Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ocak '20

 
Kategori
Doğal Sit Alanları
 

Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı

Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı , Adıyaman Gölbaşı İlçesinde yer alan 3 gölden oluşmaktadır .. En dikkat çeken göl Gölbaşı Gölüdür! Diğerleri İnekli Gölü ve Azaplı Gölüdür. 

İnekli ve Azaplı Gölleri çevre köylerin tarım arazileri baskısı altındadır! Tüm tabiat parkı alanı - göl havzası 25 yıl önce kanallar ile Kahramanmaraş Pazarcık İlçesindeki Kartalkaya barajını besleyen Aksuya daha fazla su akması için ıslah edilmiş, ancak bu proje ile Göllerin su seviyesini takviye içinde Göksu Çayından pompaj sistemi ve tünel vasıtasıyla kanal tesisi yapılmıştır !

Göbaşı Gölleri Tabiat Parkı'nın Turizm bakımından ve Gölbaşı kent halkının rekreasyon alanı piknik parkı olarak önemli bir konumu ve işlevi vardır! Diğer göllerin doğal hayatın korunması açısından korunması ekolojik - canlıların habitat alanları olarak ve dağal göl sınırları ve yakın çevresi önemlidir. 

Gölbaşı Gölü çevresinde rekreasyon yolu ve piknik alanları yapılmış ışıklandırılmıştır! Bu konu Tabiat parkı özelliği korunarak kullanım işletme hususları iyi planlanmalı yapılmalıdır. 

Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı'nın en dikkat çeken ve güzel görünüm mazarası olan kente bitişik Gölbaşı Gölünün tehdit eden en önemli konu Çevre derelerden göle erozyon meteryakinin taşınarak gölü yılda 3-5 bin metrekare kadar doldurmalarıdır. 

Halen piknik alanı olarak kullanılan saha göl alanı iken son 50 yılda dolmuştur! Bu dere Harmanlı kasabası havzasından gelmektedir ! 

Diğer gölün dolmasına neden olan dere, kent içinden geçen ve Örenli köyü havzasından gelen kış selintilerinin erozyonla tarım alanlarından taşıdığı alüvyonlar ile yılda 40-50 metre dere ağzının dolmasına neden olmaktadır. 

Bu derelerin yatakları önceden dere savak istinat duvarları yokken dereyatağı çevresine taşınan erozyon alüvyon meteryalini göle ulaşmadan bırakıyordu, gölün dolma durumu çok az oluyordu! dere yatakları çevresi duvarlar ile örülünce su doğrudan daha hızlı göle ulaştığından gölün dolması son yıllarda daha hızlı olmaktadır . Bu sel taşkın kanalları sonbahar yağmurların dan önce katı çöp atıklarından temizlenmelide. aksi halde yağmur selintisi ile göle taşınmaktadır. Kanllar çevresindeki korkuluk çilerine çöp atılmaması için uyarı yazıları konulmalıdır. 

Çevre tabiat/doğa Herkesin ortak faydasınadır. Korumak resmi ve birey olarak herkesin ve mahalli yönetimlerin- idarelerinde görevidir. 

 
Toplam blog
: 376
: 1841
Kayıt tarihi
: 06.07.07
 
 

Hayat herkes için aslında yalnızlıktır. hiç kimsenin doğal garantisi yoktur. (Günlük atüel haberl..