Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ekim '08

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

Gölfest 2008 Gölbaşı Festivali

Gölfest 2008 Gölbaşı Festivali
 

Gölbaşı Göksu demiryolu köprüsü


Gölbaşı İlçesinde gelenekselleşen kuru üzüm (Peygamber Üzümü veya Besni Üzümü) yarışma şenlikleri bu yıl festival şekline dönüştürülerek düzenlenmiştir. Gölfest 2008 adıyla ( 11. Tarım, Kültür, Sanat, Eğitim, Spor ve Yardımlaşma Festivali) 10.10.08 Cuma günü başlamış Cumartesi günü akşam Yüksek okul bahçesi göl sahilinde havai fişekler altında gerçekleştirilen konserle bitirilmiştir.

Açılış resmi tören ve geniş protokol katılımı ile yapılarak geçen yıllara göre daha görkemli olmuş, zaten etkinliğin potansiyel görünümü ilk defa kurulan tanıtım ve sergi stantları ile belli olmuştu. Düzenleme organizasyonunda yer alan Kaymakamlık ve Belediye konu için çaba gösterdikleri geniş katılımdan anlaşılmakta, köy reyonları ve tarım katkı ve girdileri ile sanayi ürünlerinden örnek sebze meyve ve organik tarım materyallerinin sergilendiği, kültürel çalışmaların yer aldığı, yayın stantlarının düzenlendiği portatif çadırlar güzel bir görünüm katmıştır.

Kentin merkezi konumundaki 75 Yıl meydanı ve çevresinde yoğunlaşan sergi ve tanıtım ile tören alanı bayrak ve afişlerle süslenenmiş ilçenin ana caddesi (Atatürk Bulvarı ) orta refüj aydınlatma direkleri flama ve bayraklarla süslenerek , yine Turan Özdemir Caddesi Festival boyunca trafiğe kapatılarak festival coşkunluğu ve ekinliği tüm ilçe halkı ve ilçe köylülerince hissedilmiştir.

Türkiye’nin Ege ve Akdeniz bölgeleri ile Akdeniz’in devamı durumundaki yöremizde Türkiye’nin en leziz ve tatlı yerli üzüm çeşitleri yetişmektedir. Yeni üzüm türleri dikilmeye veya aşılanmaya başlasa da Yöre ilgili yetkilileri ve köylülerinin orijinal üzüm türleri ve genlerinin korunmasında özel çaba sarf etmeleri gerekmektedir. 70’li yılların sonlarına doğru görülen floksera bağ hastalığının eski bağları kurutması ve yeni Amerikan (acı çubuk) asma fidanları dikilmesi ve aşılanması ile yabancı tür alanları çoğalmıştır. Toplam 40 Bin dekar civarındaki bağcılıktan “25 000 ton” sofralık, “4 000 ton kuru üzüm” rekoltesi olduğu söylenmektedir. Bu üzümün kuru türünü genel olarak peygamber üzümü oluşturmakta, diğer türler genel olarak yaş-sofralık, taze olarak piyasaya arz edilmektedir. Ancak köylerdeki şire (pestil, kesme, sucuk) üretimini de önemsemek gerekmektedir.

Yörenin bilinen üzüm çeşitleri; Peygamber, Kabarcık, Hunûsi, Azezi, Ağ üzüm, Kırmızı üzüm, Kurnur, Kızlartahtası, Tümbü, Taannebi, Serpenekıran. Bunların bazıları şire yapımında bazıları sofralık olarak değer taşımaktadır. Ancak bazı türleri son zamanlar da çok azalmış yabancı erkenci türler Malatya karası Antep karası veya Tarsus ya da İslahiye üzüm çeşitleri artmaya başlamıştır.

Festivalin esas öğesini oluşturan bu üzüm yada bağcılık sektörü ilçe arazi yapısının özelliği nedeniyle geliştirilmesi gereken önemli konu olması yanında bu konuya dikkat çekmek ve diğer konularda da festivale dinamizm katmak bakımından festival etkinliklerini de önemsemek gerekmektedir. Bu bağlamda festivale ilçeye adını veren göllerin tabiat parkı olarak ilanını müteakip ekosistemin farkına varılarak değerinin bilinip korunması ve festival alan genişliği yaratması bakımından da birlikte anılması gerekmektedir.

Bu yıl yapılan festival kapsamındaki Peygamber üzümü yarışması, Yılın öğretmen ve öğrencilerini ödüllendirme, Spor müsabakaları, Uçurtma şenliği, Bisiklet yarışı ile konserler yanında herkesin ilgi duyacağı ve çevrenin tanınmasına sağlayacak konuların yanı sıra halkın daha çok katılımı için bir yönüyle de panayır zenginliği katılmalıdır. Göl çevresi halk yürüyüşü veya aile yürüyüşü yapılması da iyi bir potansiyel yaratacaktır.




 
Toplam blog
: 376
: 1841
Kayıt tarihi
: 06.07.07
 
 

Hayat herkes için aslında yalnızlıktır. hiç kimsenin doğal garantisi yoktur. (Günlük atüel haberl..