Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Haziran '09

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Gölge kuralı...

Gölge kuralı...
 

Evet, yaz geldi. Tatilciler, tatil imkânı bulabilenler, tatil yörelerine akın etmeye başladılar. Tabi kast ettiğimiz Deniz kenarında tatil.

Deniz kenarında da tatil yapmanın veya yaşamanın kendine has bazı sorunları yok değil. Bunun en basit örneği; Güneş Çarpması.

Kızgın güneş altında uzun süre kalanlarda görülen bir yaz hastalığı olan güneş çarpmasına karşı nasıl önlem alınmalı? Güneş çarpması, (bir yakınımın geçirdiği rahatsızlık nedeniyle yakinen tanık olduğum bir olay) Şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma ve yüksek ateşle kendini gösteriryormuş.

Uzmanlara göre; böyle bir durumda hastanın serin bir yere götürülmesi, vücudu sıkan giysilerin çıkarılması, başına soğuk kompres veya buz torbası konulması öneriliyor. Ateş çok yüksekse vücudun ıslak bir çarşafla sarılması, hastanın havadar bir yerde tutulması ve serin bir cankurtaranla hastaneye taşınması gerekiyormuş. Başa ve kasıklara uygulanan soğuk kompres de vücut sıcaklığını düşürmek gerekiyormuş.

Güneş çarpması, aşırı sıcak sonucu beden ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulmasına bağlı ciddi bir durummuş. Tedavi edilse bile öldürücü olabilir ya da kalıcı zararlar verebilirmiş. Bu nedenle güneş çarpmasına karşı önlem alınması büyük önem taşıyormuş.

Güneşten en fazla etkilenenler, malumunuz olduğu üzere, çocuklar ve yaşlılar.

Kendimiz ve çocuklarımız, torunlarımız için alınabilecek önlemler:

* Güneş ışınlarının en kuvvetli olduğu saatlerde, sabah 10:00 ile öğleden sonra 15:00 arasında çocuğumuzu, torunumuzu ve kendimizi direkt güneşte bırakmamak gerekiyormuş.
* Gölge kuralını öğrenmeyenler en kısa sürede öğrenip uygulamalı. Kural şu: Gölgeniz kendinizden ufaksa, çocuk dahil güneşe çıkarmayın.
* Şapka, uzun kollu tişört gibi koruyucu elbiseler giyin ve giydirin.
* Bebek 6 aydan küçükse koruyucu krem sürmektense koruyucu elbise ve gölgelikli bebek arabası kullanılabilirmiş ve bebeği gölgede bırakmak gerekiyormuş.
* Güneşten koruyucu kremler kullanılabilirmiş.
* Her iki ultraviyole dalgasına yani UVA ve UVB'ye karşı koruyucu ürünler kullanılabilirmiş. Biliyorsunuz, koruyucuların üzerinde koruma faktörleri yazar. Bu faktörün en az 15 olması gerekiyormuş. (Tabi üzerinde koruma faktör sayısı çok, fiyatı ucuzsa sahte olabilir) Güneşe çıkmadan yarım saat önce uygulamak gerekiyormuş. Eğer suda fazla kalıyorsanız veya çocuğunuz kalıyorsa, havluyla kurulanıyorsa tekrar tekrar bu koruyuculardan sürmek gerekiyormuş.
* UVA ve UVB'ye karşı yüzde 100 koruyuculuğu olan güneş gözlüğü takmak veya taktırmak gerekiyormuş. Kenarları kapalı gözlükleri tercih edilmeliymiş.
* Güneş ışınlarının yansımalarına dikkat edip, (beyaz kum ve su ışınları yansıtır) bu gibi alanlarda korunmayı artırmak gerekiyormuş. Dağlarda; yüksekliği nedeniyle yüksek koruma gerektiriyormuş.
* Kendinizin ve çocuğunuzun cildini arada muayene ederek benlerinde büyüme olup olmadığına dikkat etmek gerekiyormuş.

Tedbir bizden, gerisi Allahtan!

Herkese iyi tatiller!..

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..