Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Temmuz '12

 
Kategori
Ramazan
 

Gönül dostları, Ramazan bereketi ve bir somun ekmek

Gönül dostları, Ramazan bereketi ve bir somun ekmek
 

Hamur mu kalacağız, bir somun ekmek mi olacağız bu Ramazan'da?


Hasretlik girince araya dost makamında söyleşmeler değil midir en çok özlenen? Her gönül kendi makamından bir dinleyici arar. Gönüller bir olunca aynı makamda, ahenk ile çarpar tüm kalpler bir arada. Ah, o orkestra ne de güzeldir. Kadehinizde şerbet de olsa, aslan sütü de olsa, mey bitmesin dersiniz.

 Hani çok meşhur bir replikte derdi ki: “Amman sabahlar olmasın!...” Anımsadınız değil mi? Evet, Ekmek Teknesi. Yarenler toplanır Heredot Cevdet başlardı anlatmaya... Hepimiz dinlerdik can kulağıyla. Dostluk, aile değerleri, kardeşlik, komşuluk ne de güzel anlatılırdı. Bir fırıncının yaşam penceresinden lokma lokma nimetlenirdik biz de.

 Bir somun ekmek...
 “Somunlar müminler...”
 Vakit, XIV. Yüzyılın ikinci yarısı, Padişah: Yıldırım Beyazıt, 4. Padişah. Makam, Somuncu Baba, asıl adı Şeyh Hamid Eddin-ni Aksaray-i. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V.)’in 24. kuşak torunu. Sokak sokak dolaşıp ateş yanmayan fırınında pişirdiği ekmekleri fakir fukaraya ulaştırıyor. Ulu Camii yapımında işçiler onun somunları ile doyuyor. Allah dostunun bir somun ekmeğinden daha güzel rızık olur mu?

 Mey de ekmek de paylaşılınca lezzetleniyor. Ramazan geliyor. İftarlar ile şenlenecek sofralarımız. Nice güzel adetler ile bereketlenecek fakir fukaranın öğünleri. Ramazan ayında dağıtılan “Somuncu Baba Sebil Ekmeği” de bu güzel adetlerden biri, Bursa’nın manevi miraslarından belki de en kıymetlisi. Bu adete benzer bir başka yardım şekli de “Askıda Ekmek” uygulaması. Bu güne kadar pek çok ilde uygulanmış. Manisa Bakkallar ve Esnaflar Odası da Ramazan öncesi başlattığı bu güzel kampanya ile  "Sağ elin verdiğini sol el görmemeli" düsturunu yerine getirerek hayırsever vatandaşlar için bir seferberlik çağrısı yapıyor.

 Gönül dostları bir elinden diğerine duyurmadan ulaştırırlarken yardımlarını, kim bilir hangi gönüllerde değerlenir. O öyle bir değerdir ki, Onsuz Padişah sofralarının bereketi olmazken fakir fukaranın sofrası nasıl bereketlenir?

 Yavuz Sultan Selim Han’ın eşsiz dizelerinde ifade ettiği gibi:
 Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur
 Herkesi sen dost mu sandın belki ol ağyâr olur
 Sâdıkâne belki ol bu âlemde dildâr olur
 Yâr olur ağyâr olur dildâr olur serdâr olur

 Hayırlı ramazanlar dilerim!

Muhabbetle kalınız.

 
Toplam blog
: 149
: 652
Kayıt tarihi
: 07.04.10
 
 

Sazsız söze ezgiler diziyoruz, birer birer. "Kim" olduğumuzun belli olmadığı bu dünyada K..