Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Aralık '12

 
Kategori
Güncel
 

Göktürk 1 ne oldu?

Göktürk 1 ne oldu?
 

Şükürler olsun Göktürk 2 uydusu yörüngeye girdi. Şimdilik bir problem görülmüyor. İnşallah da görülmez. Peki, madem Göktürk 2 diye isimlendirilmiş, o zaman bunun bir de Göktürk 1 i olmaz mı? Olur elbet. Ama o uydu hakkında kimse bir şeyler konuşmak istemiyor.

Biraz araştırınca karşımıza birçok bilgi çıkıyor. Bunların çoğu Göktürk 1 in İsrail yüzünden bitirilemediği, İsrail’in uydumuzdan çok korktuğu falan şeklinde. İyi de uydudan çok korkmakla uydunun bitirilememesi arasında ne ilişki var?

Hemen söyleyelim. “Bir İtalyan şirketi ile ortaklaşa geliştirilen Göktürk 1 uydumuzun en kritik parçalarından olan “elektro optik” kameralarını İsrail’den alınması lazım. Başkasında yok. İtalyan firması, İsrail’in kapısını çalıyor. İsrail “tamam veririm ama bir şartla” Nedir o şart? “Göktürk, bizim topraklarımızı görüntülemeyecek” işte sebep bu. Bu yüzden bitirilemeyen uydu gönderilemedi. Hemen ikincinin inşasına başlandı. Size garip bir şey söyleyelim. Büyük çoğunluğu başka ülkelerden aldığımız parçaları monte ederek ürettiğimiz bir uydu parça eksikliğinden dolayı masada kalıyor, başbakanın tamamen yerli dediği uydu iki yıl sonra uzaya gönderiliyor. Hemde 1998 den beri uydu teknolojisi ile uğraşan TÜBİTAK personelinin baskılarla TÜBİTAK tan uzaklaştırılmış olmasına rağmen. İlginç değil mi?

İzmir 2012-12-27

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..