Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Aralık '08

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Gökyüzünde 100 yıllık randevu...

Gökyüzünde 100 yıllık randevu...
 

Ay ve yıldız. Ne kar da yakışıyorlar birbirlerine..


İki gün önce, sanırım sizlerde gökyüzündeki manzaraya tanık olmuşsunuzdur. Her nekadar o gecenin haberlerinde ve ertesi günkü bazı gazetelerde çıktıysa da, bu konuda burada yazan olup olmadığını bilmeden, ben de bu konuda yazmak istedi. Başkalarının yazısıyla pişti olduysam da kusura bakmasın.

Neden yazmak istedim? Öncelikle, harika bir görüntüydü. Bazı haber programlarında gösterilen görüntü daha farklıydı. Orada yıldız aydan daha uzak görünüyordu ama benim gördüğüm daha farklıydı. Yanda sizde görüyorsunuz? Bu görüntüyü aynen gözlemleyenlerdenim. Gerçekten çok hoş bir manzaraydı. Keşke daha uzun süre, hatta günlerce gözlemlenebilseydi.

Resimde nokta gibi görünen parlak yıldız sanırım Venüs, hilal’i anlatmaya gerek yok. Günün akşam saatlerinde, saat 18:00 dan sonra vuku buldu bu olay. Akşamın ilerleyen saatlerinde, bu ikilinin bu buluşmasını kıskanmış olacak ki, ikiliye bir üçüncü yıldız daha eşlik etti. Birkaç saat de gözlemlenebildi. Çok muhteşem bir görüntüydü. Biraz da manidardı. Zira bu görüntü, herkesin de aklına hemen ilk gelen şey olan bizim milli bayrağımız üzerindeki ay ve yıldızı hatırlattı. Evet, ne kadar da çok benziyordu. Bir de gökyüzü alaca kızıllıkta olsaydı. Seyrine doyulmazdı. Sanırım herkes çok duygulanmıştır. Ertesi gün, internette gezinirken, bu görüntüyü haber yapan, konu edinen sitelerde ilginç yorumlara da rastladım. Bir çok insan, görüntünün güzelliğinden bahsederken, bazıları ise, terörün tırmandığı bu günlerde, Trüklüğün ve Türk bayrağının ve bu vatanın ne kadar da önemli ve kutsal olduğunun Tanrı tarafından bir mesaj olarak verildiğini belirtiyordu. Belki fazlaca duygusal bir düşünce ama bu bayrağın ve toprakların kutsiyeti ve önemliliği konusunda hemfikir olduğumu belirtmek isterim. Her ne kadar bazıları buna “sığ milliyetçilik” dese bile.. Belki de bu yazıyı yazmamın gayesi bu düşünce oldu.

Aslına bakarsanız bu durum, astrolojik bir olay. Hilalin durumu malum. Ay’ın olağan döngülerinden ve oluşumlarından biri. Parlak yıldızlara gelince de, onlar aslında birer gezegen.. Bu gezegenlerden biri Venüs diğeri Jüpiter. Buna bilimsel anlamda “gezegenlerin birleşmesi” yada “örtünme” deniliyor ve bu olay yüz yılda bir rastlanabilecek bir durum. Yani bu görüntüyü gözlemleyebilerek, ne kadar şanslıyız.

Güneş sisteminin en parlak yıldızlarından, pardon gezegenlerinden olan Venüs ve Jüpiterin dünyanın uydusu olan Ay’a yaklaşarak meydana getirdiği bu görsel bir şölen, dünyanın her yerinde farklı şekil ve konumda izlenenmiş. Örneğin, güney yarım kürede bulunan Avustralya’daki insanlar bu görüntüyü gülen bir yüz olarak gözlemlemiş. Kuzey yarım kürede bulunan Amerikalılarda, Avustralya’dakilerin aksine gökyüzünün kaşlarını çattığı görüntüye şahit olmuşlar. Ülkemizde de farklı gözlemlendi. Mesela İstanbul’da daha ayrı ve birbirinden uzak gözlenebilirken, biz İzmir’de ay ile yıldızın resimde görüldüğü gibi birbirine yakın ve daha sonra da üçüncü yıldızı da yakınlarında gözlemleyebildik.

Bu formu kamera ve fotoğraf makineleri ile ölümsüzleştirenler olmuştur muhakkak. Ama yukarıda bahsini ettiğim tarzda yorumlar ilginç tabiki. Bu yalnızca gökyüzünün bir cilvesi diyelim. Ama bizim bazı insanlarımızın algıladığı tarzda bir mesaj değil. Yani tanrı bize Türklüğü ve Türk Bayrağı’nın kutsallığı vs. mesajını vermiyor. Eğer öyleyse, Amerikalıların bu görüntüyü, asık suratlı kaşlarını çatan bir gökyüzü olarak gözlemlemesine ne diyeceğiz. Tanrı Amerikalılara çık kızıyor, o yüzden onlara mesaj veriyor mu diyeceğiz.

Boş verin bu hikayeleri. Bakın görüntüye, bu muhteşem resmin tadını çıkartın. Zira gözlemleyebildiyseniz çok şanslısınız, çünkü bir sonraki yüz yılda hayatta olmayacaksınız. Belki çocuklarınız, belki torunlarınız, onların çocukları gözlemleyebilir. O da aynısı olmayabilir. Tabi, hala dünya diye bir şey kalırsa..

 
Toplam blog
: 671
: 2572
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

Anadan doğma bir İzmirliyim ve bu şehirli olmaktan gurur duyuyorum.. Hem bu şehirde doğmuş, hem b..