Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ağustos '09

 
Kategori
Tarih
 

Gökten yağan buğday

Gökten yağan buğday
 

BUĞDAY


12 Ocak 1846 Osmanlı halkı sıradan kışlarından birini yaşıyordu. Ancak aynı günün gecesi meydana gelen ve dünya tarihinde ender yaşanan bir olay, bu sıradanlığı bozacaktı.

Osmanlı arşiv belgelerine yansıyan ilginç olay şu şekilde gerçekleşmiştir:
Bilecik Kaymakamlığı sınırları içinde yer alan Sekür, Eskişehir, İnönü, Seydi Gazi ve Seferihisar kazalarına ve tüm köylerine o gece duman şeklinde çiğ ile beraber gökten buğday başağına benzeyen bir şeyler yağmıştı. Bölge dağ taş buğday başaklarıyla dolmuş, bu başaklar daha ne olduklarına tam bir anlam verilemeden birkaç gün içinde olgunlaşıp hasat edilecek hale gelmiştir.

Bu olağanüstü olay, fakir halkı mutluluğa boğdu. Halk, dağ-bayır tüm başakları toplayıp, depoladılar. O yıllarda buğdaydan yapılan ekmeği sadece zenginler yiyebiliyorlardı. Halk ancak mısır ve arpa ekmeği yiyebiliyordu. Gökten yağan bu mucize buğdaya “Kudret Buğdayı” ismi verildi.

Halk bu olayı, Allah’ın sevdiği kullarına mucizevi bir ikramı olarak yorumladı. Kaymakamlık olayı araştırmak için bir memur tayin etti. Olay, meclise ve Padişah’a kadar duyuruldu. Padişah’a olayın kendi dönemlerinde meydana gelmesinin Sultan Abdülmecit’in, Allah huzurunda ne kadar değerli bir zat olduğu övgüsü üzerinde duruldu.

Bu olayın yaratığı şaşkınlık ve söylentiler henüz bitmeden aynı yılın 20 Şubatında Adapazarı’ndan bir haber geldi. İzmit Kaymakamı Mustafa Arif Bey, bir yazıyla bazı köylere yağmurla beraber “Kudret Buğdayı” yağdığını hükümete bildirdi.

Bu bölgeden de Kudret Buğdayı örnekleri Padişah’a kadar gönderildi. Bu olağan dışı olayın içyüzü gerçek manasıyla araştırılamadı.

Gökten yağan bu buğdaylara “Kudret Buğdayı” isminin verilmesinin sebebi Kuran’da yazan bir olayla ilgilidir. İsrailoğulları, Firavunların baskısından Hz. Musa sayesinde kaçmış, ancak onu dinlemedikleri için Musa Peygamberin bedduasını almışlardı. 40 yıl kadar Tih Çölünde kalan Yahudilere, Allah merhamet edip “menne” denilen bir tür helva ve “selva” denilen bıldırcın eti indirdi indirilen bu yiyecekler adlarının başına “ Kudred” kelimesi konularak anıldı. İşte bu olaydan dolayı, Anadolu halkı da gökten Allah’ın gönderdiği buğdayı “Kudret Buğdayı” olarak adlandırdı.

 
Toplam blog
: 152
: 10713
Kayıt tarihi
: 16.08.07
 
 

TARİH ÖĞRETMENİ MEB DENİZLİ  AĞRI AFYON  ..