Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mayıs '11

 
Kategori
Güncel
 

Gölge Etmeyin Yeter

Gölge Etmeyin Yeter
 

Sergiden bir resim..


Seçim süreci başladı başlayalı her gün yeni bir olay her gün yeni bir tartışma konusu. Doğrusunu söylemek gerekirse hangisini konuşacağımızı, hangisine şaşıracağımızı şaşırıyoruz. Zira her biri diğerinden daha vahim, daha acîp.

Sondan başa doğru (zamansal düzlemde) gideyim. İstanbul milletvekili adayı (kanımca parti ismi pek önemli değil, mühim olan zihniyet) Sayın Binnaz Toprak Katıldığı Kanaltürk adlı televizyon kanalında Zincirlikuyu Mezarlığı kapısında yazan ''Her Canlı Ölümü Tadacaktır'' ifadesinin sinir bozucu olduğunu beyan buyurdular.

Bir zihniyetin manevi değerlere bakış açısını deşifre etme babında önemli bir tespit diye düşünüyorum.
Hazret mezarlık kapısında eskiden “ruhuna Fatiha yazardı ne güzel” diyor demesine de arkasından söylediği ayetin de –Fatiha suresinin yer aldığı– Kur’an’ın bir parçası olduğunun farkında değil sanırım. İş lafa gelince dine saygıdan girip, lafı “Müslümanlığı biz daha iyi biliriz”e getiren zat-ı şahaneler ayetlere işte böyle “sinir bozucu” da deyiverir. Zurnanın zırt dediği yer..

Sayın Toprak bir gün gerçek toprak olmaktan pek korkuyor anlaşılan..


*

Bundan bir süre önce de Kars’taki “İnsanlık Anıtı” ismi verilen heykellerin yıkılmasını protesto mahiyetinde, Eskişehir Tepebaşı Belediyesi'nin desteklediği (Sayın Başkan boşuna itiraz ediyor, imzasını taşıyan davetiyeler var) sergide açıkça manevi değerlerimize hakaret eden resimler sergilendi.

Bir tanesinde camide UCUBE mahyası görülüyor, diğerinde de çarşaflı bir kadında peçe niyetine takılmış bir sutyen! İnsaf yahu! Bu inanca açıkça saygısızlık. Yazık! Ayıp!

O ressam arkadaş acaba aynı mahyayı bir kiliseye yahut bir sinagoga veya Buda heykeline monte edebilir mi?
Ne kiliseye, ne sinagoga ne de Buda heykeline aynını yapamaz/yapmaz! Sütyeni bir rahibe giysisine monte edemez. (Şinasi ben de yapsın demiyorum zaten. Meseleye geniş bak). İnanca saygı duyarak yapmaz.. Anlayan anlamıştır..

Ayrıca “ucube” lafını söyleyen ve heykellerin yıkılmasını isteyenler ne caminin ne de örtünün temsilcileridir.
Yani sayın ressamımız tepkisini gösterecekse gitsin Sayın Başbakan’a göstersin, ona dair bir şey resmetsin.

Çarşaf taraftarı olmayan biri olarak çarşafa takılan sutyen resmi için diyecek söz bulamadım. Tek kelimeyle iğrenç!!

*

En önemlisini en sona sakladım.
(Önemli derken ele alacağım meselenin büyüklüğünden mülhem bunu diyorum Şinasi. Yoksa şahsa verdiğim ehemmiyet ölçüsünden değil.)…

“Onun adını anmadan önce abdest al”..
Bunu hatırladınız sanırım. Sayın Başbakan’ın rahmetli Bülent Ecevit’in ismini bile anmaması gerektiğini ifade etmeye çalışılırken söylenen bir söz. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu tarafından sarf edilmişti. (Daha çok şey var ama bir örnek yeterli)…

Maksadını aşan bir ifade.
Manasına vakıf olsaydı çıkıp herkesten özür dilerdi. Belli ki o manaya vukufiyeti yok yahut bunu bizden gizliyor. Aşikar edecekse de Sayın Toprak gibi etmesini istemeyiz elbet. Daha usturuplu bir metod seçmeli.

İlmihal kitabı okuyanlar bilir. Aslında okumayanlar da bilir. Daha küçükken annemizden babamızdan yahut caminin hocasından öğrenmişizdir. O olmadı Din Kültürü dersinde öğrenenler olmuştur. O da olmadı akıl baliğ olunca Cuma namazına gitmeye başlayınca öğrenen de vardır. O da olmadı erişkin çağda bir yakının cenaze namazına gidince öğrenilmiştir.

Bütün bu söylediklerim Müslüman olanlar için geçerli elbet.


Yoksa herhangi bir dine inanmayan yahut başka bir dine iman edenler için zaten söylediklerimizin bir manası yok.

Lafı uzatmayalım..

Yani abdest almak ibadetin bir ön hazırlığıdır.
Bazı ibadetler için şart koşulmuştur. Eğer Sayın Kılıçdaroğlu “sinir bozucu” olarak görmüyorlarsa Kur’an’dan –Maide suresi 6.ayet ve Nisa suresi 43.ayet– abdest mevzuunu okuyabilirler.

Ben okudum, orada Ecevit’i anmadan abdest alın demiyor. Yanlış okumadıysam..

Sayın Liderler! Siyasi rakiplerinize istediğinizi söyleyin, isterseniz küfredin (ramak kaldıydı ya), isterseniz hakaret edin. O sizin ve muhataplarınızın sorunudur. Ama bizim manevi değerlerimizi böylesine hafife ve alaya almayın.

Sizden inancımıza sahip çıkmanızı filan beklemiyoruz. Gölge etmeyin yeter!

Sevgi, hürmet ve muhabbetle..

Murat HACIOĞLU

İstanbul / 6 Mayıs 2011

Twitter.com/murathacioglu

murathacioglu.com

 
Toplam blog
: 656
: 1708
Kayıt tarihi
: 08.12.08
 
 

Allah kimisine “Yürü ya kulum” demiş. Ben onu “Yürü, yaz kulum” anladım. Yürü anca gidersin manas..