Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mayıs '12

 
Kategori
Uzay
 

Gökyüzünde Ay'ı her gördüğümüzde şükredelim

Ay'ın insanlar için gökyüzünde bir güzellik, denizde mehtap olmasından çok daha önemli bir özelliği var. AY olmasaydı Dünya'da biz insanlar dahil birçok canlı türü yaşayamazdı. Hep Güneş olmasaydı Dünya'da yaşam olmazdı dendiğini duyarız da Ay'ın varlığının da Dünya'daki yaşam için şart olduğunu pek duymayız. Neden mi ? Dünya'nın ekseninin 23.5 derece eğik... olması AY'ın Dünya'nın üzerindeki çekimi sayesinde olabiliyor. Bilindiği gibi Dünyamızın ekseninin 23.5 derece eğik olması mevsimlere sebep oluyor. Dünya'nın ekseni 1 cm. dahi kaysa birçok canlının yaşamını bitirebilecek kadar büyük iklim değişiklilkleri olabilir. Hatta 250 milyon yıl önce olan canlı neslinin en büyük tükenişi olan Permian Extinction olayının Dünya'nın ekseninin sadece 1 derece kayması sonucu oluşan buzul çağı sonucunda olduğu muhtemel sebepler arasında. Permian yokoluşta denizdeki canlıların yüzde 96sının karadaki canlı türlerinin de yüzde 70'inin yok olduğu tahmin ediliyor.

Ay olmasaydı Dünya'nın ekseni Permian yokloluşa sebep olduğu tahmin edilen değil 1 derece 90 derece bile kayabileceği tahmin ediliyor. Yani bugünkü kutuplarla ekvator yer değiştirebilirdi. Bu da kutupların eriyip çölleşmesi çölllerin deniz altında kalması kadar büyük değişiklikler demek. İnsanlar ve diğer canlıların bu kadar büyük bir iklim değişikliğinde hayatta kalabilmeleri olası olmazdı. Peki ama neden ? Ay'ın çekiminin Dünya'daki gel git olayını tetiklediği biliniyor da Dünya'nın ekseninin 23.5 derecede korunması ile ne ilgisi var ? Dünya'nın üzerinde Ay'dan başka Güneş ve diğer gezegenlerin de yerçekimi gücü var. Ay'ın Dünya üzerindeki çekimi ile birlikte diğer çekimler Dünya'nın eksenini 23.5 dereceye oturtmuşlar. Ay'ın çekimi olmazsa Dünya Güneş ve gezegenlerin çekimi ile tepetaklak olabilir. Kendisinde hayat olmayan Dünya'nın uydusu Ay Dünya'ya hayat veriyor.

Bu nedenle Ay'ı her gökyüzünde gördüğümüzde ona şükretmemiz yerinde olur. Şimdi kötü haber : Bilim adamları astronotların Ay'a bıraktıkları aynalara laser ışınları gönderiyor ve yansıyarak geri gelen laser ışınlarının gidiş geliş sürelerini çok hassas aletlerle ölçüyorlar. Bu sayede Ay'ın Dünya'dan her yıl 3.5 santim uzaklaştığını tespit etmişler. Ay milyonlarca yıl sonra Dünya'nın çekiminden ve yörüngesinden kurtulup uzayın derinliklerinde kaybolacak. Halen Dünya'dan 300 bin km. uzaklıkta olan Ay Dünya'nın yörüngesinden kaçmadan dahi Dünya'dan 25 bin kilometre daha uzaklaştığında Dünya'nın ekseni önemli ölçüde kayıp yaşam imkansız olacak çünkü AY'ın Dünya üzerindeki çekim gücü çok zayıflamış olacak. Yılda 3.5 cm. ile 25 bin km uzaklaşması milyonlarca yıl sürer yani bizim için güncel bir tehlike yok. Ama milyonlarca yıla kadar insanlık başka bir şekilde yok olmamışsa ya da Dünya'dan başka yerlere göç etmemişse diğer canlı türleri ile birlikte yok olacak.

 
Toplam blog
: 368
: 2280
Kayıt tarihi
: 05.05.12
 
 

BİLİM özellikle astronomi ve çeşitli konularda araştırmacı ve yazar Amatör fotoğrafçı, Ka..