Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ekim '14

 
Kategori
Kitap
 

Gönen Köy Enstitüsü ve Sonrası 1

“Kayalar kat kat

Kardeşim Ferhat

Sesimi duyuyor musun,

Çağların gerisinden.

Enstitüme su getirdim

Köyüme ışık götüreceğim.”
 

Tahir Baykurt

 

Sevgili Gönen mezunları, köy enstitülerine gönül veren ve çağdaş eğitim-öğretimi insan olmanın temel koşulu kabul eden ülkemin aydın insanları. “Gönen Köy Enstitüsü ve sonrası” adlı kitap,  Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği tarafından yayınlandı. Büyük boy (17x24) ebadında ve 388 sayfadan oluşan bu kitabın yazarları, İsmet Baş ve Niyazi Altunya.

Bu kitapta, ülkemizin eğitim tarihinde derin izler bırakan köy enstitüleri gerçeğine, bir kez de Gönen Köy Enstitüsünün tarihi süreci içinden, yani Gönen penceresinden bakılarak, köy enstitülerinin Türk ve dünya eğitim tarihindeki yeri ve önemi, çok çarpıcı örneklerle, gözler önüne serilmektedir.

Biliyorsunuz Köy Enstitüleri, o günün koşullarında Türkiye’yi içinde bulunduğu ortaçağ karanlığından kurtararak, aydınlık ve çağdaş bir toplum yapısına ve gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarmak için geliştirilmiş, kendine özgü bir eğitim sistemi olup, başarıyla uygulamış ve dünyadaki tüm eğitimcilerin takdirini kazanmıştı.

Fakat az gelişmiş ülkelerde siyaset aydınlığı sevmiyordu. Vurgun soygun ve çıkar ortaklığı gibi kirli işler, kapalı kapıların arkasını çok mu, çok seviyordu. Halkın uyanışı, siyaset cambazını, din tüccarını, feodal ağayı zor durumda bırakıyordu. Türkiye’nin küçücük uyanık ve kurnaz takımına, uyuyan kocaman bir Türkiye gerekiyordu. Bu yüzden egemenlerin el birliğiyle enstitüler kapatıldı.

Ama hiç unutulmadı, hiçbir okul onların yerini tutamadı. Çağdaş düşünceli Türkiye aydınlarının kafasının bir köşesinde, buruk bir isyan gibi hep çakılı kaldı. Çünkü onlar enstitü gerçeğine inanmışlardı… Sayısal olarak çoklardı… Ama dağınık durumda ve yalnızlardı. Altında toplanabilecekleri bir çatı lazımdı.

İşte Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği bu eksikliği tamamladı. Enstitü tutkunu aydınlarımızı bir çatı altında topladı. Köy enstitüsü gerçeğini, sempatizanlık ve yüzeysel bilgilerin ötesine taşımak için, enstitüleri tarihi seyri içinde araştıran, inceleyen eserler verdi. Enstitü gerçeğini Türkiye kamuoyunun ününe koyarak, bunlardan bugün nasıl yararlanılabilir sorusunu önümüze koydu.

Bu bağlamda “Gönen Köy Enstitüsü ve Sonrası” adını taşıyan bu kitap , YKKED’in Gönen ile ilgili dördüncü yayını oldu.  Bunların ilki Mehmet Emin Aytan’ın anılarını içeren “Gönen Köy Enstitülü Yıllar” kitabıdır. İkincisi Prof. Dr. Kemal Kocabaş’ın hazırladığı Gönen İlköğretmen Okulunun efsanevi Müdürlerinden “Mehmet Kahvecioğlu” ve üçüncüsü de, Prof Dr. Songül Sallan Gül’ün hazırladığı, “Gönen Köy Enstitüsü Işığı” adlı kitaptır.

Benim burada tanıtmak istediğim kitap ise bu yayınların dördüncüsü olan “Gönen Köy Enstitüsü ve Sonrası” adlı kitap olacaktır.

 

 

 
Toplam blog
: 81
: 702
Kayıt tarihi
: 21.11.08
 
 

Nazmi Öner 1946 yılında Burdur’un Bucak İlçesine bağlı Seydiköy’de doğdu. Seydiköy İlkokulu v..