barfoot idi. 1990 yılından bu yana Ironman yarışlarına katılan bir başka isim ise Kes Aleknavicius da finiş gören yarışmacılar arasında yer aldı.Dünya çapındaki bu önemli organizasyona ilgi çok büyüktü.

Kısaca Pembrokeshire’ i tanıtmak gerekrise; Galler bölgesinin başkenti Cardiff’in en batısında yer alan, nefis kıyı ve kumsal manzaralarına sahip ve aynı zamanda “Pembrokeshire Milli Kıyı Park”ı olarak ilan edilmiş bir bölge.

Pembrokeshire, Galler Ironman 2011” ‘ de atletler Tenby Güney Kumsalı’ndan verilen 2 turdan oluşan 3.8km’lik yüzme etabı start’ı ile başladılar. Bu etabın zorunlu olarak tamamlanma süresi 2 saat 20 dakika olarak belirlenmişti.

180 km’ lik bisiklet etabı ise yine 2 tur üstünden yüksek rakımlı muhteşem manzarlara sahip tepelerden geçen ve bir o kadar da zorlu bir etaptan oluşuyordu ki, yarış esnasında sert esen ve hızı zaman zaman hızı 60km ye varan rüzgarlar yarışmacıların işini hayli zorlaştırdı. 180km’ lik bisiklet etabının zorunlu bitirme süresi ise yarış başladıktan sonra 10 buçuk saat olarak belirlenmişti.

Atletlerin tam bir maratonun koştuğu koşu etabı ise Tenby Kumsalı’dan başlayarak 10 km tura sahip koşu parkuru ise 4 kez dönülerek yarış tamamladılar. 42 km’lik koşu etabını tamamlama zorunlu süresi ise yarış başladıktan 17 saat sonra bitiyordu.

Ironman yarışma kurallarının çok kesin olduğu seriyi takip edenler tarafından oldukça iyi bilinir. Deniz suyu sıcaklığının 15 santigrad derece olduğu Pembrokeshire’ da WTC’ (Dünya Triatlon Şirketi) wetsuit kullanımı zorunlu tuttuğu yarışta bisiklet etabında ise drafting’ i yasak olması sebebiyle iki bisiklet arasındaki azmi mesafe 10m olarak sınırlandırılmış ve bir bisikletin diğerini geçiş süresi ise 30 saniye olarak belirlenmişti.

Gece yarısı saat 12 ‘de verilen yüzme start’ında başı çeken Galler’li sporcu Oiver Simon ardından gelen birkaç sporcuya öncülük ederek 50 dakikada sudan ilk çıkan atlet oldu. Sporcuların bisikletlerine ulaşmak için kat etmesi gereken transation alanın uzunluğu 1km’ yi buluyordu.

Yarış başlamadan önce çıkan sert rüzgar atletlerin işini zorlaştırdı. Bisiklet etabının ilk 10km’ sinde lider pozisyonda bulunan Oliver Simon’ un arkasında görünürde kimse yoktu. Yarış başladıktan yaklaşık 2 saat sonra liderlik Edo Van Der Meer’in eline geçti. Bisiklet etabında kadınlarda ise Kuzey Galli Rhian Roxburgh başı çekiyordu. Yüzme etabı zorunlu tamamlama süresi bittiğinde 1282 sporcu bisiklet üstündeydi. Yarışın 3.üncü saatine yaklaşırken lider değişmezken, 3 buçuk saate gelindiğinde Aaron Farlow birinci sırada, Edo Van Der Meer ikinci, Jeremy Jurkiewicz üçüncü, Bruno Clerbout dördüncü, Daniel Mueller beşinci sıraya oturdu. Fakat az sonra lider durumdaki Aaron Farlow kenara çekip birkaç dakika dinlendi. Saatler sabahın beşini göstertiğinde erkeklerde birinci ve ikinci sıra değişmezken, Markus Thomschke üçüncülüğe yükseldi. Lider Aaron Farlow, en yakın rakibinin 8 dakika önünde yer alıyordu. Koşu etabına gelindiğinde değişim alanlına Aaron Farlow birinci sırada, 5 dakika ardından Markus Thomschke ikinci sırada Daniel Mueller üçüncü sırada girdi. Koşu etabında erkeklerde lider değişmezken, Jeremy Jurkiewicz ikinci sıraya tırmandı. Matteo Annovazzi ise üçüncülüğe yerleşti. Yarışın sonlarına doğru Jeremy Jurkiewicz ikincilikten liderliğe oturdu. Aaron Farlow ise ikinci sıraya düşerken Bruno Clerbout, beşinci sıradan üçünlüğe yükseldi. Yarışın bitimi ise bu son sıralamalar bozlumaksızın oldu.

Aynı sürelerde Kadınlarda liderliği Anja Ippach ele geçirirken Stefanie Adam ikinci sırada yer aldı. Sudan oldukça geç çıkan Catherine Wheatley ise yarışın ilerleyen bölümlerinde arayı kapatmayı başardı.Kadınlarda ise Anja Ippach koşuya lider başladı. Ardından gelen Stefanie Adam ikinci sradaki yerini korudu. Bisiklet etabında arayı kapatan Catherine Wheatley koşu etabında önde giden rakiplerini geçerek liderliği aldı. Yarışın sonlarına doğru, Catherine Wheatley liderliği ele geçirince Anja Ippach ikinci, Stefanie Adam ise üçüncü sıraya geriledi.

“Pembrokeshire, Galler Ironman 2011” de 1305 sporcudan 707’ si bitiş çizgisini geçerken Pro Erkek birincisi Jeremy Jurkiewicz, olurken Pro Kadınlar birincisi ise Catherine Wheatley oldu.

Daha fazla fotoğraf, haber için cyclingtr.com' u tıklayın

Kaynakça: www.ironman.com

Hazırlayan: Alpay AKHUN 

 
Toplam blog
: 180
: 4439
Kayıt tarihi
: 01.08.08
 
 

Kısaca -Yaş Grubu Türkiye Triatlon Şampiyonu, Vegan Triatlet, Türkiye Triatlon Federasyonu Eski B..